MÅ STAGGE RIISE: John Arne Riise er så klar for å spille igjen, at landslagslege Thor Einar Andersen har måttet bruke en del tid på å forklare Roma-spilleren hvor viktig det er å ikke utsette hodet for nye smeller. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
MÅ STAGGE RIISE: John Arne Riise er så klar for å spille igjen, at landslagslege Thor Einar Andersen har måttet bruke en del tid på å forklare Roma-spilleren hvor viktig det er å ikke utsette hodet for nye smeller. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIXVis mer

Legene lo av Riise da han våknet på sykehuset

John Arne forteller om forvirrende minutter på Ullevål.

|||ULLEVAAL (Dagbladet): For en uke siden - dagen før Portugal-kampen - gikk John Arne Riise i bakken med et smell på treningen. Han var bevisstløs i tre-fire minutter.

I dag husker han ingenting av kollisjonen med Espen Ruud. John Arne husker ikke noe av det som skjedde før han kom til seg selv på Ullevål universitetssykehus.

- Hva tenkte du da?

- Jeg husker at jeg sa «jeg er klar til kamp i morgen, jeg er klar til kamp i morgen». Da begynte legene å le. Jeg måtte ha hjelp for å komme meg på do, da skjønte jeg at jeg ikke kunne spille, sier Riise.

En klem som varmet Oppladningen til Portugal-kampen ble dramatisk for landslagsgutta. Selv om det raskt ble klart at det gikk bra med Riise, var det en påkjenning for lagkameratene å se ham ligge bevisstløs på Ullevaal-matta.

Riises hukommelse av det som skjedde er derimot slettet.

- Det siste jeg husker fra treningen er oppvarmingen med firkanten. Jeg husker ikke noe fra formasjonstreningen. Deretter husker jeg at jeg var på sykehuset og at familien min var der. Jeg fikk en klem av datteren min, det var en deilig følelse, forteller Roma-spilleren.

Klemmen varmet, men han skjønte ingenting.

- Jeg spurte broren min seks ganger «hva gjør jeg her?». Da fortalte de meg hva som hadde skjedd, sier ålesunderen.

Må holde igjen John Arne Riise har alltid angrepet skader ved å pushe seg selv og kroppen. Smerteterskelen er høy og iveren etter å komme tilbake er stor.

- Er det vanskelig å holde igjen nå?

- Hadde det vært en normal skade, da ville jeg pushet meg for å komme tilbake raskere. Nå får jeg ikke lov til det.

Men, når det er sagt, han er fortsatt seg selv lik:

- Jeg har alltid som mål om å komme tilbake raskere enn det legene tror.

Må utsette neste smell Landslagslege Thor Einar Andersen sa i forrige uke at det kan ta tre-fire uker før han er på banen igjen. Det betyr nå to-tre uker, og Andersen holder fast på denne spådommen.

PÅ KAMP I GÅR: John Arne Riise så Vålerenga slå Stabæk 3-2 i går kveld. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
PÅ KAMP I GÅR: John Arne Riise så Vålerenga slå Stabæk 3-2 i går kveld. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

Og han liker innstillingen til Riise.

- Ja, det er godt at han har lyst til å drive med idretten sin, og så er det min jobb å virkelighetssondere ham. For han kan ikke komme tilbake for tidlig denne gangen, sier Andersen til Dagbladet.

Nå skal Riise trene seg gradvis tilbake. Men hodet hans er fortsatt utsatt, selv når han er klar for spill igjen.

- Hjernen vil ha et minne av denne rystelsen og det er derfor ønskelig at det går lengst mulig tid før et nytt slag. Det første hodet utsettes for er å heade en ball. Og så håper vi det går lang tid før neste kollisjon. En ny rystelse i løpet av det første året vil ikke være ideelt, sier landslagslegen.

Vil være like tøff John Arne Riise var svimmel de første dagene etter smellen, men han hadde ikke hodepine. Nå skal han sykle lett og drive litt gymnastikk, og hvis det går bra kan han prøve å jogge litt.

Målet er nå at han kan reise til Roma i slutten av uka.

Riise nærmest garanterer at han rekker bortekampen mot Kypros 8. oktober. Og når han er tilbake på banen, da vil han ikke holde tilbake i duellene.

- Jeg kommer til å være like tøff i duellene, for jeg kan ikke tenke på dette. Det dummeste du gjør er å trekke deg, da er det større sjanse for å bli skadd, sier han.