- Lekehenrettelser hører ikke hjemme i sport

Australias sportsminister refser svømmetrening.

(Dagbladet.no): Noen av de australske gullhåpene i svømming har gjennomgått beinhard trening i militær regi før Samveldelekene.

Flere landslagsutøvere var med på Carey Aquatic-lagets uortodokse trening, som har vakt voldsomme reaksjoner etter at australske aviser trykket bilder av lekehenrettelser av unge utøvere helt ned til 16 år.

- Svømmerne tilbringer 20 til 30 timer i uka i bassenget, og det kan bli litt kjedelig. Dette var på land, og det var en real utfordring, sier lagets trener Rohan Taylor til Herald Sun.

- Ungdommene elsket det, sier han.

- Folk blir sjokkert

Like begeistret er ikke svømmeforbundets leder Glenn Tasker.

- Det vi så i avisene, som framstilte våpenbruk og skyting, er veldig upassende. Mitt syn er at folk som ser det vil bli sjokkert, sier han.

Australias sportsminister Rod Kemp har også involvert seg i saken.

- Lekehenrettelser hører ikke hjemme i sport

- Det er helt klart ingen plass for lekehenrettelser i sportstrening, sier han.

18 år gamle Danni Miatke, som vant VM-gull på 50 meter butterfly tidligere i år, var blant svømmene som deltok på øvelsen. Hun forteller at det var beinhardt.

- De lot som om det var en virkelig militær beleiring , så vi måtte løpe gjennom buskene, søke dekning og beskytte hverandre og lagene våre. Vi ble fanget og et par av våre lagkamerater ble skutt. Vi ble også straffet om vi gjorde noe galt, forteller hun.

Tårer

Henrettelse og fysiske avstraffelser ble gjennomført av Nathan Schrag, som er instruktør i marinen. Da han «henrettet» svømmerne med en 9 milimeters pistol, hadde han en startpistol med krutt i den andre hånda for å gjøre det hele mer effektfullt.

- Vi fikk noen tårer, som er bra fordi det presset folk lenger enn de normalt ville gå. Du finner ut hvem som tåler press, hevder han.

I tillegg til Miatke, var de australske landslagssvømmerne Shayne Reese og Sarah Katsoulis også med på treningsleiren.

TRUES MED LEKEPISTOL: Her får den srilankiske svømmeren Arun Karunaratne en lekepistol i nakken under en treningsleir i Tasmania.