Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Legestudent og langrennsstjerne Jacobsen om Sundby-sjokket: - Jeg blir redd

Astrid Uhrenholdt Jacobsen om ny motivasjon, medisinstudiene, boka hun skriver, hennes egne astmaproblemer og Sundby-saken som skremmer.

NY MOTIVASJON: Astrid Uhrenholdt Jacobsen trodde ikke hun skulle satse så lenge på ski som hun hittil har gjort. Nå har hun funnet ny motivasjon og satser 100 prosent på langrenn igjen til vinteren.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY MOTIVASJON: Astrid Uhrenholdt Jacobsen trodde ikke hun skulle satse så lenge på ski som hun hittil har gjort. Nå har hun funnet ny motivasjon og satser 100 prosent på langrenn igjen til vinteren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDNES (Dagbladet): Når Astrid Uhrenholdt Jacobsen (29) forhåpentligvis kjemper om medaljer i VM i Lahti i vinter, er det ti år siden hun slo gjennom med det overraskende VM-gullet på sprinten i Sapporo.

Da var hun junior, men likevel best i verden dette rennet. Heming-jenta indikerte da noe overraskende hun ikke ville holde på med langrenn i mange år til.

Ti sesonger senere har hun likevel funnet ny langrennsmotivasjon gjennom studiene som hun opprinnelig hadde planer om å satse fullt på for lenge siden.

Det er et lite paradoks. I møtet med Dagbladet i Sandnes forklarer 29-åringen hva som har skjedd:

- Som medisinstudent er jeg veldig interessert i hvordan kroppen fungerer. Tidligere har jeg ofte vært god rett etter sykdomsperioder. Jeg har funnet ut at å veksle mellom veldig harde og rolige treningsuker gir god effekt, forteller Jacobsen til Dagbladet.

VM-DRØMMEN: Astrid Uhrenholdt Jacbosen satser alt for å lykkes i VM i Lahti, slik hun gjorde i Falun-VM i 2015.  Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VM-DRØMMEN: Astrid Uhrenholdt Jacbosen satser alt for å lykkes i VM i Lahti, slik hun gjorde i Falun-VM i 2015. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er interessant å utvikle denne biten. Det gir meg ny påfyll av motivasjon og forlenger karrieren min. Samtidig er det ingen fasit for hvordan man blir verdens beste langrennsløper. Det er det som er så spennende.

Studiepause for Jacobsen

For nøyaktig en måned siden leverte medisinstudenten sin siste eksamen på lenge. Det neste året tar hun en pause fra studiene. Nå er det fullt fokus på langrennssporten igjen.

- Jeg var ferdig med siste eksamen 30. juni. Det har med andre ord vært en måned med bare trening. Jeg har ikke vært på latsiden, for å si det sånn. Jeg har kjørt mer mengde og vekslet i større grad mellom knallharde og rolige uker, forteller Jacobsen til Dagbladet.

- Jeg får nå fri fra studiene. Det må jeg gjøre for å kjøre så harde treningsuker som jeg gjør. Jeg håper det vil gi resultater. Jeg har ikke satt meg noe resultatmål i Lahti, men har et mål om å finne toppformen da. Det er min fordel, at jeg er god til å prikke inn toppformen og gå mine beste løp i mesterskap, slik jeg gjorde i Falun.

Jacobsen håper medisinutdanningen kan hjelpe henne i idretten.

- Jeg har en faglig forståelse for hvorfor vi trener og spiser sånn og sånn, som en del andre kanskje ikke har. Det kan være en fordel, men også en ulempe om man blir for opphengt i det, forteller 29-åringen.

Mange har uttalt seg om Martin Johnsrud Sundby-saken, men få har den samme troverdigheten og tyngden som Astrid Jacobsen.

- Det gjør meg litt redd

I tillegg til å være en langrennsløper av høy verdensklasse, er hun også medisinstudent og svært reflektert. Hun synes Sundby-saken er lei og skremmende.

REDD: Astrid Jaobsen synes Martin Johnsrud Sundby-saken er skremmende. Foto: John Terje Pedersen
REDD: Astrid Jaobsen synes Martin Johnsrud Sundby-saken er skremmende. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Jeg synes det er synd at Martin må ta støyten for en sånn feil. Det viser nok en gang at et lite feilskjær kan få veldig store konsekvenser. Det gjør meg litt redd, for det er jo lett å tenke at det samme kan skje med meg, forteller Heming-jenta, som også har astma.

