SER FORBEDRINGSPOTENSIALE: Per Joar «Perry» Hansen , Lars Lagerbäck og Frode Grodås sjekker notatene underveis i oppgjøret mot Kypros. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SER FORBEDRINGSPOTENSIALE: Per Joar «Perry» Hansen , Lars Lagerbäck og Frode Grodås sjekker notatene underveis i oppgjøret mot Kypros. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Lars Lagerbäck mener Norge hadde blitt straffet mot tøffere motstand

Lengste seiersrekke på 14 år – Lagerbäck fortsatt ikke fornøyd

Landslagstreneren øyner forbedringer for det norske landslaget, til tross for et resultatmessig perfekt 2018.

Fem kamper på rad med seier er uttellingen for Lars Lagerbäck og hans norske mannskap i 2018. Det er den lengste seiersrekken til en norsk landslagstrener siden Åge Hareide tok over rollen i 2004. Hareides lag vant seks strake landskamper i 2004.

- Det er alltid vanskelig å vurdere hvor positivt det er, men det er jo alltid positivt å vinne. Det gjør arbeidet for oss i støtteapparatet og spillerne mye enklere. Det blir lettere å løse problemer og utenfor banen blir det god stemning. Først og fremst er det bra mentalt at man vinner, sier Lars Lagerbäck.

70-åringen fikk spørsmål om han nå hadde begynt å øyne rekorden til Nils Johan Sembs landslag i 1999 som vant ni kamper på rad. Lagerbäck visste ikke om rekorden for strake seire, men når han fikk høre antallet og hvem som satte den svarte svensken spøkefullt.

- Det har jeg ikke hørt om før, og jeg synes ikke vi skal snakke om den rekorden, i alle fall ikke når han sitter i lokalet her, sa Lagerbäck til latter fra de frammøtte journalistene.

Semb er nå sportssjef for A-landslaget og er en av støttespillerne nærmest trenerapparatet til Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen.

Viktig å repetere

Lagerbäck har fått skikkelig fart på det norske mannskapet etter en trå start og i 2018 er resultatene feilfrie etter oppgjør mot Australia, Albania, Island, Panama og Kypros.

Til tross for resultatene har spillet til Norges utvalgte til tider vært ustabilt. I andre omgangen mot Kypros fikk tilskuere, seere og landslagssjefen på nytt se at Norges prestasjonsnivå falt i kvalitet.

Lagerbäck er enig i at Norge kunne blitt straffet for feilene sine mot tøffere motstand.

- Det er feedbacken de har fått på de fire treningskampene også. Vi har hatt noen kortere svake perioder i kampene eller vært litt ukonsentrerte og hatt tekniske feil. Mot veldig bra motstand kan man blir straffe hardt og det. Om man skal snu det til noe positivt er det at vi kan vise dem disse klippene og påminne dem. Men helst ser jeg at de ikke gjør feilene, sier Lagerbäck.

- Har man gjort en veldig bra match kan man få en reaksjon er at man kan føle seg litt ovenpå helt ubevisst. Det gjelder å holde dem på tærne. Vårt arbeid i støtteapparatet er å gjøre det, fortsetter landslagstreneren.

- Hvordan jobber dere med det?

- Det jeg føler jeg har gjort feil noen ganger gjennom åra, er at man synes alt er bra og alt sitter og så er man ikke så nøye i matchpreppingen. Man er nødt til å påminne dem og repetere for at det skal sitte, bedyrer Lagerbäck.

Utvikle angrepsspillet

Det landslagssjefen er fornøyd med etter seiersrekken er det samlede presset Norge har begynt å mestre.

- Vi har funnet en stamme spillere og begynner å bli godt kjente med hverandre. Vi begynner å bli vanskelig å slå og det er dit vi ønsker å komme. Vi er blitt mye bedre til å presse motstanderen. Vi gir dem lite tid og lite plass. Det har vært bra i 2018 og det er der vi har vokst mest, mener Lagerbäck.

Landslagstreneren sier at det er offensivt han synes laget fortsatt har mest utviklingspotensial.

- Det er i angrepsspillet vi har mer å hente. Hvor og når og på hvilken måte vi skaper målsjanser. Vi forsøker å jobbe med par og parkonstellasjoner for å utvikle angrepsspillet. Det er meget god konkurranse om flere av plassene og det er jo et luksusproblem for meg, sier Lagerbäck.