Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Legesjekken som skal gjøre Lasse enda raskere i utfor

KVITFJELL (Dagbladet): - Det går bedre for hver dag, sier Lasse Kjus (28), og tenker både på gårsdagens andreplass og de sårbare luftveiene som gjør at han kjører med handikapp sammenliknet med konkurrentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I målområdet etter det forrykende utforrennet i OL-løypa i Kvitfjell, ble han observert av øre-, nese- og halsspesialist Arild Danielsen. Både VM-kongen fra Siggerud og legen som opererte ham for to og et halvt år siden, var strålende fornøyd med det som skjedde.

- Lasse har en kronisk irritasjon i luftveiene, som gjør at han tåler vind- og klimaforandringer mye dårligere enn resten av løperne. De problemene vil han slite med resten av livet, sier Arild Danielsen til Dagbladet.

Alltid problemer

Observasjonen i går skal hjelpe ham til å gi Kjus en riktig behandling i forhold til plagene. Muligens bare små justeringer, men de kan få Lasse til å kjøre enda raskere i utforløypa neste sesong.

- Selv om vi får til et godt forebyggende arbeid, vil Lasse alltid ha problemer med de sårbare luftveiene. En forkjølelse vil forverre seg mer hos ham enn hos de fleste andre. Han får dessuten mer slim, og lettere betennelse med bakterier, sier Arild Danielsen.

90 prosent

Foran utforrennet i går, vurderte han Lasses kapasitet til 80 prosent. Etter andreplassen, 0,18 sekunder bak østerrikeren Andreas Schifferer, mente han den var økt til 90 prosent.

- Lasse har tydelig hatt godt av konkurransepausen etter VM. Innimellom har han nok konkurrert i en tilstand som ville gitt sykemelding, om han hadde vært i vanlig jobb.

- De fem VM-medaljene hans, er en helt utrolig prestasjon. Hadde Lasse vært 100 prosent frisk, ville han nærmest vært uslåelig, sier Arild Danielsen.

Sprudlet

I Kvitfjell er Lasse Kjus blitt bedre for hver dag. Humøret har steget i takt med helsa og plasseringene. I går sprudlet han som ei sjampanjeflaske, etter å ha tatt revansj for fredagens fjerdeplass og redusert forspranget til v-cupleder Kjetil Aamodt til 16 poeng.

- Jeg var ikke fornøyd med prestasjonen i det første utforrennet. I går fungerte det meste slik jeg ønsker. Da var jeg både mer aggressiv, og flinkere på slutten av løpet.

- Selv om Andreas Schifferer kjørte fortere enn meg, ble det en kjempedag, sier Lasse Kjus.

- Synd på Kjetil

Verdenscupen tenker han bare på hver gang han blir minnet om den.

- Kjetil blir hard å slå. I går synes jeg synd på ham, da han måtte kjøre om igjen. Skiene hans var helt oppbrukt etter første omgang, sier Kjus etter at v-cuplederen hadde kjørt inn til femteplass.

I Sierra Nevada til uka er løypa langt lettere.

- Der gjelder det å kjøre bra på flatene. Sannsynligvis blir det skikkelig kniving mellom Kjetil og meg, sier Lasse Kjus.

<B>NESTEN I VM-FORM:</B> Full trøkk på gasspedalen i Kvitfjell i går.