- Legg fram blodverdiene

Bente Skari er lei av dopingmistankene. Derfor tar hun til orde for å offentliggjøre alle blodverdiene til de norske langrennsløperne hvis det kan renvaske dem.

KUUSAMO (Dagbladet): Finske journalister krevde i går å få vite alle blodverdiene til norske langrennsløpere på 90-tallet. Det har Bente Skari ingenting imot.

- Hvis resultatene av blodtester kan renvaske oss, så gjerne for meg, sier Skari før verdenscuprennene i finske Kuusamo.

Rystet

I går sendte den finske TV-stasjonen YLE insinuasjoner om norsk doping under Lillehammer-OL i beste sendetid.

Skari ble nesten litt rystet da Dagbladet fortalte henne om holdningen til de finske journalistene på pressekonferansen til TV2 i Kuusamo.

- Synd. I Norge har jo folk skjønt at det TV2 kom opp med, var tull, sier hun oppgitt.

At finnene ønsker at Norge offentliggjør resultatene av alle blodverdiene som er målt, har hun ingenting imot. Hvis det er det som skal til for å frita henne for mistanker. Men hun mener likevel det er problemer knyttet til offentliggjøring.

- Dette er jo personlige opplysninger. Folk har egentlig ikke noe med det. Jeg har ingen problemer med mine verdier. De har jeg kontroll på, men dette er vanskelig. Når vi blir testet av FIS før renn, så får ikke jeg sjøl vite resultatene, engang. Skal jeg ha utskrift av screeningen, så må jeg personlig sette meg ned og skrive brev til FIS der det står at «jeg, Bente Skari, ønsker å se mine egne prøver,» sier Bente. Etter ei uke med dopingmas, er hun skremt over trykket den falske dokumentaren i «Rikets tilstand» har skapt.

- Det har jo fått et enormt omfang. Jeg er rett og slett skremt over den oppmerksomheten saken har fått etter hvert.

Sjøl er hun skråsikker på at ingen i Norge har noe å skjule.

- Det ligger ikke i den norske kulturen å jukse. Det går ikke. Dessuten blir vi testet hele tida. I år er jeg blitt testet 13 ganger så langt. Det er nesten to ganger i måneden i snitt, påpeker hun.

Skipresident Sverre Seeberg åpnet i går for at Skiforbundet kommer til å offentliggjøre testresultatene av blodverdier opp gjennom gullalderen på 90-tallet.

- Jeg kan ikke svare konkret på det spørsmålet i dag, men jeg lover at jeg skal ta det opp med våre juridiske rådgivere, og vurdere om vi kan gjøre det av hensyn til utøvernes personvern, sa Seeberg på pressekonferansen i går.

Hardt presset

Han ble hardt presset på temaet av flere finske journalister.

- Jeg kan ikke si mye mer om dette enn at vi skal se på saken. Jeg har vært president i to måneder, og vet ikke hva som foregikk på 90-tallet, sa en presset Seeberg.

Skipresident Sverre Seeberg innrømmer at han ble tatt på senga av kritiske finske journalister.

- Nei, jeg var ikke forberedt på at de skulle begynne å spørre om offentliggjøring av blodverdier, sier han til Dagbladet.

- Unik mulighet

- Skjønner du at en norsk sjarmoffensiv kan virke provoserende på finnene?

- Ja, jeg ser det, men det viktigste for oss var at vi ville gjøre dette så kjapt som mulig. Dette var en unik mulighet for oss til å møte pressefolk fra mange ulike nasjoner som vi ellers aldri møter. Den ville vi benytte. Dessuten er det viktig å få fram at TV2 nå har gjort sin del av jobben, sier Seeberg.

Som iallfall fikk nyansert en rekke ting, spesielt overfor finske journalister.

- Jeg fikk forklart dem at vi aldri har hatt til hensikt å boikotte VM hvis de dopingtatte finnene stilte til start i Val di Fiemme. Det er en misforståelse og et rykte som tydeligvis har spredd seg her borte.

TV2-redaktør Stein Kåre Kristiansen var måtelig fornøyd med gårsdagens seanse:

- Vi hadde ikke gjort dette hvis det ikke hadde vært riktig og nødvendig. Vi hadde et selvstendig ansvar for å få rettet opp feilene og fortelle at vi har gjort en pinlig dårlig jobb. Så blir det opp til redaktørene og redaksjonene som viderebrakte våre løgner, om de ville rette det opp igjen. Jeg regner med at de forholder seg til redaktørplakater og etiske normer i andre land også, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Men ærlig talt - tror du dette hjelper norsk skisports renommé i utlandet?

- Nei, det kan ikke jeg si. Det var nok dopingmistanker knyttet til norske løpere også før vår dokumentar, det var sikkert enda flere etter vårt program, og det er klart det fortsatt vil være folk som er mistenksomme også etter vårt dementi.

Men verken Seeberg eller Skari frykter at de norske løperne skal få publikum her i Finland mot seg på grunn av spekulasjonene.

- Nei, absolutt ikke, sier Skari.

SKREMT: Bente Skari er skremt over at finnene, tross dementiene fra TV2, ikke stoler på norske skiløpere. - Hvis offentliggjøring av blodverdier kan renvaske oss, så må de gjerne legges fram for min del, sier Skari. I helga er den verdenscuprenn i finske Kuusamo.