- Lekene er truet av menneskekloakk og høye nivåer av bakterier og virus

Eksperter mener det er for seint å starte rensinga.

SEILING: På Guanabara Bay skal seilerne kjempe om medaljer under OL i Rio. Per dags dato frister nok verken vannkvaliteten eller omgivelsene særlig. Foto: AP Photo / Silvia Izquierdo / NTB Scanpix
SEILING: På Guanabara Bay skal seilerne kjempe om medaljer under OL i Rio. Per dags dato frister nok verken vannkvaliteten eller omgivelsene særlig. Foto: AP Photo / Silvia Izquierdo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bilder av døde fisk som fyller innsjøen hvor Olaf Tufte & Co skal ro under OL i Brasil neste år har vakte store overskrifter verden over.

Særlig de forurensede vannene som skal brukes under lekene har fått mye oppmerksomhet - i negativ forstand.

For å få sommer-OL til Brasil og Rio de Janeiro måtte landets myndigheter love å redusere forurensningen i bukta hvor seilerne skal konkurrere med 80 prosent.

ROERNE: På innsjøen Rodrigo de Freitas skal roerne konkurrere. Nivået med bakterier og virus i innsjøen omtales som farlig høye. Foto: AP Photo / Leo Correa / NTB Scanpix
ROERNE: På innsjøen Rodrigo de Freitas skal roerne konkurrere. Nivået med bakterier og virus i innsjøen omtales som farlig høye. Foto: AP Photo / Leo Correa / NTB Scanpix Vis mer

Det er et mål de ikke kommer til å klare.

- Alle prosjektene skal bli hundre prosent ferdige. Det er kun ett unntak. Vannet i Guanabarabukta vil ikke bli 80 prosent renset. Der klarer lokale myndigheter kun å få det 60 prosent renset, sa ordfører Eduardo Paes i forrige uke.

Nedslående resultat I dag avslører nyhetsbyrået AP at den lave vannkvaliteten kan true neste års leker. Hvis man får i seg vannet under trening eller konkurranse, kan utøverne stå i fare for å miste konkurranser og medaljemuligheter, mener AP.

- Vannene hvor utøverne skal konkurrere i neste sommer er fylt med kloakk fra mennesker, og utgjør en stor helserisiko for utøverne - og for de besøkende på Rio de Janeiros ikoniske strender, skriver nyhetsbyrået.

RETT UT: Særlig i slummen i Rio går alt av kloakk rett ut i små elver og bekker. Foto: AP Photo / Silvia Izquierdo / NTB Scanpix
RETT UT: Særlig i slummen i Rio går alt av kloakk rett ut i små elver og bekker. Foto: AP Photo / Silvia Izquierdo / NTB Scanpix Vis mer

Siden mars har AP gjennomført fire vannprøver der det blant annet skal seiles. Resultatet er nedslående.

- En undersøkelse AP har gjort fant et farlig høyt nivå av virus og bakterier fra kloakk i områdene hvor det skal konkurreres i OL og Paralympics.

- For seint uansett En rekke land og utøvere har allerede vært i Rio for å trene til neste års høydepunkt. Der har både den ene og den andre fått oppleve den dårlige vannkvaliteten på kroppen.

- Dette er uten tvil den dårligste vannkvaliteten vi har vært borti i våre seilekarrierer, sier trener for det østerrikske laget, Ivan Bulaja.

Laget har trent i månedsvis i Guanabara Bay - stedet hvor ordføreren i Rio ikke kan love at de kommer til å renset mer enn 60 prosent.

- Jeg er ganske sikker på at om man svømmer i dette vannet og får vann i munnene eller nesa, så får du mye som ikke er bra for deg i kroppen, sier Bulaja videre.

Brasilianerne skal ha lovet at vannene som skal brukes vil være trygge når OL starter. Eksperter som har uttalt seg etter å ha sett testresultatet AP har kommet fram til, mener det ikke egner seg til verken å svømme, ro eller seile i.

Har du et tips angående Norway Cup?


Norway Cup er som mange vet snart i gang igjen! Årets turnering er den 43. turneringen i rekken, og i år er det meldt på over 1450 lag fra rundt 60 nasjoner!

Har du en finurlig eller morsom historie du mener andre bør lese om, eller rett og slett bare et tips som vi kan kan skrive om? 

Send oss en mail på:
norwaycup@dagbladet.no

God sommer!

Ekspertene mener det uansett er for seint å få renset vannet til neste sommer.

- Det man ser her er rett og slett ren kloakk. Dette er vann som kommer fra toalettene, dusjer og hva nå enn folk putter i slukene sine. Og her blandes alt dette sammen, og renner også ut i vannet ved strendene, sier marinebiolog John Griffith ved Southern California Coastal Water Research Project til AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer