Leipheimer møtte veggen i alpene

Taper terreng til Valverde.

Jurij Trofimov tok en sterk etappeseier i Dauphiné Libéré fredag. For Levi Leipheimer gikk det ikke like bra.

Amerikaneren kjempet med Alejandro Valverde om den gule ledertrøya, men gikk på en skikkelig smell på fredagens femte etappe.

Leipheimer startet på de 125 alpekilometerne mellom Ville-la-Grand og Morzine på annenplass i sammendraget, men falt som en sten utover i etappen.

Robert Gesink satte et for høyt tempo over den tøffe stigningen Col de Joue Plane, og Leipheimer møtte den kjente veggen. Dermed ser det ut til at Dauphiné Libéré ender med en nedtur for Astana-rytteren, som ikke får sykle årets Tour de France.

Mens Leipheimer møtte veggen gikk Jurij Trofimov rett igjennom den. Den gamle klatrespesialisten var overlegen og brøt seg fri fra utbrytergruppa like før mål.

18 sekunder etter russeren kom Cadel Evans, som nå seiler opp som den eneste utfordreren til Alejandro Valverde i kampen om sammenlagtseieren.

Valverde kontrollerte ledelsen fredag og har 37 sekunder ned til Evans på annenplass. Leipheimer er nå halvannet minutt bak. Det er to etapper igjen av Pro Tour-rittet:

En 233 kilometer lang etappe mellom Morzine og La Toussuire med flere stigninger lørdag og en 128 kilometer lang etappe mellom Saint-Jean-de Maurienne og Grenoble søndag.

SMELL: Levi Leipheimer, her i grønt, fikk en tøff dag i alpene. Foto: AFP/SCANPIX
SMELL: Levi Leipheimer, her i grønt, fikk en tøff dag i alpene. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Søndagens avslutningsetappe åpner lett, men avsluttes med to kategori 1-stigninger og en kategori 2-stigning.

Thor Hushovd åpnet rittet bra, men falt av da klatreetappene begynte. Nordmannen ble nummer 98 fredag og er på 102.-plass sammenlagt.

(NTB)

Leipheimer møtte veggen i alpene