Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjelkehockey i Paralympics

Lena (24) er den eneste jenta på landslaget: - Jeg jublet i dusjen

Det norske kjelkehockeylandslaget består av 17 menn - og Lena Schrøder.

ÉN AV GUTTA: Lena Schrøder er kjelkehockeyturneringens eneste kvinnelige innslag i Paralympics. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
ÉN AV GUTTA: Lena Schrøder er kjelkehockeyturneringens eneste kvinnelige innslag i Paralympics. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / PYEONGCHANG (Dagbladet): - Jeg var nesten litt «too cool», sier Lena Schrøder om sin egen reaksjon da hun ble tatt ut på det norske kjelkelandslaget.

Den 24 år gamle jenta fra Moss hadde forberedt seg på at det kunne gå begge veier da landslagstrener Espen Hegde og Olympiatoppen skulle ta ut spillerne som skal revansjere den bitre fjerdeplassen fra kjelkehockey-VM i fjor.

Da hun fikk beskjed om at hun var blant de utvalgte, kunne hun først ikke tro det.

Da uttaket ble offentliggjort og spillerne begynte å gratulere hverandre, gikk det derimot opp for henne.

- Jeg husker jeg sto i dusjen under turnering også tok jeg en liten «Yeeeees», sier Schrøder og løfter hendene opp i været.

- En liten jubel, så var jeg ferdig. Jeg har selvfølgelig vært glad og jeg har hatt noen jubelscener for meg selv. Jeg tror det var en mindre reaksjon enn det kunne vært. Jeg har prøvd å være forberedt på alt, utdyper hun.

Saken fortsetter under videoen.

SUPERHELTENE: Vi har møtt noen av de virkelige superheltene. Video/redigering: Siv Johanne Seglem Vis mer

Kvoteplass

På landslaget er det en kvoteplass som gjør at man kan ta ut en ekstra kvinne.

Schrøder forteller at det var viktig for henne å bli tatt ut fordi hun er god nok og kan bidra på laget - ikke fordi landslaget hadde en ekstra plass.

- Hvis jeg kun var med på grunn av den kvoten hadde jeg ikke følt meg som en like stor del av laget. Selv om jeg har visst at jeg ikke direkte konkurrerer om en plass med gutta, så har jeg følt at jeg gjør det, sier Schrøder.

Hun forteller at ledelsen har vært veldig klar på at de ikke tar med en kvinne kun for å ha med en kvinne.

Det bekrefter landslagstrener Espen Hegde.

- Lena er tatt ut basert på de samme kriteriene som alle andre. Hun er vurdert som en taktisk sterk spiller og en positiv humørspreder i garderoben. Hun har fortjent å være med på laget uavhengig av kjønn, sier Hegde til Dagbladet.

Schrøder ble tatt ut som den sekstende av atten spillere i troppen.

- Det har vært de samme kriteriene for meg som alle andre, og det synes jeg er veldig bra. Da føler jeg at jeg ikke bare er på ferie. Det var også deilig å ikke bli tatt ut sist, selvfølgelig, ler Schrøder.

Saken fortsetter under bildet.

GLAD I IDRETT: Lena Schrøder med sitteski på Beitostølen i 2009. Foto: Privat.
GLAD I IDRETT: Lena Schrøder med sitteski på Beitostølen i 2009. Foto: Privat. Vis mer

- Moro å være eneste kvinne

Schrøder er den eneste kvinnen på tvers av de åtte kjelkehockeylandslagene som deltar i Paralympics.

- Det har vært med kvinner når reglene var annerledes, så jeg føler meg ikke helt som den første. På én måte er jeg det, men på én måte ikke. Men det er veldig moro å være eneste kvinne, sier Schrøder.

I 1994 var Britt Mjaasund Øyen med på det norske landslaget som tok sølv. Da var det lov å blande i mye større grad, men reglene ble endret, og siden har ingen kvinne vært med.

- Ut ifra det jeg vet, så er det ingen andre nasjoner som tar med en kvinne. Jeg blir den eneste kvinnen i ishockey under Paralympics, og det i seg selv er veldig moro. Jeg må gi meg et lite klapp på skuldra, ler Schrøder.

- Hockeysjargong og skittenprat

Det å være den eneste dama i en hockeygarderobe er derimot Schrøder vant med.

- Jeg har spilt hockey siden 2008. Og det er jo ikke er så mange damer som spiller, så man blir jo vant til å være i samme garderobe som gutta, sier Schrøder.

Moss-jenta spiller til vanlig på klubblaget til Vålerenga der brorparten av de på landslaget spiller.

- De er vant til å ha meg i garderoben, og jeg er vant til å ha dem i garderoben. Gutta er veldig flinke til å fleipe med meg som de gjør med alle andre. Det er jo hockeysjargong.

Schrøder presiserer at det er viktig for henne å bli behandlet som alle andre.

- Ja, det er det. Jeg vil jo være en del av laget på samme måte som alle andre. Det blir mye hockeysjargong og litt skittenprat, men det synes jeg er befriende. Det er bra at de ikke holder meg utafor.

Saken fortsetter under bildet.

GLAD I VITENSKAP: Lena Schrøder på Madame Tussauds i London i 2009 med en voksdukke av Stephen Hawking ved siden av seg. Foto: Privat
GLAD I VITENSKAP: Lena Schrøder på Madame Tussauds i London i 2009 med en voksdukke av Stephen Hawking ved siden av seg. Foto: Privat Vis mer

- Redd for fordommer

At trener Espen Hegde trekker fram «smartness» som én av Lenas fremste kvaliteter er kanskje ikke så rart.

Schrøder gikk nemlig ut av videregående med toppkarakterer - og én av motivasjonene bak var å gjøre fordommer til skamme.

- Det er nok kanskje like mye i mitt hode som at det faktisk er et problem, men fordi jeg kanskje ikke har akseptert rullestolen helt selv, så jeg har vært veldig redd for fordommer, sier Schrøder, som ble født med ryggmargsbrokk.

Hun fryktet at folk skulle tenke at siden beina ikke fungerer, så fungerer heller ikke hodet.

- Da har jeg vært veldig opptatt av å være god på skole for å vise at hodet fungerer og etter hvert i idrett også. Det at jeg er jente er heller ingen hindring.

DOKTORSPIRE: Lena Schrøder som doktor i ung alder. Foto: Privat.
DOKTORSPIRE: Lena Schrøder som doktor i ung alder. Foto: Privat. Vis mer

Studerer medisin

Nå er Schrøder på det femte av seks år i medisinstudier.

- Jeg har alltid vært interessert i vitenskap og realfag. Også har jeg vært veldig mye på sykehus som barn, så jeg har mange erfaringer fra å ha vært på sykehus. Man skulle tro at jeg var «fed up» av det, men jeg synes det er veldig interessant å lære om kroppen, sier Schrøder.

Hun forteller videre at hun alltid har vært interessert i hvorfor hun har blitt operert og hva legene har gjort med henne.

- Jeg ble veldig interessert i hva som foregikk med meg selv, så fant jeg ut at det kanskje hadde vært spennende å jobbe med også. Da jeg var på videregående, tenkte jeg: «Skal jeg gå fysioterapi, som sikkert er kjempespennende, eller skal jeg gå «all in» på medisinstudier». Ja, fader. Jeg må jo gå all in, gjenforteller hun

Aksepterte ikke rullestolen

For Lena ble behovet for rullestol større og større utover i barneskolealderen. Hun slet med å akseptere det, men på videregående gikk avhengigheten av rullestolen fra å være en byrde til en bagatell.

- Jeg var egentlig veldig uheldig. Jeg gikk veldig mye, men hadde fått et sår under foten. På grunn av lammelsen har jeg dårlig blodsirkulasjon. Det såret ble bare verre og verre. Det ble til slutt et sår inn til beinet fordi det ikke ville gro, forteller Schrøder.

Såret ble så ille at hun for første gang faktisk ble tvunget til å bruke rullestol.

- Det var veldig kjipt i starten, men så ble jeg jo vant til det, og da fant jeg ut at jeg hadde jo de samme vennene og det var jo egentlig ingenting som hadde forandret seg bortsett fra at jeg måtte ta heisen i stedet for den korte trappa. At jeg måtte ha skolesekken på fanget, sier Schrøder.

- Det var småting som jeg tror var verre å akseptere før, men som ble en bagatell da jeg ble eldre.

Saken fortsetter under bildet.

AKTIV: Lena Schrøder under Juniorlekene i 2009 - et idrettsstevne for funksjonshemmede barn- og ungdom. Foto: Privat
AKTIV: Lena Schrøder under Juniorlekene i 2009 - et idrettsstevne for funksjonshemmede barn- og ungdom. Foto: Privat Vis mer

- Et større sjokk

I ettertid er hun også glad for hun at ble født med funksjonshemningen - og at hun ikke fikk én seinere i livet.

- De som blir skadet som ungdommer eller i voksen alder, de får en såpass brå vending som de plutselig må tilpasse seg uten å vite hva det innebærer. Jeg tror at det må være et mye større sjokk, sier Schrøder.

- Jeg har den innstillingen at når jeg først skal ha en funksjonshemning, så er jeg glad at jeg faktisk ble født med det. At jeg har hatt det fra starten av. Jeg tror det er veldig vanskelig å takle det slaget i ansiktet ved å få det gjennom en ulykke.

SAMBOERE: Lena Schrøder og Morten Værnes. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet.
SAMBOERE: Lena Schrøder og Morten Værnes. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet. Vis mer

Samboer med lagkamerat

Morten Værnes, samboeren til Schrøder som også er på kjelkehockeylandslaget, brakk ryggen i en snowboardulykke da han var 17 år.

- Han har et annet bilde på det. Han er glad at han har fått vite hvordan det er å være funksjonsfrisk før han ble funksjonshemmet. For meg som har helt motsatt syn, så er det veldig fint å klare å se det på den måten. Å ikke være bitter for at det endret seg, men glad for at man har vært funksjonsfrisk før, sier Schrøder.

På kjelkehockeylandslaget er det mange spillere som har fått sin funksjonshemning gjennom en ulykke i voksen alder.

- Det er jo en hel del av de på laget. De fleiper med det selv. Det er to på laget som har brukket ryggen på snowboard, og vi fleiper med hvor dårlig de er på snowboard. At de var gode på backflip, helt til de ikke var det. Det blir mye galgenhumor. Det er litt av det morsomme med garderoben, sier Schrøder. ​

  • Norge tapte på straffer mot Italia på lørdag etter at det sto 2-2 etter overtid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!