Leker aids-leker

Under Norway Cup skal Friggs gutter 13-årslag informere om hiv og aids. Derfor må de leke «hallik-leker» og svare på spørsmål om pene damer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Er det sant at pene jenter er mer utsatt for aids enn stygge jenter?

- Er man immun mot aids hvis man er gift?

- Kan man få aids av å kysse?

Sølvi Mausethagen fra Norges Idrettsforbund lærer Friggs 12- 13 år gamle gutter om aids. Guttene er på ambassadørkurs med Norad og lærer om hiv og aids gjennom ulike aktiviteter. Målet er at guttene skal lære gjennom lek.

Lærer av lek

- Vi lærer mye mer når vi leker. Da får vi repetert det vi har lært på en spennende måte, sier Leon Scheie Dimas, Joakim Waaktaar, Benjamin Holt, Jakob Moen van Krogh og Mikkel Diskerud. Sammen med resten av Frigg-laget skal de gå rundt på Ekebergsletta og fortelle publikum, deltakere og trenere om aids under Norway Cup.

- Vi har lært at man kan beskytte seg mot aids ved å bruke kondom, passe på ved blodoverføringer og ikke bruke samme sprøyte, sier de fem guttene.

Frigg er ett av seks norske lag som har fått status som ambassadørlag under Norway Cup. I fjor tok de selv kontakt med Norad for å bli kjent med et utenlandsk lag. I år er de blitt vennskapslag for det zambiske laget Kalingalinga. Som en del av det å være vennskapslag, må de lære å leke aidsleker.

Sugardaddy

- Vi legger fakta om aids inn i vanlige leker. I dag har vi for eksempel straffesparkkonkurranse, der de som bommer må svare på tre spørsmål om aids. I tillegg skal vi leke hauk og due, der hauken er hallik, eller sugardaddy, som det heter i Afrika, sier Marianne Rønnevig i Norad:

- Dette er en lek som er beregnet på de minste barna. Poenget med leken er at barna skal lære å holde seg borte fra menn som lokker med penger, bolig eller godterier.

Lekene er et ledd i «Kicking Aids Out»-prosjektet, som er et samarbeid mellom blant andre Norges Idrettsforbund, Norad og Edusport. Edusport og Norad bruker lekene i forebyggende arbeid mot aids i Afrika.

HIV/aids

  • Hiv gjør at kroppens forsvarsmekanismer brytes ned, slik at man utvikler aids. Hiv smittes gjennom kroppsvæsker som blod og sæd. Du kan få aids gjennom sex uten kondom, blodoverføringer eller urene sprøyter.
  • Hos aidssyke er immunsystemet i kroppen nesten forsvunnet. Dermed blir sykdommer som ellers ikke er skadelige, dødelige. Medisiner kan forlenge levetida til pasienter, men ikke gjøre dem friske.
  • 40 millioner mennesker har hiv/aids. 1/3 er i alderen 15- 24 år.
  • 13 millioner barn er blitt foreldreløse på grunn av aids
  • Til nå har 22 millioner mennesker dødd av aids. I løpet av Norway Cup-uka vil 57700 mennesker dø av aids og 96000 mennesker bli smittet av hiv.

    Hiv og aids rammer alle aldersgrupper og begge kjønn. Afrika sør for Sahara er hardest rammet, men epidemien vokser raskest i Russland. ( Kilde: www.norad.no)

RETT ELLER GALT: Spørsmål om aids blir lagt inn i vanlige aktiviteter, som for eksempel stafett. Her er Joakim Waaktaar på vei til å hente et kort med spørsmål laget hans må svare ja eller nei på for å vinne stafetten.
KOM DEG UNNA: En av lekene går ut på å komme seg unna voksne som vil tilby mat, seng og godterier mot salg av sex. Leken har alvorlig undertone og er en del av opplæring mot aids. Her prøver Norads Marianne Rønnevig å få tak i Jakob Moen von Krogh.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer