TRENING SOM BETYR NOE: Den sosialt bevisste idrettssatsingen rundt omkring i Zimbabwe trekkes fram som en av forklaringene til den positive utviklingen i kampen mot Aids. FOTO: Erlend Haugen.
TRENING SOM BETYR NOE: Den sosialt bevisste idrettssatsingen rundt omkring i Zimbabwe trekkes fram som en av forklaringene til den positive utviklingen i kampen mot Aids. FOTO: Erlend Haugen.Vis mer

Leken teller også utenfor banen

Zimbabwe er i ferd med å få kontroll over HIV-smitten. Bitte litt av grunnen finnes på denne banen.

CHITUNGWIZA (Dagbladet): Den tre mil lange reiseruta ned fra Harare til  klyngen av slumområder som danner Zimbabwes raskest voksende by, blir stadig tristere. Så ble da også denne byen bygget i apartheidtida under Ian Smith bare for å stue flest mulig mennesker sammen i jobbavstand til Harare.

Førti år etter er det blitt en million av dem; mange, mange flere enn det er jobber til inne i hovedstaden. Det gir hverdagen i Chitungwiza enda mer sult, fyll og vold:

_Her er det mye skjult nød, sier to unge trenerne borte på den sandhaugen utenfor Chitungwiza City Center som fungerer som en slags volleyballbane.

SKITNE VALG Robert Mugabe holder seg ved makten gjennom skitne valg. Her er tilhengerne hans samlet i Chitungwiza under sist kampanje. Bare noen år før renset han byen for motstandere. FOTO: AP/Tsvangirayi Mukwazhi.
SKITNE VALG Robert Mugabe holder seg ved makten gjennom skitne valg. Her er tilhengerne hans samlet i Chitungwiza under sist kampanje. Bare noen år før renset han byen for motstandere. FOTO: AP/Tsvangirayi Mukwazhi. Vis mer

Trenerne vet det fordi de er blant de gode gutta som forsøker å bruke idrett som et sosialt verktøy til å forandre lokalsamfunnet sitt.

BESTEKOMPISENE Dylan Isaiah (24) og Arnold Mahesi (25) har vokst opp like ved denne banen. Fedrene deres var soldater for Robert Mugabe, frigjøringshelten fra kampen mot det hvite mindretallsregimet til Ian Smith. Som valgt statsminister og så som mer og mer selvvalgt president, har den nå 87 år gamle Mugabe etter hvert brukt både militærmakt og milits for å kontrollere alle tenkelige og utenkelige interne motstandere. Bare for to måneder siden omkom presidentens gamle militærkompis fra revolusjonstiden Solomon Mujuru i en mistenkelig eksplosjonsartet brann hjemme på gården sin. Det hjalp ikke den tidligere generalen at han var gift med Mugabes visepresident Joice, og selv var en av de mest fryktede figurene i landets maktelite..

Også innbyggerne i Chitungwiza fikk merke denne økende mistenkesomheten på kroppen da Mugabe og hans regjeringsparti for noen år siden satte i gang den såkalte "Operasjon Murambatsvina". Fritt oversatt betyr navnet "Få vekk svineriet!"

MAKTKAMPEN DREPER Kampen om å bli Mugabes etterfølger er i gang. Her er det utbrente hjemmet til eks-general Solomon Mujuru som nylig omkom på mystisk vis i flammene. Mujuru var gift med Zimbabwes visepresident og var blitt en fryktet rival for Mugabe. Foto:REUTERS/Philimon Bulawayo.
MAKTKAMPEN DREPER Kampen om å bli Mugabes etterfølger er i gang. Her er det utbrente hjemmet til eks-general Solomon Mujuru som nylig omkom på mystisk vis i flammene. Mujuru var gift med Zimbabwes visepresident og var blitt en fryktet rival for Mugabe. Foto:REUTERS/Philimon Bulawayo. Vis mer

Svineriet i gamle Mugabes hode var innbyggerne i slumområdene landet rundt som hadde en lei tendens til å støtte opposisjonen mot  regimet hans. Derfor begynte regeringen en bokstavelig talt systematisk rasering av de enkleste husene og skurene. Operasjonen endte med at rundt 700 000 ble tvunget til å flytte.

