IKONISK BAKKE: Hopprennet i Holmenkollen søndag var folksomt. Men ikke alle satte pris på volumet på musikken og speakertjenesten. Foto: Tore Ulrik Bratland
IKONISK BAKKE: Hopprennet i Holmenkollen søndag var folksomt. Men ikke alle satte pris på volumet på musikken og speakertjenesten. Foto: Tore Ulrik BratlandVis mer

Lengdemåler i Kollen raser

- Nesten ulevelig. Jeg har vært på jobb der for siste gang.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I 27 år har Kjell Sørensen (78) hatt en rolle under Holmenkollrennet. Søndag var han lengdemåler da Robert Johansson gikk til topps. Men til Dagbladet sier han:

- Aldri mer!

Sørensen beskriver lydnivået i bakken gjennom helga som «nesten ulevelig». Han tenker først og fremst på volumet på musikken og speakertjenesten.

LENGDEMÅLER: Kjell Sørensen. Foto: Privat
LENGDEMÅLER: Kjell Sørensen. Foto: Privat Vis mer

- Det er det verste jeg har vært borti. Vi som skulle måle lengder manuelt hørte ikke hverandre. Vi var «back up» for videomålingen og det var umulig å diskutere om en hopper landet på 106 eller 106,5 meter, forteller Sørensen.

- Det er trist at noen opplevde det slik. Vi har ellers fått gode tilbakemeldinger på arenaproduktet, svarer Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef for Holmenkollen Skifestival.

Forferdelig

Det var på Facebook-sida til «Norsk hopphistorie» at Sørensen først luftet sin frustrasjon etter gårsdagens individuelle renn i Holmenkollen. Robert Johansson vant foran østerrikeren Stefan Kraft og sloveneren Peter Prevc. Men Sørensen beskriver sin posisjon i bakken som «forferdelig».

Han hevder flere av hans kolleger også reagerte. Det samme gjorde angivelig publikum i nærheten av der han sto. På Facebook skriver han:

«I dag var det siste dagen min, av til sammen tre dager, som lengdemåler i Holmenkollen Raw Air. Strålende norsk seier for Johansson. Likevel var det en særdeles slitsom dag på grunn av vanvittig høy musikk og kommentering. Det er ikke til å forstå at de ansvarlige i Holmenkollen tillater et lydnivå som gjorde at en del forlot bakken med hendene for ørene.»

Sørensen fortsetter:

«Vi som sto i målertrappa hadde store problemer med å holde kontakten med hverandre. Mange av tilskuerne beklaget seg til oss over det høye lydnivået. I en pause i hoppingen tok flere av oss en tur over på langrennsarenaen for å følge med Johaug og co. som gikk 3-mila. Der var lydnivået helt «normalt» uten at det gikk utover spenningen og kvaliteten på det som ble kommentert over høyttalerne. For egen del ble konklusjonen: Siste gang jeg tar «jobb» som frivillig i hopparenaen!»

Normal hørsel

Til Dagbladet forteller Sørensen at han enten har vært dommer, måldommersjef eller lengdemåler i Holmenkollen i 27 år. Han beskriver seg selv som en 78-åring med normal hørsel.

Han forteller også om en enorm lidenskap for skihopping. Men denne gangen ble rennet ødelagt av støy, mener han.

- Dette handler ikke bare om min person, påpeker Sørensen, som forteller at han har fått flere positive tilbakemeldinger etter Facebook-innlegget.

En skriver blant annet:

«Godt at det tas opp! Gjør en tilskuer-undersøkelse («likes») så får arrangøren høre! Var samme problem på Bislett Games - uutholdelig! Sendte SMS til Steinar Hoen: Det er blitt noe bedre siste åra (antakelig på grunn av mange klager). Det store flertallet på tribunen er ikke i russebuss-alder.»

- Jeg er riktignok 78 år, fortsetter Sørensen.

- Det er ikke sånn at jeg uansett ville gitt meg som lengdemåler. Men dette fikk meg til å ta en avgjørelse: Jeg skal aldri mer være det i Holmenkollen. Dette orker jeg ikke å utsette meg selv for flere ganger.

Han fortsetter:

- Men jeg åpner for å være lengdemåler andre steder. Blant annet skal jeg til Vikersundbakken i siste del av Raw Air. Jeg kjenner litt til folkene der, og jeg håper det ikke blir så vanvittig høy musikk. Ikke misforstå meg: Det skal være trykk og liv i en hoppbakke. Men denne gangen gikk det over streken.

- Tok lengdemålerne dette opp med arrangøren?

- Ja, sjefen tok det opp med sekretariatet. Musikken var dempet til å begynne med. Etter hvert som dagen gikk, ble det nesten ulevelig.

God stemning

Totalt hadde 19 200 tilskuere løst billett til gårsdagens 30-kilometer for kvinner og storbakkerennet i Holmenkollen. Om Facebook-slakten til veteranen Sørensen sier Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef for Holmenkollen Skifestival.

- Det er trist at noen opplevde det slik. Vi har ellers fått gode tilbakemeldinger på arenaproduktet.

Når Dagbladet leser opp Facebook-innlegget, svarer hun:

- Jeg har ikke fått med meg dette innlegget. Jeg har heller ikke fått med meg at det har vært andre reaksjoner på dette. Vi kjører publikumsundersøkelser og evaluerer i etterkant. Vi er veldig opptatt av at det skal være et godt idrettsarrangement og god produksjon. Personlig er jeg fornøyd. Men det er vanskelig å tilfredsstille samtlige av de 19 200 tilskuerne. Men jeg opplever at de aller fleste var fornøyd.

Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, har vært kritisk til spesielt publikumsoppmøtet i Holmenkollen de siste åra. I går syntes han arrangementet bar preg av god gammeldags Kollen-ramme.

- Bra arrangement

- Jeg føler Hopp-Norge vant Holmenkollen tilbake. Jeg synes det var et veldig bra arrangement. Det var et godt hopprenn under krevende forhold og bra med folk. Jeg opplevde også stemningen på stadion som veldig god. Jeg synes vi tok et steg i riktig retning. Totalbildet mitt er at det var Kollen-stemning igjen, sier Bråthen.

Hoppturneringen Raw Air forflytter seg i dag til Lillehammer. Der hopper både Robert Johansson og Maren Lundby - som begge kjemper om sammenlagtseieren - på hjemmebane.