Leken Carlsen knuste motstanderne på hjemmebane

Innledet Norway Chess med seier i lynsjakkturneringen.

SØR-HIDLE (Dagbladet): Verdensmester Magnus Carlsen fikk en god start på Norway Chess, med 7,5 av 9 mulige poeng i lynsjakkpartiene.

- Bedre enn dette kunne det ikke gått. Jeg følte meg fin i dag, og kjente ikke så mye på presset, sier Carlsen selv etter partiene.

Han får støtte fra pappa Henrik Carlsen.

- 7,5 av 9 mulige poeng kan man ikke klage på. Magnus har gledet seg lenge til denne turneringa og spilte med masse selvtillit, sier Henrik Carlsen til Dagbladet.

Elev og læremester Norway Chess startet i dag med en lynsjakkturnering i idylliske omgivelser på blomsterøya Flor og Fjære. Bare en liten båttur utenfor Stavanger, var et av verdenshistoriens sterkeste felt samlet for å avgjøre hvordan de ni hovedrundene skulle spilles.

De to norske alibiene het Magnus Carlsen (23) og Simen Agdestein (47). Eleven og hans tidligere lærer hadde to vidt forskjellige utgangspunkt.

Carlsen: Verdens ubestridte sjakkener.

Agdestein: Nummer 160 på verdensrankingen, invitert av Norway Chess-ledelsen etter nylig å ha gjort comeback på toppnivå.

Knuste Topalov Carlsen startet med en komfortabel seier over bulgarske Veselin Topalov, mens den russiske verdenssekseren Vladimir Kramnik ble for sterk for Agdestein.

Den 47 år gamle sjakklæreren fra Norges Toppidrettsgymnas lot seg imidlertid ikke affisere: I runde nummer to var det Agdesteins tur til å sitte ansikt til ansikt med Topalov.

Bulgareren er rangert som den åttende beste på kloden, men hadde ingenting å stille opp med mot Agdestein - som overbeviste stort.

For spillerne handlet det om å komme blant de fem beste. Det ville gi dem ett ekstra parti med hvitt i hovedrundene.

Russisk mester Alexander Grisjuk kom til Stavanger som regjerende verdensmester i lynsjakk fra 2012-VM. Russeren er kjent for å være uhyre sterk med kort tidskontroll. Naturlig nok var han derfor en av de som kunne tukte Carlsen i ettermiddag.

Carlsen har på sin side ytret et ønske om å forbedre lynsjakkratingen sin. En rating som nylig har blitt introdusert av FIDE, hvor Carlsen «bare» er nummer fire på listen. Turnering på Flor og Fjære var en utmerket anledning til å gjøre akkurat det.

Men brikkene måtte flyttes fort. Fire minutter var alt spillerne hadde til rådighet per parti - i tillegg til to ekstra sekunder for hvert trekk.

Ikke overraskende, endte duellen mellom Carlsen og Grisjuk med remis.

Fem ganger remis I den fjerde runden skjedde noe ganske spesielt: Samtlige partier endte uavgjort. Det innebærte at Agdestein fikk med seg et halvt poeng mot Grisjuk, mens verdenstoer Levon Aronian klarte å ta med seg det samme fra partiet mot Carlsen.

Etterpå var det klart for den siste runden før ej liten pause hvor spillere og gjester forsynte seg av husets fiskesuppe. Carlsen vant oppskriftsmessig mot Peter Svidler samtidig som Agdestein måtte se seg slått av Aronian.

Caruanas sjokktabbe 20 minutter seinere var sjakkstjernene igjen samlet rundt brettene. Fabiano Caruana, italieneren født og oppvokst i USA, skulle bryne seg på Norges superstjerne.

OFFENSIV: Simen Agdestein  gjorde seg ikke bort under lynsjakkturneringen. Her mot russiske Vladimir Kramnik. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
OFFENSIV: Simen Agdestein gjorde seg ikke bort under lynsjakkturneringen. Her mot russiske Vladimir Kramnik. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet. Vis mer

Kunne verdens fjerde beste spiller slå Carlsen?

Svaret kom allerede etter elleve trekk. Da hadde Caruana gjort en gigantisk feil, som gjorde at han ikke så noen grunn til å fortsette.

- Utrolig Norway Chess-kommentatorene Nigel Short og Dirk Jan ten Geuzendam fulgte alle partiene tett. Førstnevnte håpet at aktørene ville varte opp med flere friske og overraskende spill.

Et ønske Short fikk oppfylt. For lynsjakkturneringen inneholdt svært mange spennende partier. Et av dem kom da Carlsen spilte mot fjorårets vinner av den Stavanger-baserte turneringen, Sergej Karjakin.

Den ukrainskfødte russeren så ut til å vinne helt til det siste, men Carlsens underlege ble snudd til vinst da Karjakins tid rant ut.

- En helt utrolig avslutning, kommenterte Short.

Norsk duell I den aller siste runden, var det en morsom duell mellom nordmennene Carlsen og Agdestein. Det var lederen av lynsjakkturneringen mot mannen som lå sist. Den tidligere eleven mot læreren hans. Mye personlig prestisje sto på spill.

Samtidig kunne Carlsen sikre seg sammenlagtseieren om han unngikk tap.

Det klarte den regjerende verdensmesteren.

Carlsen avsluttet en imponerende første dag av Norway Chess med å slå Agdestein. Sistnevnte ligger dermed på en foreløpig sisteplass.

- Jeg spilte ikke så bra i dag. Jeg var trøtt og ikke særlig opplagt. Det viktigste for meg framover blir å få nok søvn, sier Simen Agdestein.

CARLSEN VS. GIRI: Tonen var god mellom sjakkrivalene Magnus Carlsen og Anish Giri under lynsjakkturneringen på Flor og Fjære.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
CARLSEN VS. GIRI: Tonen var god mellom sjakkrivalene Magnus Carlsen og Anish Giri under lynsjakkturneringen på Flor og Fjære. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer