ENDELIG SEIER: Norge slo Finland 2-0 og skapte ny VM-optimisme. Lene Mykåland scoret begge målene. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG SEIER: Norge slo Finland 2-0 og skapte ny VM-optimisme. Lene Mykåland scoret begge målene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Lenes dobbel gir VM-håp

Ei uke før fotball-VM begynner Norge endelig å få skikk på det.

• Norge - Finland 2-0.

DRAMMEN (Dagbladet): Lene Mykjåland scoret to praktmål. Heldigvis var det langt mer enn det å glede seg over i Drammen i kveld.

Et usikkert norsk lag med hardt prøvet selvtillit etter to strake tap mot Nederland og Belgia gikk til kampen mot Finland med sekken full av arbeidsoppgaver.

Først og fremst skulle alle feilene som førte til de stygge tapene i de to forrige kampene skulle bort.

Det lykkes Pelleruds jenter bra med. Finland klarte så godt som aldri aldri å utfordre en våken og heltent norsk forsvarsfirer.

- Et klart løft fra de to forrige kampene. Det er langt mer trøkk i laget nå, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb til Dagbladet i pausen.

Befriende scoring Da hadde Lene Mykjåland fått senket de norske skuldrene med et drømmetreff av et skudd fra langt hold. Ballen duppet i perfekt bue over den finske keeperen og inn i nettet.

Det kunne - og skulle - vært mer. Mye mer.

Både Kristine Minde og Isabell Herlovsen ble spilt alene gjennom mot finsk keeper. Begge bommet. Ada Hergerbeg hadde også sine muligheter, og hvorfor ingen av Lene Mykjålands cornere ikke endte i scoringer er bortimot forbløffende.

Finsk løft Alt dette skjedde før pause. Etterpå var det ikke like festlig.

Finnene ble sluppet mer inn i kampen. Det norske forsvaret rygget mer, og slapp motstanderen til flere småskumle skuddsjanser.

Men skikkelig farlig ble det egentlig aldri foran målkvinne Ingrid Hjelmseth.  Det ble derimot i den andre enden. Ada Hegerbeg var alene med keeper, uten å score.

Lene Mykjåland derimot, beholdt roen da hun fikk sjansen:

Iskaldt ventet hun ut keeper Tinja-Rikka Korpela da Kristine Minde spilte henne vakkert gjennom etter 69 minutter.

Lenes andre avgjorde kampen og skaffet de norske sårt tiltrengt godfølelse før VM-starten mot Thailand 7. juni.

Systembytte Seieren var viktig nok. Men enda viktigere er det at laget framstår på en ganske annen måte nå enn mot Nederland og Belgia. 

Ikke minst fungerte Even Pelleruds 4-3-3 system langt bedre enn formasjonene laget har spilt i de to siste kampene. Jentene spilte med større trygghet, gjorde færre feil og hadde framfor alt en mye bedre struktur.

Resultatet ble som det gjerne blir når ting stemmer: Norge skapte masse sjanser, og lot motstanderne skape svært få.

Nå er ikke Finland blant de ypperste i europeisk kvinnefotball, men laget er slett ingen kasteball og ga de norske jentene en verdifull gjennomkjøring før den første VM-kampen i Ottawa.

Det er fortsatt ting å rette på, for all del. Men trenden er i alle fall klart oppadgående.

Det kan fort bli et morsomt VM!