MATCHVINNER: Jean Beausejour var heldig som fikk ballen forbi Noel Valladares i duell med Sergio Mendoza, men opptakten til Chiles matchvinnende angrep var det høy klassse over.Foto: SCANPIX/AP Photo/Michael Sohn
MATCHVINNER: Jean Beausejour var heldig som fikk ballen forbi Noel Valladares i duell med Sergio Mendoza, men opptakten til Chiles matchvinnende angrep var det høy klassse over.Foto: SCANPIX/AP Photo/Michael SohnVis mer

Lekent Chile gjorde slutt på 48 års ventetid

Tok sin første VM-seier siden 1962.

||| (Dagbladet): Honduras - Chile 0-1.

Det er på dagen 48 år siden Chile kronet VM på hjemmebane ved å vinne bronsefinalen mot Jugoslavia.

I mellomtiden hadde landet spilt 13 VM-kamper uten seier, men chilenerne hadde et berettiget håp om at ventetiden omsider skulle bringes til opphør da Honduras var motstander i Nelspruit.

Under argentineren Marcelo Bielsas ledelse, har Chile nemlig opparbeidet seg et rykte som et av de spillemessig mest attraktive landslagslagene i Sør-Amerika.

Det har gått gjetord om Bielsas ultraoffensive og uortodokse 3-3-1-3 formasjon. Etter premiereforestillingen på VM-scenen, fikk resten av fotballverdenen se hvorfor det har blitt snakket så varmt om chilenerne i forkant av mesterskapet.

Lite effektive
Anført av stjernespillerne Alexis Sanchez og Matias Fernandez, vartet «La Roja» opp med strålende kombinasjonsspill og helhjertet satsing med mange mann med i angrep gjennom 90 minutter.

Manglende chilensk effektivitet var det eneste som sto mellom Honduras og et langt styggere tap.

HISTORISK SEIER: Etter 48 år og 13 VM-kamper fikk Chile omsider smaken på seier igjen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Eugene Hoshiko
HISTORISK SEIER: Etter 48 år og 13 VM-kamper fikk Chile omsider smaken på seier igjen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Eugene Hoshiko Vis mer

Men for en nasjon som ikke har opplevd følelsen av å vinne en VM-kamp på et halvt århundre, ble det nok uansett jublet høyt hjemme i Chile, selv om Jean Beausejours scoring etter 34 minutter ble kampens eneste.

Heldig avslutning
Den avgjørende scoringen kom etter et strålende regissert angrep der mange samtidige og strålende bevegelser skapte full forvirring i det honduranske forsvaret. Ballen gikk hurtig og presist mellom rødtrøyene før den havnet ute hos Mauricio Isla på høyresida.

Han slo inn foran mål der Beausejour forsøkte å rive seg løs fra Sergio Mendoza.

Det klarte han i og for seg ikke, men Mendoza klarerterett i kroppen på Chile-spissen og ballen havnet bak keeper Noel Valladares.

Dårlig taper?
Etter kampen framsto Mendoza som den dårligste taperen i årets VM-sluttspill.

- Det var et urettferdig tap. Målet var uflaks, og de hadde ikke andre sjanser, påsto Honduras-forsvareren.

Alternativt fulgte han ikke med på hva som skjedde rundt ham, for det er en mildt sagt dristig påstand at Chile ikke skapte sjanser - som da Valladares stoppet Waldo Ponces stupheading fra fire meter med en feberredning av de sjeldne midtveis ut i annen omgang.

Gjennomgangsmelodien var at Honduras ble løpende imellom, mens presise chilenere trillet ball, og det nærmeste honduranerene kom poeng var et mulig straffespark som aldri ble dømt da den samme Ponce fikk ballen opp i hånda 20 minutter før slutt.

- Må vinne mot Sveits
Chile imponerte tidvis voldsomt. Samtidig var kampen mot Honduras den presumptivt enkleste. I neste runde av gruppespillet venter en enda tøffere utfordring i Sveits før man avslutter mot storfavoritt Spania.

DÅRLIG  UTNYTTET: Større sjanse enn det Waldo Ponce fikk midtveis ut i annen omgang, er det vanskelig å få, men chileneren etterlot Noel Valladares med en mulighet til å avverge da han forsøkte å stupheade i ankelhøyde.Foto: SCANPIX/AP Photo/Michael Sohn
DÅRLIG UTNYTTET: Større sjanse enn det Waldo Ponce fikk midtveis ut i annen omgang, er det vanskelig å få, men chileneren etterlot Noel Valladares med en mulighet til å avverge da han forsøkte å stupheade i ankelhøyde.Foto: SCANPIX/AP Photo/Michael Sohn Vis mer

- Vi skal nyte denne seieren, men mandag har vi en ny vanskelig kamp mot Sveits. Vi må vinne den også, sier Alexis Sanchez.