Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mødrene Randall og Saarinen avslutter karrieren

Legger opp for å prioritere familien. Mener Bjørgen ikke burde gjøre det samme

Kikkan Randall og Aino-Kaisa Saarinen er i likhet med Marit Bjørgen både mødre og langrennsløpere i verdenstoppen. I helga avslutter Randall og Saarinen deres karrierer for å prioritere familien.

GODE VENNER: De har kjempet mot hverandre i skisporet i mange år. Nå legger Kikkan Randall (til venstre) og Aino-Kaisa Saarinen opp - men maner Marit Bjørgen til å ikke gjøre det samme. Her er Randall og Bjørgen like over målgang i Davos i 2013, da Bjørgen vant foran Randall. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: De har kjempet mot hverandre i skisporet i mange år. Nå legger Kikkan Randall (til venstre) og Aino-Kaisa Saarinen opp - men maner Marit Bjørgen til å ikke gjøre det samme. Her er Randall og Bjørgen like over målgang i Davos i 2013, da Bjørgen vant foran Randall. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Denne helga avsluttes årets verdenscupsesong med minitouren i Falun.

Da legger to av kvinnelangrenns største stjerner opp, mødrene Kikkan Randall og Aino-Kaisa Saarinen. Søndag er karrierene deres over.

Randall var verdens beste sprinter i flere sesonger og vant sprintcupen sammenlagt i tre sesonger på rad. Hun kan se tilbake på både VM-gull og OL-gull, senest på lagsprinten i Pyeongchang.

LEGGER OPP: Kikkan Randall, her sammen med Jessica Diggins etter OL-gullet på lagsprinten, går sitt aller siste skirenn i Falun i helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEGGER OPP: Kikkan Randall, her sammen med Jessica Diggins etter OL-gullet på lagsprinten, går sitt aller siste skirenn i Falun i helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Saarinen var verdens beste klassiskløper i flere sesonger og ble VM-dronningen i Liberec i 2009 med tre gull bare i dette mesterskapet. Søndag er imidlertid karrieren over både for Randall og Saarinen.

- Dette er min siste sesong. Jeg avslutter karrieren i Falun. Etter denne helga er karrieren over. Så går livet videre med andre ting, sier Randall til Dagbladet.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vi... Vis mer

- Hva skal du gjøre nå?

- Jeg vil fortsette i en rolle i utøverkomiteen i IOC og jobbe med å hjelpe jenter i idretten. Men først og fremst vil jeg være mamma og bruke enda mer tid på familien. Det ser jeg fram til.

- Perfekt avslutning

Etter at hun ble mor og gjorde comeback, har Randall hatt sine perioder med sportslig motgang. Men VM-bronsen på sprinten i Lahti i fjor og OL-gullet sammen med Jessica Diggins på lagsprinten i Pyeongchang, var mektig imponerende av 35-åringen.

- OL-gullet var en perfekt avslutning. Nå er det bare å nyte resten av desserten. Jeg har hatt en fantastisk karriere med OL-gull nå på tampen, men de tre årene jeg vant sprintcupen sammenlagt var også veldig gjevt, sier Randall til Dagbladet.

MAMMA-PRAT: Marit Bjørgen har satt pris på samtalene med Kikkan Randall om det å være mor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MAMMA-PRAT: Marit Bjørgen har satt pris på samtalene med Kikkan Randall om det å være mor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun ser veldig positivt på det som venter, karakteristisk nok for gladjenta. Der Saarinen begynte å gråte både etter siste mesterskapsrenn på OL-tremila i Pyeongchang og siste renn på hjemmebane i Lahti for snart to uker siden, er ikke Randall like emosjonell.

- Dette har vært en så viktig del av livet mitt så lenge. Det er trist at det er over, sa Saarinen til Dagbladet etter OL-tremila.

Randall bare smiler når hun snakker om framtida.

- Jeg gleder meg til nye eventyr, sier den reflekterte og humørfylte amerikaneren.

Bjørgen håper på nye mødre

Saarinen og Randall er de to mødrene som har kommet tilbake etter svangerskapet samtidig som Marit Bjørgen. De har fått en helt spesiell mamma-relasjon etter dette.

Til Dagbladet forteller Bjørgen at hun vil savne Randall og Saarinen.

- Blir det rart å miste to av dine mødrevenner i sporten?

- Kanskje det kommer til noen flere? sier Bjørgen spøkefullt til Dagbladet.

Så forklarer hun:

- Det påvirker ikke mitt valg at de legger opp nå, men vi prater mye sammen. Det er enklere å prate med dem om Marius. Det er ikke så interessant for de andre på laget, sier Bjørgen og smiler.

- Det er i perioder krevende å være småbarnsmor. Jeg så på OL som en tre ukers ferie i Pyeongchang. Men selv om jeg i perioder er frustrert, gir det vanvittig mye glede.

- Annerledes for Bjørgen

Randall mener det er riktig for henne å gi seg som langrennsløper nå, men mener at Bjørgen er i en helt annen situasjon som en del av det norske laget.

Hun mener det er enklere for Rognes-jenta å kombinere livet som småbarnsmor og langrennsløper.

- Jeg tror det er en helt annerledes situasjon for Marit, fordi det er mer en gunstig livsstil for henne, hvor hun kan være hjemme på ukedager og reise til verdenscuprennene i helgene, sier Randall til Dagbladet.

- Det er annerledes for meg, fordi vi må være på reise i Europa nesten hele sesongen. Vi rekker ikke hjem igjen mellom slagene. Det tar på i lengden, forteller hun.

Saarinen tror på sin side at det er enklere for Bjørgen å holde nivået oppe helt i verdenstoppen, fordi hun er en del av et bedre landslag med flere ungjenter som presser henne til å ta nye steg.

- Norge er Norge. Marit har et veldig bra lag rundt seg, som hjelper med å pushe henne. Det kommer alltid unge utøvere som hjelper henne til å bli enda bedre. Det tror jeg er en viktig årsak til at hun fortsatt er så god, sier Saarinen til Dagbladet.

Tror på ny sesong for Bjørgen

De tror Bjørgen forlenger karrieren og satser fram mot VM i Seefeld. Det samme tror Ingvild Flugstad Østberg.

- Jeg var usikker på om Marit skulle fortsette en periode i vinter, men nå har jeg fått en følelse på at hun fortsetter, sier Gjøvik-jenta til Dagbladet.

- Hva har endret seg?

- Nei, det er bare en følelse jeg sitter med. Nå føler jeg at hun tar et år til. Det blir bra det, sier Flugstad Østberg og smiler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!