Lei av slappfisker

CHAMONIX (Dagbladet): Landslagssjef Martin Osswald refser nå løperne som skal ta over etter Kjetil Aamodt og Lasse Kjus for treningsslurv og holdningssvikt. Han mener arvtakerne må tenke seg om, og velge Aamodt istedenfor Kjus som forbilde.

- De unge utøverne har for dårlige holdninger, sier Martin Osswald til Dagbladet.

Kjetil Aamodt (28), Kenneth Sivertsen (26), Lasse Paulsen (25) og Audun Grønvold (23) utgjør utforlaget i Chamonix. De tre sistnevnte har deltatt i v-cupen i flere år. Alle hadde stor framgang i fjor. Denne sesongen var helsvart for alle fram til Val Gardena like før jul.

Men på treningene nå i Frankrike står bremsene på igjen. Hele ni østerrikere var bedre enn beste nordmann (Paulsen) i går. Kjetil Aamodt lider av formsvikt og ryggsmerter. Lasse Kjus er sjukemeldt ut januar.

Osswald innrømmer at det er syltynt. Han er mest bekymret for gutta bak Aamodt og Kjus.

- De vil ha det behagelig, sier han.

Trener for lite

Varsel om holdningssvikt er et alvorlig signal til toppidrettssjef Bjørge Stensbøl. Særlig når det kommer fra sjefen i en idrett der Norge har vasset i medaljer på hele 90-tallet.

- Trenere og utøvere bør ha samme filosofi. I det norske laget er det nå forskjellige forestillinger, sier Osswald.

Det handler om veien til toppen. Aamodt og Kjus er motpolene. Kjetil som treningsproduktet. Lasse som skitalentet - med mindre behov for skitrening enn Kjetil.

- Flere av de unge utøverne gjør som Lasse. Men jeg mener at utøvere som ikke har nådd toppen, må gjøre som Aamodt og trene mye for å komme dit.

- Når de har vært på lag i tre- fire år uten å nå helt opp, bør de overveie om de har begavelsen som gjør at de kan trene som de gjør, sier Osswald.

Krever ingenting

Selvsagt har Osswald makt til å kreve større treningsdoser. Det vil han ikke.

- Det nytter ikke å si at de trene mer. De må ville det selv, sier han.

Osswald blir nostalgisk når han minnes om innstillingen til Aamodt og gamlegutta Ole Kristian Furuseth og Finn Christian Jagge. For ikke å snakke om pensjonerte Atle Skårdal.

- Han tok alltid en ekstra treningstur i bakken, sier Osswald.

Må benytte sjansen

- Hvorfor tenker de yngre utøverne som de gjør?

- Dette er et samfunnsproblem. Jeg har et inntrykk av at yngre folk ikke liker å jobbe hardt og konsekvent.

Og det går over Osswalds fatteevne. Spesielt når det gjelder gutter som kan oppnå medaljer og millioner av kroner.

- Jeg kan ikke begripe at de ikke benytter sjansen sin hundre prosent, sier han.