Leicester-symbolikken som varmer Davys hjerte: - Helvete nå ryker det

Hvis Leicester vinner seriegull, er det en seier for fotballen og dens sunneste verdier, mener Davy Wathne. Forrige helg fikk han imidlertid en ekkel følelse.

(Dagbladet): 8. august 2015: Premier League-sesongen sparkes i gang. Nedrykksdømte Leicester overrasker Sunderland. Allerede etter elleve minutter banker Jamie Vardy ballen i mål. Etter 25 minutter leder Leceister 3-0 etter to raske scoringer av Riyad Mahrez. Til slutt vinner Claudio Ranieris menn 4-2 og topper tabellen.

«Søtt», tenker folk. «La dem nyte dette lille øyeblikket.»

24. april 2016: Leicester topper tabellen fem poeng foran Tottenham fire runder før slutt. Vardy og Mahrez er nr. 1 og 2 på poengtoppen i Premier League, altså lista over spillerne med flest scoringer og assist. Ligaens største radarpar er - sammen med en glitrende defensiv struktur - i ferd med å skyte Leicester til tidenes mest sensasjonelle seriegull.

- «Gerrard-følelse» I dag må Vardy sone karantene mot Swansea for det røde kortet han fikk mot West Ham. Da fikk TV 2-profilen Davy Wathne assosiasjoner til Steven Gerrards tabbe mot Chelsea i 2014, som ble utslagsgivende i gullkampen.

- Jeg fikk en «Gerrard-følelse» da Vardy ble utvist. Da tenkte jeg: «Helvete, nå ryker det». Folk har tenkt hele veien at Leicester sprekker. Det er litt som i skiskyting. Alle kan lede etter to skytinger, men å takle siste stående er noe helt spesielt. Da må man ha psyken i orden. Da står de beste fram, sier Wathne til Dagbladet.

Den første kampen Wathne så på TV var faktisk cupfinalen Leicester - Tottenham i 1961. Tottenham vant 2-0. Nå håper TV 2-profilen at sensasjonslaget får revansje i den spennende tittelkampen mellom kamphanene.

- Leicester kom over kneika, og nå har folk begynt å få troa. Så ble Vardy utvist, og da fikk jeg denne følelsen. Men jeg håper ikke det blir vendepunktet. Jeg håper Leicester tar gullet, selv om jeg har mange venner som holder med Tottenham og som fortjener å få oppleve et gull. Tottenham er historisk sett et nesten-lag. Sånn sett er det bra at det er Spurs som jakter Leicester, mener bergenseren.

- Fotballen trenger det Han er ikke Leicester-supporter, men heier på fotballen. Hvis Leicester tar seriegull, er det en seier for fotballen i Wathnes øyne.

- Det er en sunn påminnelse til fotballen. Hvis man jobber hardt nok, er alt mulig. De slår lag hvor hele motstanderens spillerstall er bedre enn deres bestemann på papiret. Hvis Manchester City ville ha Jamie Vardy, kunne de ha hentet ham. Det er helt naturstridig at Leicester slår alle topplagene som har så mye større ressurser, mener TV 2-profilen.

- Det er et signal til alle idealister. Fotballen trenger det. Det er som Ingebrigt Steen Jensens eventyr med Stabæk og som da Follo og Hødd kom seg til cupfinalen. Det utenkelige og uventede trenger fotball. Det representerer sunne verdier i en periode hvor vi har sett det motsatte i FIFA og enkelte instanser.

- Sier noe om hvor syk jeg er Wathne tror dette kan være til enorm inspirasjon for mange.

- Det er en vitamininnsprøytning. Mange kan identifisere seg med Leicester. Det vil inspirere 3. divisjonsklubber i Argentina og bakgårdsklubber i Instanbull. I mine øyne er det en seier for fotballen.

- Jeg var nylig på Sunnmøre og så Bergsøy - Herd. Det varmer hjerterøttene å se verdiene og gleden. Det sier noe om hvor syk jeg er, om lidenskapen til fotballen. Ofte må jeg forsvare yrkesvalget mitt, forteller Wathne, før han avbryter digresjonen og konkluderer:

- Leicester representerer det uventede og fotballens sunneste side, på samme måter som da Mjøndalen slo Brann i kvalfiseringen i 2014 og kom som et friskt pust i Tippeligaen. Det smertet Brann-hjertet, men Mjøndalen representerte sunne verdier for fotballen.

- Helt naturstridig 66-åringen kan ikke huske en liknende sensasjon som det Leicester er i ferd med å skape.

- Fotballen er full av sensasjoner. USA slo England i VM i 1950, men Leicesters suksess er helt spesiell om vi tar dagens rammer i betraktning. Det er et sementert maktforhold i de store ligaene og en fast struktur hvor pengene styrer, sier Wathne.

- Leicester var tippet i bunnen, men har trosset alt og brutt mønsteret i England. Det er helt naturstridig. Ingenting måler seg med dette i fotballen, hvis vi ser det i lys av rammene i moderne toppfotball.

TV 2s fotballekspert Petter Myhre tror også Leicester-suksess vil inspirere mange.

- Jeg tror ikke dette vil forandre fotballen, men det gir et signal om at alt er mulig og at ikke alt kan kjøpes for penger. Det vil være til stor inspirasjon for mange og et signal om at man ikke bør gi opp. I Leicester er det mange som har blitt vraket og avskiltet andre plasser, men sammen er de best, sier Myhre til Dagbladet.

Leicester møter Swansea hjemme på King Power Stadium i dag. Kampen starter kl. 17.15.