- Som medisinstudent er situasjonen litt annerledes for meg, fordi jeg har mer kunnskap om det medisinske, men det er helt naturlig å ha tiltro til lagets medisinske personell, som Martin hadde. Det er et system vi har forpliktet oss til og tror på, og derfor man må også ta straffen i denne saken, selv om det er veldig kjedelig.

- Det er skummelt

Jacoben presiserer:

- WADA sier at det er utøverens ansvar å ha kontroll på slike ting. Det har vi skrevet under og må forholde oss til. Samtidig er jo det også skummelt, at små detaljer kan få så store konsekvenser. Vi må forsøke å ta lærdom av dette og være enda mer nøye i hva vi foretar oss.

Heming-jenta har gjennom karrieren hatt mye trøbbel med astma. Hun synes det er tåpelig at enkelte tror det er en fordel å ha astma for å bruke astmamedisin.

- De som tror det er en fordel å ha astma, kan bare se tilbake på min statistikk. Jeg skulle gjerne vært uten astma, men er født med det, sier hun.

Støtte fra skiskytterstjernene

Også Ole Eina Bjørndalen og Tarjei Bø sympatiserer med Sundby.

- Det er veldig synd at legen har gjort en feil som rammer Sundby så hardt. Det er naturlig at han har full tillit til legen. Samtidig har utøveren alltid et ansvar, sier Bjørndalen til Dagbladet.

- Det er ufattelig trist for Martins del at en slik detaljfeil ødelegger. Jeg har sett hvor hardt Martin trener og den jobben han gjør. Jeg ser ham trene nesten hver dag i Oslo. Det han gjør, er rått og er et resultat av knallhard jobbing, mener Bø.

SAMHOLD: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en del av verdens beste langrennslandslag sammen med Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Kari Øyre Slind, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og trener
Roar Hjelmeset (foran).
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SAMHOLD: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en del av verdens beste langrennslandslag sammen med Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Kari Øyre Slind, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og trener Roar Hjelmeset (foran). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Jacobsen skriver bok

Ved siden av studiene skriver Jacobsen bok. Foreløpig kan hun ikke si altfor mye om innholdet, rett og slett fordi hun ikke vet så mye selv.

- Det er fortsatt litt uavklart hva boka handler om, men det kommer til å handle om erfaringer jeg har gjort gjennom en etter hvert lang karriere. Jeg er ikke så gammel, men likevel som en veteran å regne i dette miljøet.

I kveldens bysprint i Sandnes røk Jacobsen ut i semifinalen da Maiken Caspersen Falla nok en gang vant - denne gang foran tyskerne Sandra Ringwald og Denise Herrmann.

- Jeg føler jeg har tett ytterligere steg i sommer. Jeg har utviklet meg hvert eneste år hittil i karrieren og håper jeg gjør det samme også denne sesongen, sier Caspersen Falla, forrige sesongs sprintdronning, til Dagbladet.

- Er det bare Marit Bjørgen i toppform som kan slå deg i sprint?

- Jeg håper ikke Marit kan det heller. Jeg ser på meg selv som en gullkandidat i VM etter det som skjedde forrige sesong, men styrkeforholdet kan jo komme til å forandre seg. Man vet aldri hvordan den neste sesongen blir.

Etterlyser flere som drar

I gårsdagens fellesstart preget Jacobsen lenge løpet, men måtte gi tapt i spurten.

- Jeg lå mye i front og dro. Det lønner seg ikke i slike løp, men jeg gjør det litt for å få treninga inn mot vinteren. Det er høyt tempo som gjelder da.

- Det hadde vært litt gøyere om flere enn meg og Ingvild dro, men jeg forstår det også. De gjør det som må til, og det gjør jo at flere henger med, slik at publikum får mer underholdning, forteller Jacobsen.

Franskmannen RIchard Jouve fant herresprinten foran overraskelsesmannen Kasper Stadaas og Eirik Brandsdal.

- I fjor var jeg ikke god nok i skøytesprint, men jeg har lagt om treningen og tror jeg er på rett vei nå. Målet i VM i Lahti er gull på skøyesprint. Så enkelt er det, sier Brandsdal til Dagbladet.

I skiskytternes supersprint i Sandnes vant Vetle Sjåstad Christiansen herreklassen og Marie Dorin Habert kvinneklassen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!