Som en bastion for opposisjonen ble Chitungwiza ekstra hardt rammet. Det hjalp ikke at byen også bestod av tusenvis av boliger for Mugabes egne eks-soldater. I et system der Robert Mugabes mange medhjelpere er blitt rikt personlig belønnet, måtte fotsoldatene nøye seg med beskjedne hus som takk for innsatsen. Slik havnet pappaene til Dylan og Arnold i denne slumbyen, og sånn er guttene etter hvert blitt trenere for ungene herfra:

_ Jeg begynte å spille da jeg var ti. Volleyballen har helt forandret meg. For første gang fikk jeg konkrete mål og lærte å jobbe for å nå dem. Treneren min ble en rollemodell, sier Dylan.

 POLITISK VOLD: Her sparkes en politisk rival etter krangel under en minnemarkering for ofrene etter siste valgkamp. FOTO: AP/Tsvangirayi Mukwazhi.
POLITISK VOLD: Her sparkes en politisk rival etter krangel under en minnemarkering for ofrene etter siste valgkamp. FOTO: AP/Tsvangirayi Mukwazhi. Vis mer

Både han og Arnold fikk etter hvert skolestipend fordi de var med på dette sportsprosjektet. Snart ble det elitespill for klubben Junior Stars inne i Harare, men den nye stjernestatusen bare styrket lysten til å trene andre. Det er derfor Dylan og Arnold er i gang med enda en gjeng småunger etter først å ha trent et jentelag hentet fra gatene rundt banen til nasjonalt juniorgull og deltakelse i de sørafrikanske lekene.

DENNE sportslige suksessen alene trekker ikke nye talenter til banen:

_Mange foreldre nekter småungene sine å være med. De vil at barna i stedet skal tjene penger for dem. Flere unger blir misbrukt. Da tar vi dem med til lege og deretter til andre hjelpeorganisasjoner for å få rapportert overgrepene, forteller Arnold. Han har begynt å studere psykologi ved siden av volleyballen og er bevisst på at denne treningen for småungene mest av alt gir dem øvelse til å mestre livet.

Leken teller også utenfor banen

Og der går trådene fra denne volleyballtreningen på sandhaugen utenfor bysenteret i Chitungwiza til de første tegnene på et bedre liv for folk flest i Zimbabwe.

FOR ENDELIG er det mulig å se framgang i et av verdens mest slitne land. Det synes på økonomien som har svingt oppover siden en ganske vanlig 10 billionseddel i 2008 ikke var nok til å få kjøpt en bussbillett, slik at den nasjonale valutaen til slutt måtte erstattes av amerikanske dollar. Men enda mer på den dels velykkete kampen mot HIV-smitte.

Denne kampen om liv og død spilles på nesten hver eneste trening til de mange ulike idrettsprosjektene i landet. Her blandes lek naturlig med opplæring til sosialt ansvar. Derfor er det ikke noe PR-nummer i anledning det sjeldne utenlandsbesøket når vi ser ungene ler seg gjennom forskjellige AIDS-spill under det sprinkende volleyballnettet i Chitungwiza.

Flere sportsprosjekter har drevet systematisk holdningsarbeid i Zimbabwe siden tidlig på 90-tallet, og nå summeres all denne jobbingen som mulige faktorer i det store medisinske regnestykket som viser at HIV-epidemien har snudd.

SIDEN toppåret 1997 har antall HIV-smittete blitt omtrent halvert; fra 29% av befolkningen til under 16%. HIV/AIDS er altså fortsatt et ekstremt nasjonalt helseproblem, men den riktige utviklingen er oppsiktsvekkende:

•• År for år synker antallet som blir smittet

NY HVERDAG:Treningen i Chitungwiza bidrar til å endre et helt lokalsamfunn.
NY HVERDAG:Treningen i Chitungwiza bidrar til å endre et helt lokalsamfunn. Vis mer

For noen måneder siden kom en bred forskningsrapport som drøftet årsakene til at Zimbabwe skiller seg ut blant landene i det sørlige Afrika. Hensikten var å finne effektive virkemidler som både kunne forsterkes her i landet og tilpasses nabolandene. Funnene i Zimbabwe er mange.

