TRØBBEL PÅ STANDPLASS: Lars Berger har alltid vært rask i sporet som skiskytter. Det har vært verre med skytingen, og det håper 33-åringen endrer seg i årets sesong. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TRØBBEL PÅ STANDPLASS: Lars Berger har alltid vært rask i sporet som skiskytter. Det har vært verre med skytingen, og det håper 33-åringen endrer seg i årets sesong. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Legger opp hvis han skyter dårlig

Årets sesong er Bergers siste sjanse.

En ny fiaskosesong på standplass betyr trolig karriereslutt for skiskytter Lars Berger (33).

I fjor bommet lesjingen på hele 69 skudd over 16 individuelle renn i verdenscupen og vippet så vidt over 70 i treffprosent.

I stående skyting bommet Berger på nesten halvparten (58,5 prosent).

- Jeg blir nødt til å få noen resultater kommende vinter. Videre satsing avhenger litt av det. Primært satser jeg 100 prosent mot OL i Sotsji, men jeg må prestere for å beholde landslagsplassen og det opplegget rundt meg som trengs, sier Lars Berger til NTB.

Tre fulle hus Nesten to år er gått siden 33-åringen sist sto på seierspallen (3.-plass i Antholz). Trippelverdensmesteren i langrenn har bare tre ganger i verdenscupkarrieren skutt fulle hus:

• 20. desember 2008: Sprintseier i Hochfilzen.

• 13. mars 2009: Sprintseier i Vancouver.

• 14. januar 2011: Sprintseier i Ruhpolding.

De øvrige tre seirene kom for mer enn åtte år siden og med strafferunder: Hochfilzen 2003 (3 bomskudd), Lake Placid 2004 (2) og Oslo 2004 (1).

- Jeg tenker ikke så mye på prosenter. Det blir bare deprimerende lesing for min del. Men jeg kan ikke holde på som før. Skytingen må bedres. I sommer har jeg skutt bra på liggende og gått fort på ski, men jeg sliter fortsatt på stående skyting. Sånn sett har intet forandret seg.

Tiden omme Forrige sesong hadde lesjingen én fattig topp-ti-plassering i verdenscupen. Tiden er omme for at selv langrennsesset Berger kan vinne renn med bomskudd.

- Det er ikke noe å belage seg på, nei. I så fall blir det slitsomt å gå så fort at jeg veier opp for bomskuddene. Jeg kan ikke forvente 100 i treffprosent, men i enkeltrenn må jeg opp mot det for å få resultater, er han innforstått med.

Sist sesong ble det bomskudd i samtlige renn. Nærmest fullt hus kom lesjingen i sesongåpningen i svenske Östersund med ett bomskudd på sprinten.

Det holdt til 11.-plass.

I september gjennomgikk Berger en øyeoperasjon for å korrigere nærsynet.

- Det var ingen veldig stor korreksjon, så jeg merker ikke all verden forskjell. Men jeg ser iallfall skrift på veggen som jeg ikke har kunnet lese tidligere.

Alle midler er tatt i bruk før skjebnesesongen. Berger stiller med ny børse, og han flyttet i våres til «skiskyttermekka» Lillehammer, der fem andre landslagskamerater og landslagstrener Espen Nordby Andersen også bor.

(NTB)