Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgens karriere

Legger opp i morgen? Hjelmeset stusser over russernes Bjørgen-påstand

Russerne har allerede konkludert med at Marit Bjørgens langrennskarriere er over. Roar Hjelmeset forstår lite av hvor de har den informasjonen fra. Selv er han åpen for å bytte jobb til et annet lag.

FORVIRRING: Jelena Välbe hevder å vite at Marit Bjørgens karriere avsluttes denne helga. Bjørgens trener Roar Hjelmeset aner ikke hvor hun har det fra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORVIRRING: Jelena Välbe hevder å vite at Marit Bjørgens karriere avsluttes denne helga. Bjørgens trener Roar Hjelmeset aner ikke hvor hun har det fra. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det er slutten på en æra. Bjørgen og Kowalczyk avslutter sine karrierer», skriver den russiske avisa Sport Express i en artikkel som hyller de to levende langrennslegendene.

Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk er de to langrennsløperne som har vunnet flest verdenscupseire gjennom tidene, og som Dagbladet skrev før påske, har Kowalczyk bestemt seg for å avslutte sin verdenscupsatsing.

Hva Bjørgen gjør neste sesong, er imidlertid ikke blitt kjent for offentligheten foreløpig. Likevel hevdet den russiske skipresidenten Jelena Välbe på en pressekonferanse i Russland at Bjørgen vil annonsere at hun legger opp 6. april, altså i morgen.

Dette er etablert som en sannhet i russiske aviser, noe Bjørgens sjef og Norges kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset stusser over.

- Jeg så det selv. Jeg synes det er litt rart om Välbe skulle vite det og sitte på informasjon om hva Marit har bestemt seg for. Så vidt jeg vet, er det ingen kontakt mellom dem, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Det eneste jeg vet er at Marit skal gå skirenn i Alta 6. april, men jeg tror ikke det skjer noe ekstraordinært der. Marit skal jo også gå flere skirenn under NM.

- Har brukt påska til å tenke

Bjørgen skal etter planen gå fem kilometer klassisk i morgen og tremila i fristil lørdag.

Hjelmeset sier til Dagbladet at han ennå ikke vet hva tidenes mestvinnende vinterolympier har bestemt seg for.

- Hun har brukt påska til å tenke, og det er mulig hun har funnet ut noe, sier landslagstreneren.

- Vet du hva hun har bestemt seg for?

- Nei. Etter at vi dro hjem fra Falun, har vi ikke maset noe mer om de, verken for Marit eller andre som er i tenkeboksen, forteller Hjelmeset.

Han tenker da først og fremst på Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som forrige måned fortalte Dagbladet at hun uansett skal trappe opp studiene, uavhengig av om fortsetter som langrennsløper eller ei.

- Det stemmer. Astrid går bare lørdagen i NM. Men jeg vet ikke om hun heller har bestemt seg ennå, sier 40-åringen.

- Bedre å gi seg før vi blir lei av hverandre

Hjelmeset kan også forsvinne fra langrennslandslaget etter denne sesongen. Både han og assistent Sjur Ole Svarstad er på utgående kontrakter og er i tenkeboksen for hva som skjer neste sesong.

- Jeg er vel den som har flest ettårskontrakter og har sånn sett vært i samme situasjon flere ganger. På den ene siden synes jeg dette er veldig moro og verdens beste jobb. På den andre siden har alt en ende, og det er bedre å gi seg topp og slutte før vi blir lei av hverandre. Det er ikke vits å dra strikken for langt, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Er dere i ferd med å bli lei av hverandre?

- Nei, vi trives veldig godt sammen. Men spørsmålet er om jentene trenger ny inspirasjon og giv. Samtidig vet jentene hva de vil, og det er ikke bare å komme inn med et helt nytt tankesett heller.

Vil fortsette som trener

Både Hjelmeset og assistent Sjur Ole Svarstad er i tenkeboksen. Valget må bli tatt i god tid før 23. april, når landslagsuttaket på utøversiden skal tas.

Hjelmeset begynte i Norges Skiforbund som assistenttrener for juniorlandslaget i 2006, før han ble sprintlandslagstrener i 2011 og sjefen for allroundslandslaget i 2016.

- Jeg vil gi meg mens leken er god og det blir uansett ikke mer enn ett år om gangen. Jeg vil gjerne fortsette å være trener, men det kan hende det blir en annen plass, sier 40-åringen.

Både Bjørgen og Jacobsen fortalte Dagbladet i vinter at Johaugs comeback neste sesong lokker dem til å forlenge satsingen. Slik er det også for Hjelmeset.

- Thereses comeback er forlokkende. Jeg startet som sjef for elitelandslaget i 2016, og bare noen måneder seinere gkk hun på smellen. Det hadde vært spennende å følge henne på veien tilbake, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!