BEDYRER SIN USKYLD: Aleksandr Legkov (i midten) uttaler seg for første gang siden nyheten sprakk om at han er utestengt på livstid. Foto: Damien Meyer / AFP Photo / NTB Scanpix.
BEDYRER SIN USKYLD: Aleksandr Legkov (i midten) uttaler seg for første gang siden nyheten sprakk om at han er utestengt på livstid. Foto: Damien Meyer / AFP Photo / NTB Scanpix.Vis mer

Aleksandr Legkov utestengt fra OL på livstid

Legkov åpner opp om utestengelsen: - Medaljen min er ren. Jeg skal slåss

Utestengte Aleksandr Legkov bryter tausheten i uttalelse publisert på Det russiske skiforbundets hjemmesider.

(Dagbladet): - Jeg er Alexander Gennadjewitsch Legkov, langrennsløper, vinner av gullmedaljen i 50 km fellesstarten under OL i 2014 i Sotsji, og min medalje er ren. Jeg står opp og skal slåss, skriver Aleksandr Legkov i en uttalelse publisert på Det russiske skiforbundets hjemmesider.

Forrige uke bekreftet IOC i en pressemelding at Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov utestenges på livstid fra olympiske leker og får kansellert sine resultater fra OL i Sotsji 2014.

Utestengelsen gjelder ikke vanlige FIS-konkurranser.

- I løpet av de siste dagene har jeg ikke sagt noe til media, mine fans eller andre utøvere fordi jeg var i sjokk - ikke bare på grunn av avgjørelsen, men også av omstendighetene. Jeg vil ikke si unnskyld eller forsvare meg, men jeg vil forklare, skriver Aleksandr Legkov.

Slaktet avgjørelsen

Utestengelsen skjer i kjølvannet av bevisene som er lagt fram gjennom etterforskningen av russisk statsdoping.

Legkovs advokat Christof Wieschemann slaktet avgjørelsen på sine hjemmesider.

- Med denne avgjørelsen går IOC mye lenger enn funnene som ble presentert i McLaren-rapporten uten ytterligere etterforskning og med ytterligere bevis, og går samtidig imot den allerede eksisterende avgjørelsen til CAS i samme sak. IOC dømmer dem uten bevis. Dette er en skandaløs dom. Avgjørelsen fortjener betegnelsen skandale, mener Wieschemann.

I uttalelsen skriver Legkov at han i løpet av de siste åra skal ha testet rent på over 150 prøver. Han påpeker at han ikke ble testet i Moskva eller Sotsji, men i Köln, Lausanne og Dresden.

Saken fortsetter under lenken.

- Jeg ble testet 19 ganger

Videre skriver Legkov at han vant Tour de Ski i 2013 - og testet rent. Det samme med 50 km fellesstarten i Oslo.

- Jeg vet og mine motstandere vet at jeg kan vinne et rent løp, og jeg vet at de kan vinne et rent løp, skriver Legkov.

Legkov etterspør vitneforklaringer som påstår at han er tilbudt prestasjonsfremmende dopingmidler, samt eventuelle uregelmessige urinprøver.

- I månedene før Sotsji, da IOC anklagde meg for å ha tatt en såkalt «cocktail», ble jeg gjenværende i Europa uten avbrekk, ikke i Russland, og ble testet 19 ganger, i Lausanne, Köln og Dresden.

- Alle substansene som skal ha vært i den såkalte «cocktailen» er kjente. Det er ikke ett ekstraordinært designerdop. Substansene var en del av den generelle testrutinen. Hvis jeg hadde tatt cocktailen, ville jeg ha blitt tatt, skriver Legkov.

Etterspør rettferdighet

Legkov spør også i brevet hvorfor IOC gikk imot CAS' avgjørelse.

- Det eneste jeg vil er å få en rettferdig behandling, å ha uavhengige dommere i en rettferdig prosedyre styrt av lovverket. Enten i Idrettens Voldgiftsrett (CAS), i Sveits'' høyesterett, eller i den europeiske høyesterett.

Legkov avslutter pressemeldingen slik:

- Jeg er Alexander Gennadjewitsch Legkov, langrennsløper, vinner av gullmedaljen i 50 km fellesstarten under OL i 2014 i Sotsji. Min medalje er ren. Jeg står opp og skal slåss.

Anker avgjørelsen

Både Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov har varslet at de anker avgjørelsen fra IOCs displinær-komite til den internasjonale voldgiftsretten for idrett (CAS).

Maxim Vylegsjanin, Aleksej Petuchov, Julija Ivanova og Jevgenia Sjapovalova venter fortsatt på sine avgjørelser.

- Hvis Legkov og Belov får en slik dom, kan vi andre også forvente det samme, sa Maxim Vylegsjanin til det russiske nettstedet Sport.ru forrige uke.

De seks russerne har vært suspendert av det internasjonale skiforbundet, FIS, siden Tour de Ski i fjor, men nå er de i utgangspunktet konkurranseklare fra sesongstarten om to uker.

Når alle seks er behandlet i IOCs displinærutvalg, skal FIS innkalle dem til individuelle høringer.

FIS avgjør om de får gå i verdenscupen i god tid før åpningen i finske Ruka siste helgen i november, skriver de i en pressemelding.