Hopplegenden Roger Ruud:

- Lei og trist

Den tysk-østerrikske hoppuka leverte fire strøkne renn. Men utenfor hoppbakkene var det omtrent ikke et snøfnugg. - Jævlig trist, sier hopplegenden Roger Ruud (64), som frykter for rekrutteringen til sporten.

HOPPLEGENDE: Roger Ruud. Foto: Geir Olsen / NTB
HOPPLEGENDE: Roger Ruud. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Ruud sa det tidlig i Hoppuka: Han trodde Halvor Egner Granerud kom til å vinne. Og fredag kveld skjedde dette.

Men hva nå?

NORSK TRIUMF: Halvor Egner Granerud gikk til topps i den 71. Hoppuka. Foto: AFP / NTB
NORSK TRIUMF: Halvor Egner Granerud gikk til topps i den 71. Hoppuka. Foto: AFP / NTB Vis mer

Hoppsporten er blitt angrepet fra flere kanter de siste åra.

Når Dagbladet møter Ruud til en prat i tyske Garmisch-Partenkirchen, ser han ikke gull og grønne skoger.

64-åringen vant ni verdenscuprenn fra 1980 til 1985, deriblant Nyttårshopprennet.

STORTRIVES: Roger Ruud har det som best når han får gå rundt i hoppbakken i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Han vant Nyttårshopprennet her i 1982. Foto: Geir Olsen / NTB
STORTRIVES: Roger Ruud har det som best når han får gå rundt i hoppbakken i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Han vant Nyttårshopprennet her i 1982. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Jeg er lei av dårlige vintrer. Utviklingen er trist. Det er dårlige og lumske forhold i bakkene. Det er liten stabilitet og stadige avlysninger, forteller han.

- Men framtida handler ikke bare om værforholdene. Interessen er stor, men vi har for få hoppere. Det er for dårlig med rekruttering. Det jobbes bra og tas tak. Men det er jævlig vanskelig å engasjere.

Ruud understreker at Norge holder koken på elitenivå. Spørsmålet er hva dårligere vintrer, lavere rekruttering og hoppbakker som forfaller gjør med framtida.

Per i dag har Hopp-Norge heller ikke et godt nok tilbud til de nest beste utøverne. Tidligere gikk dette under navnet «toppidrettssatsingen», men det er det ikke penger til.

TIL TOPPS: Roger Ruud vant rennet i Holmenkollen i 1981. Den gang var det aldri tvil om at vinter var vinter. Foto: Erik Thorberg / NTB
TIL TOPPS: Roger Ruud vant rennet i Holmenkollen i 1981. Den gang var det aldri tvil om at vinter var vinter. Foto: Erik Thorberg / NTB Vis mer

Suksessen kommer ikke av seg selv. Tyskland var en av nasjonene som skuffet stort i Hoppuka. Bestemann var Andreas Wellinger på ellevteplass, noe som ville ført til rabalder i Norge.

Ruud advarer:

- Foreldrene må ta tak. Det er de som skal bringe tassene, både gutter og jenter, til hoppbakkene. Jeg tror det må gjøres noe inn mot dem. Vi trodde muligens at utviklingen var forbigående. Men vi har sluppet det litt for langt. Og det er jævlig trist.

Helten fra 80-tallet fortsetter:

- Dette står sammen med forfallet av bakker. Det er snart ikke tilbud lenger. De sier at det ikke er noen vits i å ha bakker når det ikke er hoppere. Men du får heller ikke hoppere uten bakker. Det er en liten innsats som må gjøres for å holde småbakker i gang.

- Du synes Norge holder koken på elitenivå?

- Ja, er du gæren.

Sportslig befinner nordmennene seg i en gullalder. Sist vinter vant Marius Lindvik OL-gull i stor bakke og VM-gull i skiflyging. Med Graneruds seier i Hoppuka, har Norge tatt store trofeer de siste åra. Når historiebøkene skal skrives, er det dette som teller.

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Hoppsjef Clas Brede Bråthen kommenterer Roger Ruuds påstander slik:

- Rekruttering er noe du aldri får nok av. Men vi er en nasjon som tross alt har OK rekruttering sammenliknet med nasjonene vi konkurrerer med. Vi har hoppbakker tilgjengelige på veldig mange steder. Vi har dobbelt så mange hoppbakker som nest beste nasjon - som jeg tror er Tyskland. Og anleggsparken er relativt ny.

Bråthen påpeker:

- Det er nok av dem som er bekymret. Men det hjelper ikke bare å være bekymret. Vi har en del folk som gjør en kjempejobb med rekruttering. Vi prøver etter beste evne å sette pris på dem.

- Hvor er norsk hoppsport om 10, 15, 20 år?

- Det er mange ting som spiller inn. Vi har sjelden sett et bedre utgangspunkt på mange områder. Og så er vi avhengige av å fornye oss på andre områder, for eksempel blant ildsjeler og frivillige. Om 15 år er de 15 år eldre. Mange av dem er gamle i utgangspunktet, sier Bråthen.

Allerede søndag vil flere av ildsjelene være i aksjon. Da er det NM stor bakke på Rena.

Alle som deltok i Hoppuka blir med i NM, bekrefter landslagstrener Alexander Stöckl.

- Jeg synes det ser skummelt ut for norsk hoppsport. Men heldigvis tas det tak i hele landet. Vi får bare brette opp ermene og håpe på det beste, sier Roger Ruud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer