Legendens triste sorti

Venstrebeinet til Gheorghe Hagi (35) kan sammenliknes med Maradonas. Hodet også dessverre. Med to gule kort på et drøyt kvarter av andre omgang forsvant Hagi ut av kampen - og Romania ut av EM.

Hagis 125. landskamp ble ganske sikkert også hans siste. Og på sett og vis forsvant han med stil. I hvert fall med det særpreget han har hatt gjennom 15 år med toppfotball.

  • Briljant, men ustabil. Praktfull konstruktiv i det ene øyeblikket, håpløs ødeleggende i det neste. Utvisningen i går kveld handlet mest om det siste. Selv om det var en tøff dommeravgjørelse - og slett ikke overbevisende korrekt.
  • Hagi ble definitivt holdt i trøya et tidels sekund da han spurtet gjennom straffefeltet. Og like definitivt overspilte han voldsomt i forsøket på å få straffe.

Men: Situasjonen kunne avgjort diskuteres - og tvilen burde kommet den gamle stjernen til gode. Ikke straffe - og ikke gult kort.

Men urettferdigheten var ikke stor nok til å ødelegge inntrykket av en meget fortjent seier til Italia.

Utstråling

For tre uker siden satt landslagssjef Dino Zoff som en tragikomisk figur i auditoriet på Ullevaal stadion.

Blitzlampene ga liv i mannens mange dype rynker, og selv Nils Johan Semb måtte bite tenna sammen for å la være å smile litt over den gamle keeperkjempen som satt der med en utstråling og ynde som om han hadde en sitronavling i halsen og alvorlige flekkforstyrrelser på dressen.

I går kunne du se gamle Dino på sitt mest italiensk sjarmerende og gestikulerende. Etter fire av fire mulige seirer i EM er han i ferd med å føre Italia til et av nasjonens beste EM-resultater.

Ja, faktisk.

Myntkast

Italia er en av verdens mektigste fotballnasjoner, men EM-innsatsen har vært oppsiktsvekkende begredelig. Bare les:

  • For fire år siden kom de ikke lenger enn til første runde. I 1992 klarte de ikke engang å kvalifisere seg. Riktignok semfinale i 88, men heller ikke kvalifisert i 84. Fjerdeplass i 80, ikke kvalifisert verken i 76, 72 eller 64. I 60 deltok de ikke.

Det store unntaket: 1968 - da Italia ble europamestere på hjemmebane. Etter myntkast mot Sovjetunionen i semifinalen og omkamp mot Jugoslavia i finalen.

I mål den gangen, som under VM-triumfen i 1982: Dino Zoff.

Vippet

Etter en drøy halvtime i går begynte Italia å slå ballen hurtigere og lengre i lengderetningen. Det vippet kampen i Italias favør. Tre-fire gode muligheter endte i en stor sjanse, og etter hvert to mål:

  • Etter 32 minutter: Totti dempet ballen elegant på brystet og styrte ballen i lengste hjørnet fra 10-12 meter.
  • Og etter 42 minutter: Inzaghi alene med keeper, etter at Popescu ødela Romanias offsidefelle.
KRANGLER: Hagi var amper i går. Det endte med to gule kort.
UTVIST: En nedbrutt Hagi forlater banen i skam.