SNAKKER UT: Aleksander Legkov forteller om dopinganklagene. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
SNAKKER UT: Aleksander Legkov forteller om dopinganklagene. Foto: Thomas Rasmus skaug / DagbladetVis mer

Legkov snakker ut om dopingskandalen: - Jeg hadde ikke sovet like godt om jeg var en del av landslaget

Aleksander Legkov lo først da McLaren-rapporten kom. Han trodde ikke det var sant. Så ble det alvor. Nå forteller Petter Northugs gode venn om marerittet i Russland.

SANDNES (Dagbladet): Dopingskandalen i Russland ligger som en mørk sky over de russiske idrettsstjernene. Langrennsstjerna Aleksander Legkov (33) er blant dem. Legkov tok OL-gull på hjemmebane i Sotsji i 2014. Drømmen ble virkelig. Fire års arbeid ga resultater for motbakkespesialisten, hevder han.

De siste avsløringene i McLaren-rapporten, hvor det blant annet fremkommer at de russiske dopingprøvene ble byttet under Sotsji, har eskalert omfanget av dopingbeskyldningene mot Legkov som startet med Gregorij Rodtsjenkovs ankager.

For Legkov har sommeren vært et mareritt. Daglig lever han med dopinganklager. I dag snakket han ut om problematikken med et utvalg norske medier i et lite rom i Stavanger Aftenblads avdeling i Sandnes, få timer før Legkov skal konkurrere i rulleskirennet i samme by.

Med grå klær og armene i kryss, snakket Legkov ut om dopinganklagene overfor blant annet Dagbladet.

- Jeg var på hockeykamp da dopingnyheten og beskyldningene kom. Telefonen min var sprengt. Jeg lo først da jeg hørte dopinganklagene mot meg. Det var så idiotisk. Jeg måtte bare le, forteller Legkov.

TAKKER MUTKO: Aleksander Legkov er glad for at han ikke er en del av det russiske landslaget.. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
TAKKER MUTKO: Aleksander Legkov er glad for at han ikke er en del av det russiske landslaget.. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg visste jo at jeg var ren. Min historie er annerledes enn den dere har blitt fortalt. Jeg sover veldig godt om natta og har samvittigheten ren. Jeg synes det er urettferdig å bli behandlet på den måten. Jeg har trent godt for å bli best.

Takker kontroversiell idrettsleder

Idrettsminister Vitaly Mutko praktiserte brutale metoder i Russlands dopingsystem. Legkov forteller til Dagbladet at han ønsker å takke Mutko for at han hjalp ham til å satse utenfor det russiske landslaget..

- Alle har ulike meninger om Mutko. Etter OL i Vancouver ga han meg muligheten til å finne en europeisk trener og trene for meg selv. På grunn av det sitter jeg her og kan fortelle alt og sove godt om natta. Jeg kan våkne og vite at jeg er ren og ærlig, forteller Legkov.

- Hadde du sovet like godt om du hadde vært en del av det russiske regimet i stedet for å satse på egenhånd?

- Vanskelig spørsmål. Men jeg tror ikke jeg hadde sovet like godt da. Her er grunnen: Da vil jeg ikke hatt den samme støtten fra mine trenerne. Da ville jeg ha bodd i Russland hele tiden. Da ville det vært vanskeligere å fortelle dere at jeg har rett. Det ville vært vanskeligere for dere å tro hva jeg sier. Nå er det lettere for meg.

Prøvde å overbevise med Power Point

Det er tyskeren Marcus Kramer som er Legkovs private trener. Han la fram en Power Point-prestasjon av hvordan Legkov har trent fra OL i 2010 i Vancouver til OL i Sotsji i 2014.

- Aleksander spurte meg etter OL i Vancouver om hva han måtte gjøre for å ta gull i Sotsji. Satsingen var finansiert av russiske myndigheter og jeg ble spurt om å bli trener. Vi dro på treningsleirer verden rundt for å bli best i verden. Vi hyret blant annet inn sveitseren Reto Burgermeister som trener, forteller Kramer.

- Vi bruker ikke doping i laget vårt. Det var bare hard trening og nøye forberedelser. Vi trente mer enn konkurrentene og hadde et veldig bra og systematisk opplegg fram mot OL. Legkov var 100 prosent ren i Sotsji, og også før og etter mesterskapet. Det gode OL-et handlet om hardt arbeid helt siden OL i Vancouver, hevder han.

SJOKKERT: Aleksander Legkov er sjokkert over dopinganklagene. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
SJOKKERT: Aleksander Legkov er sjokkert over dopinganklagene. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Et sjokk for oss

Kramer forteller at Legkov foretok 20 dopingtester forrige sesong. Bare fire av dem var i Russland. De 16 øvrige var i Vest-Europa,

- Det viser at Legkov blir kontrollert av de riktige instansene. Det var et sjokk for oss da denne nyheten kom. Å bli anklaget for doping etter å ha jobbet så hardt, er galskap, sier Kramer.

- Jeg forstår ikke hvorfor ingen fra WADA eller FIS har kontaktet Legkov for å spørre om de alvorlige dopingbeskyldningene. Det er galskap.

Legkov aner ingenting om beskyldningene i McLaren-rapporten om at de russiske dopingtestene angivelig ble byttet ut gjennom musehull under Sotsji-OL.

- Jeg kan svare for meg selv. Jeg vet ikke hva som ble gjort med testene mine etter at jeg leverte dem. Jeg kjenner ikke systemet og vet ikke hva som skjer etter at jeg har gjort dopingtesten. Jeg stoler på mitt land og er usikker på om McLaren-rapporten er sann.

- Så stenger døra. Livet er over

Legkov er glad for at de nærmeste støtter ham.

- De som kjenner meg, støtter meg. Jeg respekterer veldig Norge som idrettsnasjon. Det er veldig viktig at de norske støtter meg. Vi har trent mye sammen og hadde ikke klart det om jeg var dopet. Jeg ville aldri ha skuffet langrennsmiljøet. Jeg håper den svarte tiden blir over snart.

- Jeg synes rene utøvere bør delta i OL. De lever for å oppnå drømmen og har satset alt på det. Så blir dørene stengt uten at de har gjort noe galt. For noen er det debut-OL, for andre er det avslutningen. Så stenges døra. Karrieren er over. Livet er over.

URETTFERDIG: Aleksander Legkov synes mange russere blir urettferdig behandlet. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
URETTFERDIG: Aleksander Legkov synes mange russere blir urettferdig behandlet. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Truer med å legge opp

33-åringen truer med å legge opp om IOC straffer russerne kollektivt i kommende vinter-OL i 2018.

- Jeg har ikke tenkt så mye på utestengelse. Vi bør få delta i OL. Verden har fått feil bilde av vårt land. Det er veldig brutalt. Jeg håper ting ordner seg og at alle rene russiske utøvere får delta, sier Legkov.

- Hvis det blir en kollektiv straff av russisk idrett, blir ikke karrieren min så lang. Det er vanskelig å trene godt i en sånn situasjon. Det tapper mye energi. Det er vanskelig å finne motivasjon når det er sånn. Jeg legger opp om Russland får en kollektiv straff.

Han ønsker ikke å blande seg i Martin Johnsrud Sundby-saken.

- Jeg prøver å passe på meg selv. Jeg baksnakker ikke andre utøvere. Jeg synes hver enkelt utøver bør passe på seg selv. Gjør man noe galt, blir man til slutt straffet. For meg er det viktig å være ærlig, for mine venner og min familie, avslutter Aleksander Legkov og sier «takk» på norsk.