Ski-VM 2021

Legkov i strupen på Bolsjunov

Den tidligere russiske langrennsløperen Aleksandr Legkov jobber som ekspert under VM. Han er lite fornøyd med navnebror Bolsjunovs oppførsel etter 15 kilometeren.

Aleksandr Bolsjunov gikk på en kjempesprekk på herrenes 15 km og stormet ut av målområdet etter målgang. Video: Ljoslando Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF (Dagbladet): Lenge så det ut som dagens 15 kilometer skulle være en ny duell mellom Norge og Aleksandr Bolsjunov.

Men på de siste fem kilometerne fikk den 24-år gamle russeren det svært tøft. Han endte til slutt på en fjerdeplass.

Irritert

Bolsjunov var tydelig utslitt i mål. Ofte ser du at han bare spenner av seg skiene og rusler videre - nærmest uberørt.

I dag brukte han lang tid på å reise seg opp, og han gikk bare de drøye 20 meter til skiftesonen før han satt seg ned igjen i 5-6 minutter.

Han var preget og lite snakkesalig.

Etter en rask prat med både trener og kjæreste gikk han rett gjennom pressesonen. Steinansiktet han er kjent for er tilbake - og da Dagbladet spurte ham hva som hadde gått galt fikk vi null respons.

HELT UTSLITT: Aleksandr Bolsjunov. Foto: Bjørn Langsem
HELT UTSLITT: Aleksandr Bolsjunov. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ut mot Bolsjunov

Aleksandr Legkov mener at han har svaret. Russeren jobber som kommentator og ekspert for Match under VM i Oberstdorf.

- Han var sliten og ville for mye i dag. Han ville vinne så mye at han ikke greide å holde tilbake, sier Legkov til Dagbladet.

- Hvordan har han det nå? Han virker ikke fornøyd når han gikk gjennom pressesonen?

- Det er sånn han er. Han velger selv å ikke snakke med journalister. Jeg er annerledes selv, sier Legkov - før tolken bekrefter påstanden: «Han snakker hele tida. Dag og natt.»

SKRYT: Aleksandr Legkov tok en selfie med gullvinner Hans Christer Holund og kom med noen velvalgte ord: - På den siste halvdelen var han ekstremt raskt. Han er gal. Det samme er Krüger, og Amundsen er en ny stjerne, forklarer Legkov.
SKRYT: Aleksandr Legkov tok en selfie med gullvinner Hans Christer Holund og kom med noen velvalgte ord: - På den siste halvdelen var han ekstremt raskt. Han er gal. Det samme er Krüger, og Amundsen er en ny stjerne, forklarer Legkov. Vis mer

Og etter et åndedrag til innrømmer Legkov at han ikke er fornøyd med at Bolsjunov gjentatte ganger velger å ikke snakke etter at han har gått på en smell.

Bolsjunov gjorde det samme etter fjerdeplassen på sprinten - og det er flere eksempler tidligere hvor han har gjort akkurat det samme.

- Alle burde og skal snakke etter løpet, uavhengig av hvordan det har gått. Det er ikke bra nok, slår Legkov fast.

- Gjør det noe med måten dere tenker om ham i Russland?

- Det er han som vil ha det sånn. Alle respekterer ham i Russland uansett, sier Legkov.

RUSSISK KRITIKK: Den tidligere russiske storløperen Alexander Legkov mener Alexandr Bolsjunov burde håndtert nederlaget på en bedre måte, Hans Christer Holund takket høyere makter etter gullet på 15-kilometeren, og Harald Østberg Amundsen leverte et ufrivillig stikk til en finsk legende. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Ekstremt skuffet

Slik er forklaringen Dagbladet får fra de fleste vi snakker om Bolsjunov med. Han har et så stort vinnerinnstinkt og føler ofte at det er «han mot verden.

- Han var ekstremt skuffet. Han er bare interessert i gull, sier den russiske journalisten Segej Lisin til Aftonbladet.

Russiske Artem Maltsev var en fornøyd herremann etter dagens femteplass. Han forteller at dette var en opptur for ham etter at Russland har levert et helt ålreit mesterskap, men han ville ikke snakke om Bolsjunov:

- Jeg har ikke snakket med ham, men han gjør som han vil, sier han til Dagbladet.

Dagens store

Det norske laget leverte en maktdemonstrasjon på 15 kilometeren. Hans Christer Holund var best av alle, og vant foran Simen Hegstad Krüger og mesterskapsdebutanten Harald Østberg Amundsen.

Det hele ble avsluttet med at Holund serverte et brutalt vinnerbrøl:

- Det er mye følelser som må ut. Jeg klarer ikke å bare si joho! Det betyr mer enn som så. Det er fryktelig deilig å bare få det ut, sier Holund til Dagbladet.

GULL-TÅRER: Hans Christer Holund fikk en velfortjent gullklem av landslagstrener Eirik Myhr Nossum etter gull på 15-kilometeren i VM. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Sølvvinner Hegstad Krüger kastet seg på hylletoget av lagkameraten:

- Jeg hadde en målsetning om å ta en individuell medalje, så det å klare to av to er kjempegøy. Jeg hadde en drøm om å ta et gull, men i dag var Hans Christer på et annet nivå enn meg. Hvis jeg skulle bli slått så var det veldig greit at det var han fordi jeg unner ham dette. Det han gjør i dag er ekstremt rått.

Et menneske

Og hva med Bolsjunov? Er det betryggende for det norske laget å se at russeren ikke ser umenneskelig ut hvert eneste renn?

- Ingen er uslåelige, ei heller Bolsjunov. Etter tremila har jeg vært sterkere i troa på denne distansen Jeg så også at Bolsjunov var sliten på slutten der, sier herretrener Eirik Myhr Nossum til Dagbladet.

Russland er likevel ikke bekymret før stafetten:

- Jeg tror vi får et bra lag på stafetten selv om vi har mistet noen gode utøvere. Det blir spennende å se, sier Maltsev.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer