«Legene sier jeg har vært veldig heldig»

I går var skihopper Stine Småkasin (16) tilbake i bakken hvor hun falt stygt 2. juledag. Selv husker hun ingenting av fallet som sendte henne i respirator, men er ikke redd for å hoppe på ski igjen.

NOTODDEN/OSLO (Dagbladet): Sist torsdag fikk Stine endelig forlate Ullevaal universitetssykehus i Oslo og dra hjem til Notodden. Men helt frisk er hun ikke.

-  Jeg har for det meste sovet og slappet av, og prøvd å få gjort litt lekser. Men det er vanskelig å konsentrere seg lenge av gangen. Etter jeg kom hjem har jeg også hatt hodepine hele tida, veldig ille til tider. Men jeg tar tabletter, og er litt bedre nå, sier hun til Dagbladet i sitt første intervju etter ulykken.

2. juledag i fjor var det kraftige kastevinder i Tveitanbakken. Trener og pappa Torbjørn var i tvil om Stine skulle slippes utfor, men sammen besluttet de å prøve. Det gikk galt i første forsøk.

Vil tilbake

I 90-metersbakken hjemme på Notodden ble Stine tatt av en kastevind, landet på hodet på rundt 60 meter og ble slått bevisstløs. Hun pådro seg en alvorlig hjernerystelse og skrubbsår i ansiktet. Alt som skjedde før, underveis og etterpå er visket ut fra hennes hukommelse.

-  Jeg husker ingenting før jeg våknet på sykehuset. Folk har fortalt meg hva som skjedde fra vi dro til hoppbakken og om fallet. Men selv husker jeg ikke noe.

-  Er du blitt redd for å hoppe igjen?

-  Jeg husker ingenting. Da er det ikke så mye å være redd for. Jeg har veldig lyst til å hoppe igjen, og det kommer til å bli kjempespennende. Men litt nervøs kommer jeg nok til å være, sier Stine Småkasin.

-  Er det første gangen du har skadet seg?

-  Det verste som har skjedd tidligere er vel et par skrubbsår, sier hun.

Det kommer uansett til å ta lang tid før 16-åringen får lov til å spenne på seg hoppskiene.

Hell i uhellet

Smellen i hodet var så kraftig at legene nekter henne å hoppe før tidligst utpå sommeren. Dermed går hun glipp av sesongens to store mål - NM i Holmenkollen og junior-VM i Slovenia 5. februar.

-  Det er ikke veldig morsomt akkurat. Det er så masse som skjer i vinter jeg bare kan se på, men jeg får vel gjøre som legene sier. De sier jeg har vært veldig heldig. Det kunne visst gått mye verre. Hell i uhellet, i hvert fall, sier Stine.

Det er også pappa Torbjørn fullstendig klar over:

-  Det var selvsagt uheldig at hun falt så kraftig, men når det først skjedde, kunne det gått mye verre. Hun hadde jo ikke en gang et eneste brudd. Så ja, hun har vært heldig, sier han til Dagbladet.

Hoppvenninnene Anette Sagen og Line Jahr har fulgt Stine siden ulykken. Begge er klare på at 16-åringen må tilbake så fort som mulig.

Tas vare på

-  Anette og Line har både ringt og sendt meldinger. De sier at jeg må komme fort tilbake, og ønsker meg god bedring. Det er kjempekoselig med besøk og støtte.

Nå er også ansiktsskadene så leget at Stine synes det er helt OK at Dagbladets fotograf tar bilder.

-  I starten var jeg så hoven, det var såvidt jeg klarte å lukke opp øynene. Jeg var nok ikke så fin da, nei. Men heldigvis la jeg ikke merke til det selv, sier Stine Småkasin.

TILBAKE I BAKKEN: Forrige torsdag kunne Stine Småkasin endelig forlate sykehuset, etter at hun falt stygt i hoppbakken 2. juledag. I går var hun tilbake i ulykkesbakken igjen. - Jeg har veldig lyst til å hoppe igjen, og det kommer til å bli kjempespennende, sier Stine til dagbladet.