Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017

Legkov i storform pakket sekken til Lahti. Nå raser han etter marerittbeskjeden: - Skandale

I to uker har Aleksander Legkov (33) trent knallhardt for å være i toppform til VM i Lahti. I dag fikk han startnekt til mesterskapet. Nå koker russerne av sinne.

FÅR IKKE DELTA: VM i Lahti går uten Aleksander Legkov. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FÅR IKKE DELTA: VM i Lahti går uten Aleksander Legkov. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Den russiske langrennsleiren raser etter at flere av deres største langrennsstjerner nektes VM-deltakelse. Idrettens voldgiftsrett (CAS) avviste i dag forespørselen om å utsette suspensjonen deres foran VM i Lahti.

Dermed går mesterskapet uten noen av langrenssportens største stjerner, som Aleksander Legkov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenij Belov og Aleksej Petukhov, i tillegg til Jevgenija Sjapovalova.

Ingen av dem har avgitt positive dopingprøver, men McLaren-rapportens avsløringer om at over 1000 russiske utøvere var en del av et omfattende dopingprogram gjorde at disse seks ble utestengt før Tour de Ski. En rekke dopingprøver ble tuklet med i Sotsji-OL.

I uvisshet har de trent med et håp om å komme tilbake så raskt som mulig i løypa, i det minste til VM i Lahti de to kommende ukene. Det skjer ikke og får russerne til å rase. Det forteller Russlands tyske trener Markus Cramer til Dagbladet.

- VI har ventet lenge på en avgjørelse. Jeg skal innrømme at jeg har tvilt på om vi ville få svar i tide før VM. For meg virker det som FIS prøver å skape problemer for oss. Behandlingen av denne saken er en skandale, sier Cramer til Dagbladet.

FORTVILER: Aleksander Legkov forstår ingenting av VM-nekten. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
FORTVILER: Aleksander Legkov forstår ingenting av VM-nekten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Skylder på FIS

Saken er ikke ferdigbehandlet, men disse seks russerne vil ikke få svar i tide til å delta i Lahti-VM.

- Jeg har en følelse av at FIS forsøker å stikke kjepper i hjulene våre. Jeg hadde et håp før Tour de Ski. Avgjørelsen har blitt utsatt og utsatt. Det er fryktelig irriterende. Det er ingen god følelse. Det er helt urimelig og veldig urettferdig, sier Cramer til Dagbladet.

Hjemme sitter Legkov, olympisk mester på femmila i Sotsji, og river seg i håret over at han ikke får konkurrere.

- Legkov har trent hardt mot å gå femmila i VM. Han er i veldig bra slag og har trent knallhardt denne sesongen for å komme tilbake til nivået han var på i Sotsji. Så blir drømmen knust. Det er forferdelig trist, sier Cramer.

- Det er totalt urettferdig. Det gir ingen mening. Ingen av disse har avgitt noen positive dopingprøver. Hvis man gjør det, er jeg klokkeklar: Da må man straffes og utestenges. Men hvis man aldri har testet positivt, må man selvfølgelig få lov til å konkurrere. Det er jo helt åpenbart

Legkovs reaksjon

- Hvordan reagerer Legkov på dette?

- Legkov er rasende. Han forteller meg at det gjør vondt langt inne i hjertet å være på sidelinjen. Ingen i Russland forstår hvorfor han ikke får konkurrere. Dette er som terror i Legkovs hode. Han er illsint. Han har jo ikke gjort noe galt. Det er en håpløs situasjon.

Nikita Kriukov synes synd på lagkompisene.

- Det er en forferdelig situasjon. Det er et mareritt for ham. Petukhov har vært hjemme i flere uker nå og ventet på en avgjørelse. Han har trent med oss, men ikke visst hva han trener for. Det har vært helt håpløst, sa Kriukov nylig til Dagbladet.

- Det er trist. Jeg mener at rene idrettsutøvere bør få konkurrere. Petukhov har fortalt meg om det hele. Hans prøve ble byttet ut, men han vet ikke hva som skjedde med den og hvorfor. Han gjorde ikke noe galt, hevder den russiske storsprinteren.

Da Dagbladet møtte Legkov i sommer forklarte han seg slik:

- Jeg vet ikke hva som ble gjort med testene mine etter at jeg leverte dem. Jeg kjenner ikke systemet og vet ikke hva som skjer etter at jeg har gjort dopingtesten. Jeg stoler på mitt land og er usikker på om McLaren-rapporten er sann.

Matvejeva på plass

En som derimot har testet positiv på EPO, men som likevel får konkurrere i Lahti-VM, er Natalja Matvejeva. Den russiske sprinteren sonet dommen fra 2009 til 2011. Denne sesongen har hun vært bedre enn noensinne, uten at det får Stina Nilsson til å reagere.

- Nei, det tenker jeg ikke noe på. Jeg fokuserer på det sportslige. Matvejeva er en veldig tøff konkurrent, sier Nilsson til Dagbladet på dagens pressetreff.

Petter Northug og herrene ga klar melding til Johannes Dürr da han ble tatt for EPO. Når det gjelder Matvejeva og hennes kvinnelige rivaler, er imidlertid ikke de kritiske røstene like høye. Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller Dagbladet at hun tror de norske dopingsakene i høst er en del av årsaken til det.

- Det begynner å bli lenge siden EPO-dommen hennes. Jeg kjenner ikke detaljene i saken. Er det noe vi har lært i Norge i høst, er det at det å bli dopingdømt kan være så veldig mye forskjellig, sa Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet forrige uke.

- Men det er forskjell på EPO-bruk og leppekrem-tabbe?

- Ja, det er det, men vi må ha det utgangspunktet at alle er rene og konkurrerer på like vilkår. Det er da det er gøy å konkurrere. Hvis det kommer til det stadiet hvor man tenker at jeg ikke kan stole på det, hører jeg ikke hjemme her lenger.

Går for russisk gull seks år etter EPO-dommen

Til Dagbladet forteller Natlja Matjeveva selv at hun føler seg god nok for gull i Lahti.

- Målet mitt er å ta gull. Jeg har vist at jeg er god for det i år. Dette er min beste sesong noensinne, sier 30-åringen til Dagbladet.

- Hva er hemmeligheten bak årets fremgang?

- Det er ingen hemmelig. Det er hardt arbeid over tid. Min fortid er fortid. Jeg er ren nå.

Østberg frykter Matvejeva

Ingvild Flugstad Østberg har i flere år vært bedre enn den russiske 30-åringen, men i år har hun blitt satt på plass en rekke ganger i sprint.

- Jeg tror ikke jeg skal si så mye om det. Det er best å ikke si noe, verken den ene eller andre veien. Det blir bare feil å si noe, sier Østberg til Dagbladet.

- Kan Mataljeva ta gull i Lahti?

- Ja, hun er en av favorittene, slik hun har sett ut i det siste. Hun var ikke så rå i Falun. Jeg burde egentlig slått henne. I Toblach virket hun vanvittig sterk. Løypa i Lahti passer nok bra for henne.

Maiken Casperen Falla vet godt at Matvejeva er en av få som kan utfordre henne om sprintgullet i Lahti.

- Hun har sonet sin straff. Hun følger det samme antidopingprogrammet som vi gjør. Vi skjønner jo ikke hva som foregår i Russland og hva som har skjedd. Det er andre forhold der enn vi er vant til. Men jeg tenker det må være greit, siden hun har sonet sin straff, sier Falla til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media