Den nye tennisgenerasjonen:

Legendens slakt: - Han har helt klart lov til å si det

Snart skal en ny generasjon ta over tennisverden, men foreløpig er de sjanseløse mot de tre store. Casper Ruud håper å være en av dem som dominerer i tiden etter Federer, Nadal og Djokovic.

SUPERTALENT: Casper Ruud satser knallhardt mot toppen av tennisverden. Nordmannen kan være en av dem som skal dominere sporten i årene som kommer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SUPERTALENT: Casper Ruud satser knallhardt mot toppen av tennisverden. Nordmannen kan være en av dem som skal dominere sporten i årene som kommer. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
  • Ruud - Isner i Wimbledon fra ca. kl 17.

- Jeg husker at vi snakket om det samme for fem år siden. Jeg vet ikke om nordmenn forstår det, men tennis er svært fysisk og det er mange skader. At de fortsatt kan holde på på denne måten, er helt utrolig, sier Eurosport-kommentator Christer Francke.

Om noen år vil tennisen gå inn i en ny tidsregning. Roger Federer er 37 år, Rafael Nadal 33 år og Novak Djokovic 32 år. De tre har vært aktive i samme periode, men har likevel klart å bli tidenes tre mestvinnende tennisspillere med henholdsvis 20, 18 og 15 Grand Slam-titler.

Samtlige er derimot inne i noen av sine siste sesonger på tennisbanen. En ny generasjon banker på døra, klare til å ta over. Men først må de tre unikumene gi seg.

SUPERTALENT: Casper Ruud opplever sin beste sesong på tennisbanen. 20-åringen fra Snarøya nærmer seg verdenseliten i tennis, og tidligere denne uken stilte han opp på Heming og spilte mot barn. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Skal gjøre alt for å klare det

I løpet av det siste tiåret er det bare tre andre spillere som har vunnet en Grand Slam-turnering. Francke tør ikke å spå når, men tror en endring i verdenstoppen er i anmarsj.

- Ja, det tvinger seg fram. Det generasjonsskiftet må skje snart. De tre har dominert i så mange år, men til slutt blir de for gamle. De har en større sult enn de yngre, men en gang må det ta slutt, mener kommentatoren. Han forklarer trioens levetid med økte ressurser, og tilgang til et større medisinsk og fysisk apparat.

Når tennisen går inn i en ny tidsepoke, kan en nordmann være blant dem som dominerer.

- Casper kan absolutt være en av dem som er med i toppen etterpå, spår Francke. Det er også en uttalt ambisjon fra hovedpersonen selv.

- Vi får se hvor mange år de tre store har igjen nå. Jeg tror ikke det er 5-6 år, men mer 2-3, og det blir spennende å se hva som skjer de neste åra. Hvis jeg kan være en del av det generasjonsskiftet, så skal jeg gjøre alt for å klare det, forteller Casper Ruud til Dagbladet.

I går, mandag, røk to av tennisens største supertalenter ut av Wimbledon i 1. runde: Både Alexander Zverev og Stefanos Tsitsipas skuffet voldsomt.

Ruud er nummer fem på en ranking over de beste spillerne under 21 år. Den toppes av greske Stefanos Tsitsipas, som er rangert som nummer seks totalt i verden.

- Sosiale medier og PlayStation

Tidligere i sommer kom legendariske Boris Becker med et angrep på dagens unge tennisspillere. Tyskeren med seks Grand Slam-titler mener at alle spillere under 28 år, med unntak av Dominic Thiem, mangler mentaliteten til å slå Federer, Nadal og Djokovic. Thiem er den eneste aktive spilleren under 28 år som har klart å spille seg fram til en finale mot en av de tre.

- Det handler ikke om forehanden, eller fysikk. Det er tankegangen og attityden som utgjør forskjellen på tap og seier, meldte Becker.

Det utsagnet støtter Francke.

- De som er rundt 25 år og i sin beste alder, bør være sterkere fysisk. Så jeg mener absolutt at Becker har et poeng. Den generasjonen som kommer opp har ikke trent nok, men brukt for mye tid på sosiale medier og PlayStation. De er ikke like tøffe som de litt eldre. De må trene hardere og mer.

Han bruker tyske Alexander Zverev som eksempel. 22-åringen er rangert som verdens femte beste spiller for øyeblikket, og har vært så høyt som nummer tre i verden. Likevel er han langt unna når det virkelig gjelder.

- Zverev har aldri kommet lenger enn en kvartfinale i Grand Slam. Han har slått de beste flere ganger, men han mangler psyken til å stå løpet ut i de lengste kampene. Det er litt rart at ikke flere har klart å slå dem.

Heller ikke Ruud setter seg på bakbeina konfrontert med Beckers utspill.

- Han hadde slitt

Ruud er en av disse unge spillerne som forsøker å utfordre den etablerte eliten, og skjønner hva Becker mener.

- Jeg synes det er en ganske «fair» ting å si. Han har helt klart lov til å si det, og det gjør kanskje at vi unge tenker at vi må jobbe enda litt hardere og prøve å utfordre de største litt mer, sier nordmannen.

På grunn av Federer, Nadal og Djokovics unike posisjon i historien, synes likevel Ruud at han og alle de andre utfordrerne ikke fortjener all kritikken Becker kommer med.

- De tre har tatt tennis til et nytt nivå, vil jeg si. Jeg tror at hvis Becker og de hadde spilt på samme tid, hadde de også slitt med å slå dem. Becker var en meget god spiller og vant mange Grand Slam, men de har tatt tennisen et par nye hakk opp. Jeg har ikke fått spille mot så mange av dem, men jeg har fått spille mot Federer én gang. Da merker du at det er et annet nivå, sier han.

Neste turnering for Ruud er Wimbledon som starter 1. juli.

- Så feil tok vi

Francke mener at flere av de unge spillerne ikke makter å stå fem sett mot Federer, Nadal og Djokovic. Den mentale utfordringen som lange kamper innebærer tvinger fram større skiller enn i kvinnetennisen, hvor det bare er tre sett som gjelder.

- Blant kvinnene er det større variasjon i hvem som vinner. De spiller bare tre sett, og det er litt mer tilfeldig hvem som vinner. Hadde de også spilt fem sett, ville det trolig utkrystallisert seg noen klarere enere.

På herresiden er det fremdeles tre klare enere. Og selv om Francke mener at de yngre kunne vist en sterkere mentalitet, kan han gjøre lite annet enn å applaudere trioen på topp.

- Jeg kommenterte da Sampras og Agassi holdt på, og da trodde vi at ingen kom til å komme i nærheten av dem. Så feil tok vi.