Sammenhengen mellom CTE og idrett

Legene gispet da de så hjernen til den drapsdømte sportsstjernen

Da den drapsdømte NFL-stjernen Aaron Hernandez' hjerne ble analysert, ble legene overrasket. De hadde aldri sett liknende skader.

CTE: Ann McKee, sjefen for Boston Universitys CTE-senter, viser fram bilder av hjernen til avdøde Aaron Hernandez. Foto: Steven Senne / AP Photo / NTB Scanpix
CTE: Ann McKee, sjefen for Boston Universitys CTE-senter, viser fram bilder av hjernen til avdøde Aaron Hernandez. Foto: Steven Senne / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den drapsdømte NFL-stjernen Aaron Hernandez ble funnet død i sin egen fengselscelle i april.

Hernandez, som skal ha tatt sitt eget liv, ble pågrepet for drapet på Odin Lloyd i 2013 og dømt to år seinere.

Den tidligere New England Patriots-spilleren var én av NFLs største profiler, men Hernandez fikk sparken med umiddelbar virkning da han ble arrestert.

I september saksøkte familien til Hernandez NFL fordi de mente at ligaen og New England Patriots ikke har gjort nok for å skåne ham fra farene ved hjernerystelser.

Dette gjorde de samme dag som forskere ved Boston University sa at en obduksjon hadde vist at Hernandez hadde en avansert form for CTE.

CTE, eller kronisk traumatisk encefalopati, er en degenerativ hjernesykdom som utvikles som følge av hjernerystelser og andre gjentatte hodeskader.

- Leger gispet

Denne uka presenterte forskerne ved Boston University bilder av hjernen til Hernandez under en konferanse.

- Aaron Hernandez led av den mest alvorlige graden av CTE som noensinne er registrert hos en person i hans alder, sa forskerne ifølge Washington Post.

Forskerne påpekte at skadene påvirket avgjørelsene, dømmekraften og innsikten til Hernandez i stor grad.

Washington Post skriver at flere leger og deltakere skal ha gispet da de så bilder av hjernen til Hernandez.

Saken fortsetter under bildet.

MISTENKT FOR DOBBELTDRAP: Aaron Hernandez under rettssaken for drapet på Daniel de Abreu og Safiro Furtado. Han ble frifunnet i 2017. Han er fortsatt dømt for drapet på Odin Lloyd. Foto: Elise Amendola / AP Photo / NTB Scanpix
MISTENKT FOR DOBBELTDRAP: Aaron Hernandez under rettssaken for drapet på Daniel de Abreu og Safiro Furtado. Han ble frifunnet i 2017. Han er fortsatt dømt for drapet på Odin Lloyd. Foto: Elise Amendola / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Fant store hull i hjernen

- Forskningen forklarer ikke atferden, påpekte Ann McKee, sjefen for universitetets CTE-senter.

- Men basert på den samlede erfaringen vår så kan vi si at individer med CTE av denne alvorligheten har vansker med impulskontroll, avgjørelser, hemning ved impulser av aggresjon, emosjonell uforutsigbarhet, og raseri, forklarer McKee.

Hun får støtte av den norske professoren i nevrokirugi, Eirik Helseth:

- Alle de tingene kan skje når hjernen blir redusert. Evnen til innlæring. De tingene der. Det er en generell svikt i hjernens funksjon. Men er det en god forklaring og skal det unnskylde et alvorlig lovbrudd? Det kan jeg ikke uttale meg om, sier han til Dagbladet.

Utvendig skal hjernen til Hernandez ha sett tilsynelatende normal ut, men da de dissekerte den, fant de forbløffende skader.

Hjernekamre var utvidet som følge av at hjernen hadde skrumpet inn. Membraner, som skulle ha vært faste, hadde blitt «tynne og geléaktig», forklarte McKee.

– Aldri sett noe liknende

Det var også uvanlige store hull i deler av hjernen til Hernandez.

- Funnene er svært uvanlige hos et individ på den alderen. Vi har aldri sett noe liknende blant de 468 hjernene vi har forsket på, med unntak av individer som har vært 20 år eldre, oppsummerte McKee.

En undersøkelse fra Boston University viste at 99 prosent av de tidligere NFL-spillerne som donerte hjernen sin til forskning har utviklet CTE.

- Det begynner å bli relativt god dokumentasjon om at gjentatte støt mot hode og hjerne kan være skadelig, men hvor hyppig det er for norske fotballspillere, det vet ingen. Men boksere er utsatt, og i USA så er det jo et enormt fokus på det når det kommer til amerikansk fotball, sier Eirik Helseth.

Saken fortsetter under lenken.

Kritisk til boksing

Forskere har funnet sammenhenger mellom hjernesykdommer og kontaktsporter som boksing, rugby, amerikansk fotball, ishockey og fotball.

I Norge var Eirik Helseth en sentral person i debatten om Cecilia Brækhus skulle få lov til bokse på norsk jord.

- Da vi diskuterte om vi skulle tillate boksing så var det jo en svær høring på Stortinget om det. Da var det innvendinger blant annet på grunn av CTE, men friheten overstyrte det, forteller Helseth.

- Jeg representerte Norsk Nevrokirurgisk Forening. Vi synes ikke det er bra å tillate boksing – det er unødvendig. Det er en veldig stor forskjell på boksing og fotball. I boksing er hensikten å slå mot hodet – i fotball er det oftest uhell, legger han til.

Shearer frykter å bli dement

Også innen fotballen har derimot problematikken rundt CTE blitt tatt opp.

Tidligere denne uka fortalte den tidligere fotballstjernen Alan Shearer om sin frykt for å utvikle demens.

- For hvert mål jeg scoret med hodet i en kamp, må jeg ha headet 1000 ganger på trening. Det må sette meg under en viss risiko om det er en link, sa Shearer til The Mirror.

Helseth forteller at demens kan være én av flere følger ved utvikling av CTE.

Nevrokirurgen presiserer derimot at det er stor forskjell mellom kontaktsporter som boksing og amerikansk fotball, og fotball.

- Du får nok ikke noen hjernerystelse av å nikke en ball, men det handler jo om de små gjentatte slagene, sier Helseth.

Søndag kommer BBC med dokumentaren «Dementia, Football and Me» hvor Shearer gjennomgår flere tester for å undersøke hvordan headinger har påvirket hjernen hans.

Resultatene blir offentliggjort i dokumentaren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer