TUTTA: Golfesset «Tutta» måtte vinne sin singelkamp mot Amarina Alex, og den rutinerte 38-åringen fra Norge satte den avgjørende putten på iskaldt vis. Video: GOLFTV Vis mer

Legger opp: - En klok avgjørelse

Golfesset Suzann Pettersen gir seg på topp. 38-åringen legger golfkølla på hylla etter å ha avgjort Solheim Cup for Europa.

Publisert

Golfesset «Tutta» måtte vinne sin singelkamp mot Amarina Alex, og den rutinerte 38-åringen fra Norge satte den avgjørende putten på iskaldt vis. Etter kampen annonserte hun at hun legger opp med umiddelbar virkning.

- Dette er det ultimate. Jeg er så glad at jeg ikke visste at den var avgjørende. Det er en god slutt på en stor karriere. Jeg tror dette er en fantastisk avslutning på min karriere. Jeg kunne ikke spurt om mer enn dette, for fire måneder siden trodde jeg aldri jeg skulle være her, sier hun til Golf Channels nyhetsprogram Golf Central.

Den danske proffen Thomas Bjorn og en rekke andre hyller «Tutta»:

- Hvorfor ikke?

Den tidligere profesjonelle golfspilleren Per Haugsrud jobber nå som kommentator og ekspert for Eurosport. Han har fulgt Pettersen tett opp gjennom årene, og er glad for at 38-åringen fikk en slik avslutning.

- Hun har alltid vært en perfeksjonist. Nå gir hun seg på topp. En perfekt avslutning, mener han.

Haugsrud forstår Pettersens avgjørelse.

- Hvorfor ikke? Hun gir seg på topp og blir husket for det. Hun har hatt en helt fantastisk karriere. Hun er vant til å kjempe om seire, og da er det ikke vits i å kjempe om 30-40.-plasser. Det blir en nedtur, sier han.

- Nå har hun familie, og det tar på å reise rundt og spille fire runder hver uke. Nå bare spekulerer jeg, men hun har muligens kjent på at det kan være på tide å gi seg en stund. Jeg har sett altfor mange utøvere som skal pushe på i flere år, og som leter etter en topp å gi seg på. Jeg synes det er en klok avgjørelse, og hun har nok hatt det i bakhodet, legger eksperten til.

AVGJORDE: Suzann Pettersen. Foto: AP Photo / Peter Morrison / NTB Scanpix
AVGJORDE: Suzann Pettersen. Foto: AP Photo / Peter Morrison / NTB Scanpix Vis mer

- Spesielt skrudd sammen

Pettersen har hatt en lang og innholdsrik karriere. I 2001 ble hun kåret til «Rookie of the year» på europaturen, men det var bare starten. Hun har blant annet 15 LGPA-tour-seire på merittlista. Hun har tidligere vært rangert som verdens nest beste spiller på kvinnesida.

Haugsrud er klar på at Pettersen er tidenes beste norske golfspiller, og at hun trolig vil være det i lang, lang tid.

- Det er udiskutabelt. Hun har mange tunge seire, og den CVen er nesten komplett. Det eneste hun mangler er å være verdensener, og det er litt uflaks at hun ikke ble det. På herresida har jeg sett flere som har blitt verdensener fordi Tiger Woods eller noen andre er skadet, hun fikk aldri den hjelpa, sier Eurosport-kommentatoren.

- Det er utrolig å komme fra lille Norge og oppnå det hun har gjort. Hun har alltid vært spesielt skrudd sammen. Hun tenkte at det ikke var vits å møte opp for å bli nummer to. Hun er en ordentlig vinnerskalle, skryter han.

Avgjorde

Lagvenninnene stormet til og gratulerte Suzann Pettersen da det ble klart at Europa-laget hadde slått USA for første gang siden 2013.

Stillingen før den siste dagen var 8-8 mellom Europa og USA, og det sto 13,5-13,5 før det skulle avgjøres mellom Tutta og Alex.

Det var helt likt foran det siste hullet, men Pettersen måtte vinne hullet fordi det hadde holdt med uavgjort for USA siden de var regjerende mestere.

Veteranen holdt hodet kaldt og senket putten som hun aldri skulle ha gjort annet. Det var et stort øyeblikk for ettbarnsmoren. Hun gjorde comeback etter fødselen i sommer og deltok i sin niende Solheim Cup.

Tuttas putt gjorde at Europa vant 14,5-13,5.

Plukket

Suzann Pettersen hadde ikke imponert voldsomt i comebacket før Solheim Cup, men hun fikk likevel sjansen som turneringens eldste. Hun hadde ikke nok rankingpoeng til å være kvalifisert, men ble håndplukket av Europas kaptein Catriona Matthews.

Pettersen hadde før søndagens singelkamp spilt to kamper i turneringen, begge i fourball. Fredag vant hun og makkeren Anne van Dam komfortabelt. Lørdag ble det derimot et knepent tap for duoen.

38 år gamle Pettersen har imponert til tross for nederlaget. Hun hadde blant annet fem birdies i løpet av seks hull midt i lørdagsrunden. Det var i tillegg under vanskelige forhold i Skottland.

- Det var en fantastisk rekke. I de forholdene var det fenomenalt, roste Europa-kaptein Catriona Matthew til Golf Channel.

Full tiltro

For mange var valget av Pettersen til Europas Solheim Cup-lag en overraskelse. Den norske veteranen har til gode å prege resultatlistene etter comebacket tidligere denne sesongen.

- Jeg hadde 100 prosent tro på henne fra starten, og jeg har full tiltro til henne i singlekampen, var den klare talen fra Matthew lørdag.

Pettersen selv la ikke skjul på at hun stortrivdes på banen da hun spilte på sitt beste.

- Jeg elsket det. Man glemmer på en måte forholdene og bare spiller, sier Tutta til Golf Channel.

Europa har ikke vunnet Solheim Cup på hjemmebane siden 2011. Da leverte Pettersen helt avgjørende bidrag på veien mot seieren.

De to siste utgavene har endt med amerikansk triumf, mens Europa tok en knepen 2013-seier på bortebane i turneringen, som spilles annethvert år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer