I TRØBBEL: Noriaki Kasai har hatt en variabel sesong. Nå får han ikke være med til ski-VM i Østerrike. Foto: NTB scanpix
I TRØBBEL: Noriaki Kasai har hatt en variabel sesong. Nå får han ikke være med til ski-VM i Østerrike. Foto: NTB scanpixVis mer

Legenden VM-vrakes

Noriaki Kasai (46) får ikke hoppe i VM: - Oi, det må være første gang på 50 år, sier Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen.

Noriaki Kasai - skihopperen som er inne i sitt 47. år - blir elsket av publikum verden over. Han har sagt at han «aldri vil legge opp». Men nå har han fått et kraftig slag i ansiktet.

Den japanske legenden kommer ikke til å hoppe ski-VM i Seefeld som starter 20. februar. Resultatene holder ikke mål. Dette ifølge den japanske treneren, Hideharu Miyahira.

Etter helgas verdenscuprenn i Sapporo har Japan tatt ut følgende fem hoppere til VM: Ryoyu Kobayashi, Yukiya Sato, Junshiro Kobayashi, Daiki Ito og Naoki Nakamura.

- Jeg er lei meg for at rekken av rekorder blir brutt. Men jeg hadde en følelse av at dette kunne skje. Jeg har ikke hoppet godt denne sesongen, forteller Kasai til det japanske nettstedet nhk.or.jp.

- Oi, det må være første gang på 50 år at han ikke deltar i VM, fleiper Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen. Og tilføyer:

- Det er en stor profil mindre som ikke er med i mesterskapet.

VRAKES: Noriaki Kasai (til høyre) kom på sjuendeplass i Sapporo søndag. Det var ikke godt nok til en VM-plass. Foto: NTB scanpix
VRAKES: Noriaki Kasai (til høyre) kom på sjuendeplass i Sapporo søndag. Det var ikke godt nok til en VM-plass. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kasai ligger på 38. plass i verdenscupen. Så langt har han hoppet inn fattige 37 poeng. Men i søndagens renn i Sapporo fikk han en opptur. Han endte på sjuendeplass, noe som er sesongens beste prestasjon.

Rystet

- Det er overraskende at han ikke skal være med, skriver den polske nettavisa skijumping.pl. På sosiale medier gir hoppentusiaster uttrykk for vantro.

Kasai debuterte i verdenscupen 17. desember 1988. Dette var på hjemmebane i Sapporo. Siden har han deltatt i 557 verdenscuprenn. Han har vunnet 17 ganger og vært på pallen 63 ganger.

Videre har han deltatt i åtte OL og elleve VM. Til sammen har han ti medaljer, men ingen gull.

Sportssjef Clas Brede Bråthen har selv én pallplass i verdenscupen. Pallplassen - en tredjeplass - kom i Sapporo i 1988, i det samme rennet som Kasai debuterte i. Om et VM uten legenden sier 50-åringen:

- Det er en prestasjon at han i det hele tatt har vært aktuell. Fra tid til annen er en epoke over. Å si at en epoke er over med Kasai nå, har vi sagt ti ganger før. VM blir en attraksjon mindre.

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Burde det internasjonale skiforbundet FIS ha gitt ham en fribillett?

- Dersom hoppsporten hadde hatt noe liknende som golfsporten, ville han vært med. Men det handler om at resultater er ferskvare. Du må gi de beste hopperne muligheten til enhver tid. Nå er Kasai tydeligvis ikke funnet god nok i det japanske systemet.

Veteranen kan bli reddet av et forfall eller en skade. Men slik verden er i dag, ser det mørkt ut.

Herrene har tre verdenscuphelger igjen før VM: I Oberstdorf, Lahti og Willingen. Inntil 24 timer etter Willingen skal det norske laget være klart.

Spenning

- Vi kommer til å bruke tida framover godt. Vi har hoppere som har levert en sesong opp mot sitt beste. Jeg tenker på Johann André Forfang, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud. Så har vi hoppere som Daniel-André Tande og Anders Fannemel som ikke har fått ut potensialet sitt, påpeker Bråthen.

Størst er spenningen rundt Tande. Etter å ha vært Norges beste skihopper de to siste sesongene, har han hatt store problemer i år.

- Rapportene går ut på at han jobber hardt. Han har motivasjonen som skal til for å komme tilbake, sier Bråthen.