Den radikale nedgangen i HIV-smitte falt først og fremst sammen med en klar tilbakegang i antall seksualpartnere. På det viset har det langsiktige holdningsarbeidet i skoler, kirker og idrettsprosjekter virket. Før det økonomiske sammenbruddet skilte Zimbabwe  seg ut fra nabolandene med et langt bedre skolevesen. Det har nok gjort det lettere både å gi og forstå informasjon om epidemien lenge før pengemangelen blant de voksne gutta førte til at prostitusjonen og smittefaren ytterligere sank.

LIKEVEL har de nasjonale og internasjonale forskerne festet seg ved åpenheten om AIDS-katastrofen som den viktigste enkeltårsaken til holdningsendringen. Allerede tidlig på 90-tallet krevde myndighetene at de syke skulle stelles og dø hjemme. Slik ble denne epidemien i all sin grusomhet en del av hverdagen som tvang de gjenlevende til å ta et oppgjør med sin egen seksuelle adferd.

FÆRRE UNGE DØDE I BYEN: HIV-tallene synker raskt i Chitungwiza som ellers i Zimbabwe. En bevisst adferdsendring begynner å gi resultater. FOTO:  AFP/ Desmond Kwand.
FÆRRE UNGE DØDE I BYEN: HIV-tallene synker raskt i Chitungwiza som ellers i Zimbabwe. En bevisst adferdsendring begynner å gi resultater. FOTO: AFP/ Desmond Kwand. Vis mer

Det er denne åpenheten bestekompisene Dylan og Arnold gir sitt bidrag til når setter seg ned med de små volleyballjentene -og guttene sine midt i treningen og forteller hva denne leken også dreier seg om:

•• Pass på deg selv og de andre, vær stolt av den personen du er og respekter kameratene.

"Life-skills" heter denne vanlige delen av treningsøkta her. Hjemme tar vi det for gitt at sånt bare er sosialt trening som følger med det å være med på et lag eller i en idrettsklubb. Her i Chitungwiza kommer sjelden det gode av seg selv. Noen må bestemme seg å gjøre en forskjell.

MINDRE AIDS: Framgangen i kampen mot aids skyldes en holdningsendring. Her skiller Zimbabwe seg ut i det sørlige Afrika. FOTO: AFP/ Alexander Joe.
MINDRE AIDS: Framgangen i kampen mot aids skyldes en holdningsendring. Her skiller Zimbabwe seg ut i det sørlige Afrika. FOTO: AFP/ Alexander Joe. Vis mer

Som Dylan og Arnold; de to naboguttene som for femten år siden tilfeldigvis dumpet bortom denne volleyballbanen, og som siden knapt har klart å holde seg borte.

Nå etter treningsøkta tar de med seg ungene og rydder søppel i et område der der du skal rydde en stund for å se forskjell. Dette er ikke president Mugabes forståelse av hva som er søppel i Chitungwiza, men revolusjonshelten er gammel og skal snart dø sammen med de andre partikameratene som desperat klamrer seg til makten og privilegiene i Zimbabwe.

Da kommer sjansen for de gode gutta.

TRYGGERE UNGER:Først og fremst hjelper treningsprosjektene til å få en generasjon i Zimbabwe med tryggere unger. FOTO: Erlend Haugen.
TRYGGERE UNGER:Først og fremst hjelper treningsprosjektene til å få en generasjon i Zimbabwe med tryggere unger. FOTO: Erlend Haugen. Vis mer

LES TIDLIGERE REPORTASJER OM IDRETT SOM SOSIALT VERKTØY:

Fra Zimbabwe:

•• Men håndballen vår tar de aldri
•• Enda litt Afrika til salgs

BEDRE FRAMTID?Slutten på Mugabe-regimet kan bety starten på et mer demokratisk Zimbabwe. FOTO:Erlend Haugen.
BEDRE FRAMTID?Slutten på Mugabe-regimet kan bety starten på et mer demokratisk Zimbabwe. FOTO:Erlend Haugen. Vis mer

Fra Kurdistan:

•• Ikke press jentefotballen på oss 
•• Fotball og fred og sånt
•• Takknemmelig for alt Drillo gjorde

Fra Mali:

•• En sjelden god skole
•• Kjøpt for en moped
•• Danserne som forsvant