Lene alene til terreng-VM

Forsvarer Norges ære uten Gunn-Rita.

Uten regjerende mester Gunn-Rita Dahle Flesjå (34) på start, skal Lene Byberg (24) forsvare de norske fargene i terrengsykkel-VM.

Kvinnenes rundbaneritt går i skotske Fort William lørdag i en løype den norske «kronprinsessen» er svært fortrolig med. Under verdenscupen samme sted i fjor syklet Byberg et av karrierens beste ritt og endte på femteplass.

- En plassering blant de fem beste er realistisk for Lene, mener sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund.
Sykdom
Sesongen til Gunn-Rita Dahle Flesjå ble spolert av sykdom, og storfavoritten måtte trekke seg fra mesterskapet. Dermed er Lene Byberg eneste norske seniorrytter på startstreken i VM.

- Å stille til VM-start som eneste norske, er uvant. Målet er topp ti, men det blir vanskelig ettersom alle rytterne er ekstra skjerpet i et VM, sier Byberg til NTB.

- At Gunn-Rita ikke er med, spiller ikke så stor rolle for mitt løp. Vanligvis trener vi en runde eller to sammen, og så sees vi på startstreken, hevder 24-åringen fra Jåttå utenfor Stavanger. Hun bor sammen med sitt profflag, Specialized, under VM i Skottland.

De store favorittene er russiske Jirina Kalentijeva, tyske Sabine Spitz og canadiske Marie-Helene Premont.

Kinas topprytter, Ren Chengyuan (21), stiller i U23-klassen.


Seks uker
I juniorklassen er Ole Haavardsholm medaljekandidat i rundbane torsdag. Stavangersyklisten tok pause fra landeveissykkelen for seks uker siden og hentet fram utstyret fra guttedagene.

- I juniorklassen lar det seg fortsatt gjøre å kombinere terreng- og landeveissykling. Ikke dermed sagt at Ole har planer om å satse videre i terrenget, men jeg er veldig spent på hva han får til i VM, sier Kjærgaard til NTB.

Haavardsholm stiller til start sammen med Andreas Gravdal (Bærum) og Kristian Johansen (Follo).

KRONPRINSESSA: Uten Gunn-Rita Dahle Flesjå på startstreken, er ti år yngre Lene Byberg (24) eneste norske deltaker i VM i terrengsykling. Foto: AP/Scanpix
KRONPRINSESSA: Uten Gunn-Rita Dahle Flesjå på startstreken, er ti år yngre Lene Byberg (24) eneste norske deltaker i VM i terrengsykling. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Flere landeveisstjerner er flasket opp med terrengsykling, blant andre Cadel Evans, Michael Rasmussen og Floyd Landis. Også Edvald Boasson Hagen var på terrenglandslaget som 17-åring, mens Lars Petter Nordhaug har medalje i så vel terrengsykkel-VM som - EM i juniorklassen.

I U23-klassen er Anders Hovdenes (Frøy) norsk håp. I utforklassen stiller Espen Johnsen (Bergen).

(NTB)