Fotballhistorie:

Legendene som endret hver sin klubb

Ingen fotballspillere har vært mer innflytelsesrike enn disse fem legendene.

1960: Real Madrid-legenden Alfredo di Stéfano poserer med de fem Europa-Cup troféene han vant med klubben på Chamartin stadium Foto: EPA
1960: Real Madrid-legenden Alfredo di Stéfano poserer med de fem Europa-Cup troféene han vant med klubben på Chamartin stadium Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hver sesong er det høye forventinger til fotballspillere. Supportere lurer alltid på om klubben har hentet inn en ny stjerne som kan endre klubben. Før denne sesongen har det vært mest prat om hvordan verdens beste managere kan endre sine respektive klubber – men det er også spillere som har fått et press på skuldrene.

Manchester United-supporterne har blant annet store forventinger til Zlatan Ibrahimovic. Inter-supporterne har rettet øynene mot nysignerte Gabigol fra Brasil og lurer på om han kan bli like innflytelsesrik som Neymar, Messi eller Ronaldo. Det er så mange spillere som kan nevnes.

Få klarer likevel å slå disse legendene. Spillere som endret klubben de var i, og som fortsatt hylles blant verdens beste:

Alfredo Di Stéfano

Real Madrid 1953 – 1964
(Var manager i klubben fra 1982-1984 og 1990-1991.)

Han ble signert fra den colombianske klubben Millonarios etter en komplisert drakamp med Barcelona om underskriften. Den «Blonde Pil» etablerte Real Madrid som verdens beste klubblag – et lag som kunne hente verdens beste spillere. Han åpnet også for at flere sør-amerikanske spillere kunne dra til Europa, noe som raskt ble vanlig i fotballverdenen.

Ruud Gullit

Chelsea 1995 – 1998
(Var spillende manager fra 1996 -1998.)

Han var nesten 33 år og nærmet seg slutten av karrieren, men nederlenderen med dreadlocks er fortsatt den viktigste signeringen i Chelseas moderne historie. Det var et tegn fra klubben om at de hadde ambisjoner om å hente hender og ære tilbake til Stamford Bridge. Som spillende trener ledet han laget til sitt første trofée på 26 år. I tillegg var en av hans første signeringer legenden Gianfranco Zola.

1997:  Chelseas Ruud Gullit. Foto: Ben  Radford/Allsport
1997: Chelseas Ruud Gullit. Foto: Ben Radford/Allsport Vis mer

Johan Cruyff

Barcelona 1973-1978
(Var manager for klubben fra 1988-1996.)

Ifølge New York Times gjorde «han mer for humøret blant det katalanske folket på 90 minutter enn mange politikere klarte over flere år». Da han inspirerte laget til å vinne 5-0 mot Real Madrid borte i Madrid var Barcelona på vei mot en etterlengtet ligatittel i 1974. Spillestilen han hadde som manager er fortsatt hjerte i klubbens fotballfilosofi. Og han blir fortsatt hyllet blant supporterne.

1973: Barcelonas Johan Cryff: BPI/REX/Shutterstock (Germany)
1973: Barcelonas Johan Cryff: BPI/REX/Shutterstock (Germany) Vis mer

Diego Maradona

Napoli 1984-1991

«Kjøp tre eller fire spillere og selg de som supporterne piper mot.» Sånn var Diegos innflytelse hos klubbpresidenten. Hans ønske var president Corrado Ferlainos kommando etter at Napoli hadde slitt i Maradonas første sesong. To år senere vant Napoli sin første Serie A-tittel og viste dermed langfingeren mot de nord-italienske storklubbene som hadde herjet ligaen i lengre tid.

1984: Napolis Diego Maradona. Foto: AP Photo
1984: Napolis Diego Maradona. Foto: AP Photo Vis mer

Franz Beckenbauer

Bayern München 1964-1977
(Var manager i klubben i 1993-1994 og 1996.)

Etter å ha avvist favorittklubben 1860 München grunnet bråk på ungdomsfest dro den kommende «Kaiseren» til beskjedne Bayern. I sin første sesong med klubben rykket de opp til den nye Bundesligaen – bare som tenåring. Hans andre sesong vant de klubbens første tyske cuptittel. Dermed var veien skapt for at klubben kunne herje hjemme og i Europa de kommende årene.

1970-1971: Bayerns Franz Beckenbauer. Foto: NTB Scanpix
1970-1971: Bayerns Franz Beckenbauer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer