Legia anket Celtic-dommen før de egentlig hadde lov

Har fortsatt ikke fått UEFAs begrunnelse.

ANKER ETTER ANTIKLIMAKS: Henning Berg ledet Legia til to mektige seirer mot Celtic. Nå har UEFA bestemt at de likevel ikke får delta i siste kvalifiseringsrunde til Champions League, noe det polske storlaget nekter å akseptere.  Foto: Barlomiej Zborowski / EPA / NTB Scanpix
ANKER ETTER ANTIKLIMAKS: Henning Berg ledet Legia til to mektige seirer mot Celtic. Nå har UEFA bestemt at de likevel ikke får delta i siste kvalifiseringsrunde til Champions League, noe det polske storlaget nekter å akseptere. Foto: Barlomiej Zborowski / EPA / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet:) - Vi kommer til å anke. Vi kommer til å anke hele veien, fastslo Legias hovedtrener Henning Berg overfor Dagbladet etter den kontroversielle UEFA-avgjørelsen før helga.

Det hele startet da Berg lot Bartosz Bereszynski slippe innpå tre minutter før full tid i bortemøtet mot Celtic. Duellen om videre Champions League-spill var for lengst avgjort i Legias favør. Problemet var at Bereszynski, grunnet en teknisk tabbe, ikke var spilleberettiget.

Han hadde stått over de tre foregående kampene i europacupen, slik UEFA krevde etter rødkortet han pådro seg forrige sesong. Men hans trekampskarantene ble aldri UEFA-registrert, siden han ikke var meldt inn som tribunesitter i de to oppgjørene i forrige kvalifiseringsrunde.

Etter å ha gransket omstendighetene rundt Bereszynskis innhopp endret UEFA resultatet fra 0-2 til 3-0 i kampen i Skottland. Sistnevnte utfall er standard i slike saker, men ble et mareritt for polakkene, som hadde 4-1 å gå på fra første kamp. For med 0-3-tap i returen røk de ut på bortemålsregelen.

Sympatien med Legia har vært enorm fra hele Fotball-Europa, og nå har klubben formelt sendt sin anke til UEFAs disiplinærkomité, hvor ankeinstansen vil motta saken til behandling.

Forhåpentlig.

«I et forsøk på å skape rettferdighet, og at prinsippet om Fair Play etterleves, tvinges vi til å igangsette ankeprosedyrer», skrev Legia Warszawas klubbpresident Boguslaw Lesnodorski i brevet de sendte det europeiske fotballforbundet i går.

Anker for tidlig Ifølge brevet venter polakkene fortsatt på sakspapirene fra selve dommen i saken. De har med andre ord anket før de selv hadde fullt innsyn. Klubben vet at dette (også) er imot UEFAs reglement:

«Ett av kravene til en anke er at vi er nødt til å ha mottatt skriftlig begrunnelse for avgjørelsen UEFAs kontroll-, etikk- og disiplinærkomité har fattet. Selv om reglementet ikke spesifiserer nøyaktig hvilken deadline komiteen styres av når det kommer til å gi ut slik informasjon, er vi sterke i troen på at det vil bli gitt til oss umiddelbart, noe som gjør at vi forfølge ankeprosedyren før Champions Leagues playoff-runde igangsettes», skriver Lesnodorski videre.

Celtic trakk Maribor som sin neste motstander. Hvis Legia skal ha håp om å få plassen tilbake, må det altså komme en U-sving i god tid før første møte, som spilles 20. august.

I går anmodet Legia Celtic om de ville være med på å finne en «minnelig løsning» utenfor UEFAs korridorer. De polske fotballederne har i det hele tatt hatt hektiske dager:

Føler seg diskriminert Fredag var han i UEFAs hovedkvarter i Nyon, for å være tilgjengelig for komiteen som behandlet saken. Sammen med flere andre fra klubbledelsen var han der for å utdype Legias holdninger overfor det besluttende organet.

«Beklageligvis, og til tross for de forsikringer vi på forhånd var gitt av UEFAs representanter (...), ble vi nektet denne adgangen. Etter vår mening var vår tilstedeværelse påkrevd, grunnet denne sakens enestående forhold», står det videre.

«Etter at saksbehandlingen var avsluttet, ga ikke lederen av UEFAs kontroll-, etikk- og disiplinærkomité - som var fullt klar over vår tilstedeværelse i UEFAs kontorer - avgjørelsen til oss direkte. Vi ble forskrekket over denne oppførselen, og følte oss både diskriminert og oversett i denne ekstraordinære situasjonen».

• UEFA har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.