Lekker som en SIL

Og Sogndal-terner Jan Halvor Halvorsen legger skylda på spillerne.

(Dagbladet.no, Sogndal - Fredrikstad 2-4): I en av sesongens mest avgjørende og dramatiske kamper ble nedrykkskabalen ikke lagt på Fosshaugane i kveld. Og det var det beste Fredrikstad kunne håpe på. For med tap borte mot Sogndal, ville Østfolds tippeligarepresentant være så godt som nedrykksklare. Mens Sogndal med seier ville kjenne lukta av kvalikplassen.

Men Fredrikstad viste seg å være et par numre større enn Sogndal - i hvert fall i det defensive spillet.

Ødegaard - igjen

For selv om Sogndal har en av Tippeligaens beste spillere i Alexander Ødegaard, hjalp ikke det i dag. Men Ødegaard gjorde sitt til at Sogndal fikk en flott åpning på kampen.

Etter 12 minutter rykket Rosenborg-aktuelle Ødegaard i feltet og ble dratt ned av Pål Andre Cwartek. Straffen satte han selv i mål - hans ellevte seriemål i årets Tippeliga.

Men selv om Sogndal fortsatte å være det beste laget på Fosshaugane fikk Fredrikstad og fjorårets toppscorer i 1. divisjon, Markus Ringberg, akkurat den gavepakken de trengte for å utlikne.

Brian West viste fart og innsatsvilje og vant ballen i feltet. Og med keeper og midtstoppere kavende rundt, kunne Ringberg enkelt trille ballen i åpent mål.

- Du må spørre spillerne hvorfor vi presterer så dårlig, sa SIL-trener Jan Halvor Halvorsen til NTB etter kampen.

Og så la han ansvaret for tapet over på spillerne.

- Vurderer du din stilling som sjeftrener?

- Nei, jeg vurderer ikke min stilling. Jeg jobber døgnet rundt for å snu dette, fortsatte Halvorsen.

Sånt rot har man rett og slett ikke råd til når det er en Tippeligabillett som står på spill.

Lysende Enerly

I sommerpausen hentet FFK-trener Knut Thorbjørn Eggen Dagfinn Enerly fra Rosenborg. For å gi den tidligere Skeid-vingen muligheten til å redde Fredrikstad med susende scoringer og innlegg fra øverste hylle. Og Enerly viste seg fram som den klassespilleren han er i gode stunder i andreomgangen på Fosshaugane.

Først slo han frisparket som Bora Zivkovic stanget inn på bakre stolpe, så satte han inn nok en gavepakke fra Sogndal-forsvaret.

- Vi mangler fullstendig defensiv trygghet, sa en tydelig skuffet Håvard Flo. Men Enerly ga seg ikke. Med et frispark fra 16 meter som landet helt nede i hjørnet til keeper Bjørge Fedje kronet han en vidunerlig kamp for ham selv og FFK.

- Endelig vant vi på bortebane. Fire mål borte er fantastisk. Nå skal vi klare oss, strålte lysluggen.

2x rødt

Minutter før slutt reduserte Håvard Flo for Sogndal, noe som kanskje blir den siste scoringen til Flo i Tippeligaen.

Og på toppen av en svart Sogndal-dag, ble også kampen en rød affære.

Innbytter Kurt Heggestad fikk rødt kort etter 63 minutter, mens Sogndals assistenttrener Trond Fylling ble henvist til tribunen etter å ha stormet banen.

Dermed ligger Fredrikstad kun ett poeng bak sikker plass, mens Sogndal har fire poeng opp til den samme livlinjen.