MÅLGIVENDE: Martin Ødegaard spilte en god første omgang og hadde målgivende på Heerenveens scoring i kampen mot AZ Alkmaar. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MÅLGIVENDE: Martin Ødegaard spilte en god første omgang og hadde målgivende på Heerenveens scoring i kampen mot AZ Alkmaar. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Uavgjort i Heerenveen - Ødegaard med assist

Lekker hælflikkassist av Ødegaard – så ødela en annen nordmann

Fem nordmenn fra start da AZ Alkmaar slo Heerenveen.

  • Heerenveen – AZ Alkmaar 1–2 (1–0)

(Dagbladet): AZ Alkmaar snudde kampen borte mot Heerenveen i en kamp hvor hele fem nordmenn spilte fra start. For AZ var både Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø med fra start, mens Nicolai Næss, Morten Thorsby og Martin Ødegaard alle var med i elleveren til hjemmelaget.

Til uka tar Lars Lagerbäck ut troppen som skal spille privatlandskamper mot Slovakia og Makedonia og særlig Morten Thorsby og Martin Ødegaard har fått varm omtale som aktuelle for troppen.

Nordmannen som viste seg best fram ved denne anledningen var imidlertid en som allerede er inne i troppen. Jonas Svensson hadde en svært god andre omgang og fikk med seg en målgivende etter å ha slitt med unge Michel Vlap i første.

Fredrik Midtsjø spilte i en dypere midtbanerolle enn hva han gjorde i Rosenborg, men løste oppgavene sine godt.

Ødegaard-assist

Heerenveen var det beste laget tidlig i kampen og tok føringen etter halvspilt første omgang. Det kom etter et herlig angrep av de blå og hvite.

Michel Vlap spilte vegg med Martin Ødegaard som elegant hælflikket ballen tilbake til venstrevingen. 20-åringen, som spilte sin første kamp fra start for Heerenveen, dundret kontant ballen i mål.

Den unge nederlenderen imponerte i sin startdebut med gode dribleferdigheter og kom seg til flere sjanser. Sammen med nordmennene Thorsby og Ødegaard utgjorde Vlap en ung, spennende og skapende trio offensivt på Heerenveens midtbane.

Trioen var toneangivende før pause, men forsvant da AZ tok over initiativet utover i kampen.

AZ svake foran mål

For bortelaget var det lite som stemte på den siste tredjedelen av banen i den første omgangen.

Flere ganger kom laget seg til farlige posisjoner, men Heerenveen med Nicolai Næss i midtforsvaret slapp unna baklengs på grunn av svake avslutninger og valg inne i sekstenmeteren.

I den andre omgangen var kampbildet et helt annet. Heerenveen klarte ikke etablere noe form for angrepsspill og det var AZ som kjørte og kampen. Med 20 minutter igjen å spille fikk de uttelling.

Alireza Jahanbakhsh slo en flott stikker til Jonas Svensson som kom på et flott løp inn i feltet. Nede ved dødlinja slo landslagsbacken inn foran mål og Guus Til fikk en enkel jobb med å sette ballen i et tomt bur.

Rett før slutt var Til frampå igjen.

Et godt innlegg fra Jahanbakhsh fant den zambiskfødte nederlenderen som satte sitt og AZs andre mål og avgjorde kampen.

Kunne utliknet

To minutter på overtid fikk Martin Ødegaard en gyllen sjanse til å utlikne. AZ blokkerte en avslutning fra Reza Ghoochannejhad og på returen var det norske stortalentet først. AZ-keeper Marco Bizot var med på notene og kom lynraskt ut og reddet Ødegaards harde skuddforsøk.

Dermed er AZ på fjerdeplass i Eredivisie, fem poeng foran Heerenveen på en niendeplass.