Rune Almenning Jarstein har kjempet på flere fronter.

På banen.

Og i en tysk rettssal.

Tirsdag sa han stopp.

Karrieren han ikke ville avslutte

Publisert

12. august 2022: Ifølge tyske medier havner Rune Almenning Jarstein og Herthas keepertrener Andreas Menger i en heftig diskusjon ute på treningsfeltet.

Storavisa Bild omtalte det hele som en «smell» for hovedstadsklubben. Keeperen som på dette tidspunktet var høyt elsket av supporterne, ble med umiddelbar virkning suspendert av klubben.

Det ble starten på en nesten halvannet år lang kamp om sine rettigheter.

I dette intervjuet forteller Jarstein selv om hvordan han opplevde krangelen med Hertha, ryktet som dukket opp i Tyskland og hvorfor han ikke lenger vil fortsette som fotballspiller.

- Hva skjedde denne augustdagen?

- Først må jeg si at det er en trist avslutning på min Hertha-karriere. Det å komme med konstruktiv kritikk, mener jeg det burde være takhøyde for, sier Jarstein til Dagbladet.

- Er det noe du angrer på?

- Jeg hadde gjort akkurat det samme en gang til. Jeg angrer ikke på noen ting, og jeg vet dypt inn i hjertet mitt at jeg ikke har gjort noe galt. Det fikk vi ganske gode svar på når vi ser hvordan saken endte. Det er det jeg kan si, fortsetter han.

DEBUT: Rune Almenning Jarstein fikk 72 landskamper for Norge. Her fra debuten mot Argentina i 2007. John Carews to scoringer sørget for 2-1-seier. Foto: NTB
DEBUT: Rune Almenning Jarstein fikk 72 landskamper for Norge. Her fra debuten mot Argentina i 2007. John Carews to scoringer sørget for 2-1-seier. Foto: NTB Vis mer

Bekrefter tysk rykte

Den tidligere burvokteren ønsker ikke å svare på hva han synes om hvordan Hertha har opptrådt i krangelen. Flere ganger ble rettssaken utsatt.

Jarsteins skjebne ble satt på vent.

Ventetida ble lang for 39-åringen. Så lang at han til slutt mistet gleden for spillet som har vært hans lidenskap i livet.

9. november, drøye tre uker før han annonserte karriereslutten, skrev Jarstein kryptisk til Dagbladet.

«Ting tar litt lenger tid enn jeg trodde.»

- Hva tok tid?

- Jeg har vinglet fram og tilbake med meg selv. Det har vært vanskelig, men etter det som har skjedd, og etter at jeg var ute helt siden i fjor høst uten å få trene med noe lag, ble det tøft å komme tilbake. Det var ikke dette jeg hadde lyst til. Jeg hadde et mål om å spille til jeg var 40.

Mye tyder på at Jarstein hadde fått spille til han var 40 om Hertha Berlin hadde fått det som de ville.

Minutter etter at rettssaken var avsluttet i retten i Berlin den 7. september, hevdet Bild at Hertha ønsket seg Jarstein tilbake som keeper.

Med store rubrikker ble det slått opp:

«Spektakulær vending», skrev storavisa.

For første gang bekrefter Jarstein:

- Det stemmer at de ville hente meg tilbake som keeper, men det ble ikke noe av. Det har jeg ikke noe mer å si til utover at de ville ha meg tilbake.

Den samme dagen ble det kjent at Jarstein og Hertha hadde blitt enig om et forlik.

- Med tanke på Rune Jarsteins lange karriere i Hertha Berlin ønsket partene å ta hensyn til dette og avgjøre den juridiske tvisten i minnelighet, sa klubben i en uttalelse til nyhetsbyrået DPA, som erfarte at beløpet lå på rundt 3,8 millioner kroner.

FULL FYR: Kastet vannflaske og truet lagkamerat. Video: Oddbjørn Vistnes /Dagbladet Vis mer

- Trist og vemodig

I april for to år siden ble den da 36 år gamle keeperen innlagt med corona. Landslagslege Ola Sand opplyste om at Jarstein hadde dobbeltsidig lungebetennelse og blodpropp i en lunge.

Sykdommen førte til at keeperen var borte fra fotballen i mange måneder.

- Jeg var lenge borte med corona, og var ikke innom på fire-fem måneder. Da jeg kom tilbake var nesten alle nye. Det var en tre-fire stykker som fortsatt var der da jeg var ferdig, og de har jeg god kontakt med. Det har vært fint, sier Jarstein om støtten fra sine lagkamerater.

Jarstein legger ikke skjul på at det er både trist og vemodig at karrieren nå er over.

Men:

- Jeg har vært veldig heldig og privilegert som har fått spille fotball i så mange år. Det er mange fine opplevelser og høydepunkter i alle klubbene jeg har vært og på landslaget.

Totalt ble det 72 kamper med flagget på brystet. Blant keepere er dét nest mest etter Erik Thorstvedt som fikk 97 kamper for våre beste menn.

Åpnet for Norge-retur

Jarstein trente med Odd i starten av året. Da var sportssjef Morten Rønningen sterk i troa på at den tidligere Odd-keeperen ville avslutte karrieren på Skagerak Arena.

- Mest sannsynlig kommer Rune til å avslutte fotballkarrieren i Odd, det håper vi på. Men det er etter at saken i Tyskland er ferdig, sa Rønningen til TV 2.

Nå sier Jarstein at det inntil nylig var høyaktuelt med en retur til klubben han forlot i 2007.

- Jeg har hatt veldig god kommunikasjon med Odd og trente med dem i januar og februar. Det var absolutt aktuelt, men så tok jeg en pause i februar for å få litt ro, og så ble pausen lenger enn planlagt på grunn av de utsatte rettssakene. På den perioden kom avgjørelsen sakte, men sikkert til meg at jeg skulle legge opp.

- Hvordan har interessen fra andre klubber vært?

- Det har vært et par klubber som har forhørt seg, men det har ikke vært veldig mye interesse.

- Har det vært aktuelt?

- Nei, det var ikke aktuelt å flytte.

- Kan du avsløre noen av klubbene?

- Det var én i Tyskland.

IKKE UAKTUELT: Rune Almenning Jarstein utelukker ikke at han en vakker dag kan jobbe som keepertrener, slik som Frode Grodås gjorde etter sin aktive karriere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IKKE UAKTUELT: Rune Almenning Jarstein utelukker ikke at han en vakker dag kan jobbe som keepertrener, slik som Frode Grodås gjorde etter sin aktive karriere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Usikker på veien videre

Den tidligere keeperen forteller at han de siste ukene har brukt mye tid på å tenke på hva han vil finne på, nå som karrieren som burvokter er over.

- Det er et godt spørsmål, som jeg ikke har noen godt svar på. Først måtte jeg finne ut om det ble noe mer fotball, men nå som jeg har lagt opp, må jeg begynne å tenke videre. Jeg er veldig glad i å trene og holde meg i form. Vi får se hva som dukker opp.

På landslaget hadde han tidligere keeper Frode Grodås som keepertrener.

- Kan det være aktuelt å gå i Grodås' fotspor?

- Det kan det være. Jeg har trent noen unge keepere i området her, og var innom Heming keeperskole for noen helger siden. Det er givende, men akkurat nå er det ikke aktuelt å være i en klubb. Nå trenger jeg frihelger og ro, avslutter han.