Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aleksandr Legkov vil beholde femmilsgullet fra Sotsji:

Legkov og de utestengte russerne har fått datoen for OL-høringen i CAS

Russernes tyske trener oppgitt over kaoset rundt OL-deltakelsen.

FRUSTRERTE: Sergej Ustjgov blir gratulert av sin tyske trener Markus Cramer etter dagens sprintseier i Lenzerheide, men begge er svært frustrerte over situasjonen de russiske utøverne står i. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FRUSTRERTE: Sergej Ustjgov blir gratulert av sin tyske trener Markus Cramer etter dagens sprintseier i Lenzerheide, men begge er svært frustrerte over situasjonen de russiske utøverne står i. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LENZERHEIDE (Dagbladet): I ganske nøyaktig ett år har Aleksandr Legkov og flere av hans russiske lagkamerater vært utestengt fra internasjonal langrenn. I løpet av de siste månedene har Legkov fått selskap av stadig flere utestengte russere.

Sist ut er Nikita Krjukov, Aleksandr Bessmetnykh og Natalja Matvejeva. Ingen av dem får delta i vinterens OL i Sør-Korea, med mindre de når fram med anken sin til idrettens voldgiftsrett, CAS.

Nå har de russiske langrennsløperne fått høringsdatoen sin, forteller Russlands tyske landslagstrener, Markus Cramer, til Dagbladet.

- Jeg vet at de som har anket, altså de som er utestengt nå, skal ha høringer mellom 20. og 28. januar. Det er veldig, veldig sent, spesielt for disse utøverne, sier Cramer.

Legkov i trening

Aleksandr Legkov ble utestengt før fjorårets Tour de Ski, og har bare gått den svenske sesongåpningen i Gällivare før han ble livstidsutestengt fra OL i november.

- For ham er det viktigste at han får beholde gullmedaljen sin fra Sotsji. Det er ikke så viktig for ham å starte i Korea, men han har trent mye fram til han ble diskvalifisert og var veldig sterk i høst. Det er lenge siden jeg så ham slik, sier Cramer om Legkov.

- Trener han fortsatt?

- Ja, han trener fortsatt, men du vet, når situasjonen er som den er skorter det litt på motivasjonen. Alle de andre utøverne er også i trening. Belov, Pethukov, Tsjekaleva, Bessmertnykh, alle sammen, men når man ikke konkurrerer hver helg er det vanskelig å komme i god form.

Ingen sier noe

I dag vant Sergej Ustjugov som han ville da Tour de Ski åpnet med fristilssprint i Lenzerheide. Overfor Dagbladet forteller Ustjugov at han har lagt fra seg sinnet som drev ham til tour-seieren i fjor.

- Jeg var helt rolig, ingen nerver eller sinne, jeg hadde ingen følelser i dag, sier han, men landslagstrener Cramer forteller en annen historie om Ustjugovs psyke.

- Det er vanskelig å konsentrere seg om treningen, sier Cramer.

- De siste to, tre månedene har det vært mye opp og ned for ham. Vi vet at russerne kan være med i OL, men vi vet ikke hvem som skal få være med. Det er en veldig vanskelig situasjon for ham.

- Hva har han blitt fortalt av FIS og IOC?

- Han har spurt meg mange ganger om han får gå eller hva vi kan gjøre, men ingen har sagt noe. Ingen kan med sikkerhet si hvem som får gå, hva som vil skje, hvilke trenere som får være med. Det er galskap. Vi kan ikke planlegge noen ting, sier Cramer.

28. januar deadline

Derfor laget Cramer julemiddag og disket opp med julegaver til Ustjugov og de andre russerne i forkant av Tour de Ski. Det var viktig å få dem til å tenke på noe annet enn den OL-sjansen som enten kommer eller ikke.

Ustjugov selv vil ikke svare på noen spørsmål om OL. Russerne har ikke en gang fått en dato for når de får vite hvem som får være med som Olympic Athlete from Russia, en såkalt OAR, i Pyeongchang.

- Vi vet at den siste datoen er 28. januar, men jeg syns det er veldig sent når du skal konkurrere i OL og ønsker gode resultater. Det er frustrerende, sier Cramer.

28. januar går påmeldingsfristen til OL ut, og dermed er det den datoen som er gjeldende for hvem som skal gå og ikke.

- Jeg syns det hadde vært fint om de gutta som bestemmer i IOC og FIS kunne komme og snakke med utøverne en gang. Se dem inn i øynene og se hva det er dette gjør med dem. Dette gjør meg sint, for de som sitter i disse organisasjonene bestemmer og bestemmer, men de verken snakker med eller møter utøverne.

- Har du invitert dem til å møte utøverne dine?

- Ja! Ja! Men det skjer ingenting.

- Får du ikke svar?

- Nei, de svarer ikke. I dag er Sarah Lewis her, og jeg håper hun kommer til hotellet vårt og sier noe. Men jeg er sikker på at hun ikke vil komme. Dette frustrerer meg veldig.

Fra elleve til seks

Dagbladet har forsøkt å nå Lewis for å høre om både hvorfor Cramer ikke får svar, eller om Lewis planlegger et besøk hos de russiske utøverne under Tour de Ski.

Så langt har ingen i FIS besvart Dagbladets henvendelser.

Markus Cramer føler han er på bristepunktet etter et år med utestengte utøvere.

- Jeg må si at det siste året har vært helt på grensen for meg som trener også. Du aner ikke hva som skjer den neste dagen. Først var gruppa mi på elleve utøvere, nå er den nede i seks.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!