<strong>NEDLAGT:</strong> Etter avsløringene om det tvilsomme samarbeidet med suksesstrener Alberto Salazar, har Nike lagt ned sitt internasjonale stjernelag "Nike Oregon Project". Her er Salazar sammen med favorittene Mo Farah og Galen Rupp under en av gruppas mange triumfer. FOTO: AP.
NEDLAGT: Etter avsløringene om det tvilsomme samarbeidet med suksesstrener Alberto Salazar, har Nike lagt ned sitt internasjonale stjernelag "Nike Oregon Project". Her er Salazar sammen med favorittene Mo Farah og Galen Rupp under en av gruppas mange triumfer. FOTO: AP. Vis mer

Nike gir etter for presset

Legger ned skandale-laget

Presset ble for stort mot Nike etter dopingavsløringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET er slutt på den amerikanske prestisjesatsingen Nike Oregon Project. I natt bestemte ledelsen i sportsgiganten seg for å oppløse dette stjernelaget øyeblikkelig akkurat slik varslerne i dopingsaken mot sjefstrener Alberto Salazar krevde.

Den harde dommen over metodene til Nikes suksesstrener Salazar kutter hjerterøttene til den amerikanske joggeindustrien. I år selger verdens ledende produsent av sportsutstyr joggesko for rundt 200 milliarder kroner i et globalt marked som nesten har fordoblet seg de siste ti åra.

Da passer det dårlig å bli koblet til en av de største skandalene i amerikansk friidrett.

DET var til og med en svært tett kobling. Som sjefstrener for Nike Oregon Project var Salazar selvsagt frontfiguren for friidrettssatsingen til Nike, men denne forbindelsen var langt mer hverdagslig enn et arbeidsforhold:

  • Den dokumentasjonen som er framlagt av det amerikanske antidopingbyrået (USADA) knytter den ulovlige medisinske testingen rett til topplederen i Nike.

Salazars dømte medisinske partner; doktor Jeffrey Brown, skrev underveis i denne skandaløse testingen personlig e-mail til Nike-sjefen Mark Parker om hvordan eksperimentet fungerte.

File photo dated 04-08-2012 of Great Britain's Mo Farah (right) celebrates winning the Men's 10,000m final with Silver Medalist USA's Galen Rupp (left) and coach Alberto Salazar.
File photo dated 04-08-2012 of Great Britain's Mo Farah (right) celebrates winning the Men's 10,000m final with Silver Medalist USA's Galen Rupp (left) and coach Alberto Salazar. Vis mer

Dette funnet kommer sikkert til å bli rettslig bestridt framover, men viser samtidig hvor sentral utstyrsgiganten er blitt i amerikansk friidrett.

Den nærheten er ingen tilfeldighet. Nike er den industrielle motoren bak joggebølgen.

I UTGANGSPUNKTET var det med joggesko mer en hjertesak enn en kløktig forretningsidé. De to gründerne Bill Bowerman og Phil Knight var sentrale i det lokale løpermiljøet på Oregon universitetet. Bowerman som mangeårig suksesstrener og Knight som han elev.

Da de etablerte Nike våren 1971, hadde Bowerman noen år før utgitt boka "Jogging" sammen med hjertespesialisten Waldo Harris. De to hadde gjennomført store medisinske forsøk for å se på helseeffekten av løping, og boka ble starten på den amerikanske joggebølgen. Selv hadde Bowerman plukket opp trenden i New Zealand; datidas store løpernasjon med trenerlegenden Arthur Lydiard. Det han opplevde på besøk der, hjalp denne elitetreneren til å se trening i en samfunnsmessig helhet:

  • Rett før boka kom ut, kunne de få amerikanske joggerne risikere å bli plukket opp av lokalt politi mens de trente.
<strong>IKONISKE JOGGESKO:</strong> Håndsydde NIKE løpesko fra 1972. Det har alltid vært tette bånd mellom utøverne og skoprodusenten. Dette historiske paret gikk for en halv million på auksjon. FOTO: AP/Christian Horan/Graduate Hotels
IKONISKE JOGGESKO: Håndsydde NIKE løpesko fra 1972. Det har alltid vært tette bånd mellom utøverne og skoprodusenten. Dette historiske paret gikk for en halv million på auksjon. FOTO: AP/Christian Horan/Graduate Hotels Vis mer

Så spesielt var det å løpe gatelangs den gang. Nå omfatter bare det amerikanske joggemarkedet rundt 60 millioner mosjonister.

Det er mange å skuffe for Nike.

Men nå skuffer de like mye seg selv.

FOR striden rundt Nike går rett inn i selve selskapet. Forleden holdt Phil Knight; den eneste gjenlevende av de to stifterne, en forelesning i på Stanford-universitetet der han forsvarte Nikes reklamekampanje med borgerrettsaktivisten Colin Kaepernick; den mest omdiskuterte spilleren i National Football League etter de siste års markeringer rundt avspillingen av nasjonalsangen på amerikanske arenaer:

- Det spiller ingen rolle hvor mange folk som hater varemerket ditt så lenge mange nok elsker det, sa Knight, og forklarte hvorfor Nike kjørte denne etisk bevisste kampanjen:

- Du må stå opp for noe.

Den holdningen står i stygg kontrast til hvordan Nike i årevis både åpent og skjult har forsvart de tvilsomme treningsmetodene til Alberto Salazar.

FOR her har Mark Parker; Knight etterfølger i sjefsstolen i Nike, hatt direkte innsyn. USADAs etterforskere har lagt fram bevis i flere e-post fra Jeffrey Brown; Nike-prosjektets lege og spesialist på hormonelle sykdommer, sendt til Mark Parker.

Denne mail-utvekslingen viser at de to diskuterte den beste doseringen på en testosteronsalve for å oppnå bedre prestasjoner uten å bli tatt for å bryte dopingreglene. Begge benekter at det var for å dope egne løpere. Ifølge dem var Nike sin testing utelukkende for å stoppe andres svindel.

En av e-mailene var muligens ikke like tydelig akkurat der:

- Jeff, takk for oppdatering om testene. Det ville vært interessant å finne ut hvilken minimal dose av det aktuelle mannlig hormonet som er nødvendig for å gi en positiv test. Er det andre aktuelle mannlige hormoner som vil gi mer dramatiske resultater, eller andre substanser som vil øke kroppens evne til å utnytte dette, skrev Parker til Jeffrey Brown.

det tidspunktet var altså daværende Nike-president Mark Parker førstehånds informert om den testingen Salazar hadde satt i gang for å finne ut om noen i gruppa hans kunne bli truet av at andre smurte dopkremer på dem.

Alt skjedde i et virvar av mistanker og egne medisinske forsøk med tett binding til Nike-ledelsen. Selskapet har alltid vært drevet slik med friidrettens største navn på lønnings -eller vennelista. Sebastian Coe; nåværende president for det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF), jobbet som spesialrådgiver for Nike i 38 år etter karrieren før han ble presset til å avslutte forholdet rett etter at han høsten 2015 ble sjef for hele sporten.

TIL SLUTT ble verken Salazar eller doktor Brown dømt av idrettsmyndighetene for bevisste brudd på dopingreglene, men for en medisinsk testing som USADA-sjefen Travis Tygart mente truet utøvernes helse. Og som altså ga de to impliserte en dom på fire års utestengelse fra all idrett:

- Denne saken må skape en diskusjon i idretten. Vil vi at utøverne skal bli eksperimentert med for å se hvordan medisiner kan hjelpe fram de beste resultatene? Altså at du for å konkurrere på toppnivå må gå på disse medisinene selv om de kan ha alvorlige bivirkninger?, spurte Tygart som pekte på den håpløse interessekonflikten ved at en doktor betalt av en sponsor er den som gir trener og utøvere medisinske råd

Slike etisk utfordrende spørsmål fra USAs fremste dopingjeger setter Nike i knipe uansett om de måtte vinne fram med en eventuell anke av straffene mot sjeftrener Salazar og hans medisinske medhjelper Brown.

Og det er så langt fra utgangspunktet for joggebølgen som mulig.

DER har Nike dessverre vært lenge. Da nyheten om dommen mot Salazar kom midt under friidretts-VM sist uke, ble det også kjent at sportsgigantens advokater i en årrekke hadde trenert etterforskningen. Først da en føderal dommer i Texas rett før VM tvang fram offentliggjøring av de medisinske sakspapirene, ble denne rettslige tvisten offentlig.

Da hadde Nike for lengst tilbudt fri rettshjelp til alle utøvere som hadde vært med i Nike Oregon Project. Det skulle da også bare mangle siden mange av dem tilsynelatende ikke har visst hvilke medisinske forsøk de var en del av.

Ifølge dommen mot Salazar må en av løperne hans gå på medisin resten av livet fordi vedkommende feilaktig ble satt på en medisinering for å løpe fortere som for alltid vil påvirke skjoldbruskkjertelen.

vil blodprøvene til disse Nike-utøverne bli analysert på nytt, mens Salazars aktive medspillere må ta konsekvensen av denne knusende dommen. Rett etter VM opplyste for det britiske friidrettsforbundet at sportssjef Neil Black trekker seg.

Denne britiske sportssjefen har i den langvarige diskusjonen og mistanken rundt deres egen OL-mester Mo Farahs trening med Nike Oregon Project, gitt Salazar full støtte. Denne naive støtten ble for vanskelig for troverdigheten til britene selv.

På samme vis krevde de som allerede for ti år siden begynte å varsle om de etiske bruddene i Nikes medisinering i dette eliteprosjektet, at hele denne prestisjesatsingen skulle bli lagt ned i skam.

Det skjedde i natt, og nedleggelsen er en stor seier for antidopingarbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer