Lei av maset

SPYDEBERG (Dagbladet): Rallystjernen Petter Solberg er klar for sitt fjerde Safari Rally i Kenya, men begynner å bli lei maset om når den første VM-seieren kommer.

- Jeg gidder ikke det maset der. Jeg er veldig fornøyd om dagen og sjøltilliten er på topp. Jeg vinner når tida er inne, sier Petter Solberg til Dagbladet.

Han er en stjerne i verdens kanskje tøffeste bilsport. Formel 1 får riktignok mest oppmerksomhet, går raskere og har høyere lønninger. Men formel 1 kjøres på bane og varer en dag. Rallygutta er mindre i fokus, har lavere lønninger og lavere fart. Men de kjører lenger, i tøffere løyper og over tre dager.

Det er en sport for menn.

Tøffest

Safari Rally i Kenya er kanskje den tøffeste av de 14 VM-rundene. Årets løp går over 230 mil. Den lengste etappen er på over 12 mil, mens den korteste er 50 kilometer lang.

- Det er et langt og tøft rally. Jeg må ha maksimal konsentrasjon i opp mot tolv mil, forteller Petter.

På mange av etappene er det ikke en gang snakk om å kjøre på veier. De raser gjennom ulendt terreng. Og blir det regnvær, kan det være nesten umulig å komme fram. I griseværet i fjor fikk Petter vannplaning i 220 kilometer i timen.

- Helt rått. Safari er løpet mitt. Det er forferdelige veier eller nesten ikke veier i det hele tatt. Dekkene får mye å si i Kenya, sier Petter.

Ville dyr

Også ville dyr kan skape problemer for førerne. 500 meter foran Petter kjører et helikopter som varsler om dyr i løypa og prøver å jage dem vekk.

- Det er spesielt å rase forbi elefanter og sjiraffer, sier rallyføreren.

Petter tror han kan være med å kjempe om seieren. Det har han vist tidligere. Dessuten går rallyet på grus - noe som favoriserer nordmannen. Men det eneste han er sikker på før løpet, er at han får trøbbel.

- Jeg veit jeg får problemer med ett eller annet. Det skjer alltid der nede. Men det spesielle med dette rallyet er at du kan ligge fire minutter bak lederen og likevel vinne.

De to første årene kjørte Petter inn til femteplass. I fjor lå han an til en tredjeplass før han måtte bryte den siste dagen på grunn av et defekt hjullager.

VENTER PÅ SEIER: Når tida er inne, regner Petter med å se alle konkurrentene i speilet. Kanskje skjer det i Safari Rally til helga.