- Lengter hjem

Cecilie Leganger har det tøft i Krim Ljubljana, men nå har hun så vidt begynt å lære seg slovensk.

Da verdens beste håndballkeeper pakket snippsekken og reiste til Krim Ljubljana i Slovenia, visste hun at ferden gikk motstrøms. Og Leganger har ingen problemer med å innrømme at livet som proff i Slovenia er tøft.

- Når folk spør meg hvordan jeg har det, sier jeg at jeg har det veldig fint, men samtidig også veldig tøft, sier Leganger til Dagbladet.

- Tøft fordi jeg har hjemlengsel. Jeg har lengtet mye hjem, sier hun.

Men samtidig er hun glad for at hun tok sjansen på et proffliv i øst. Krim gjør nemlig alt klubben kan for at hun skal trives. Det har den gjort fra første stund.

Privat språklærer

- Jeg har privatlærer i slovensk hver eneste dag. Nå er jeg såpass at jeg kan si enkle setninger. I tillegg er det veldig bra jenter i klubben, og en veldig bra treningskultur, sier hun. Språklig sett er det et virvar i Ljubljana. Leganger forteller at det går i engelsk, tysk og slovensk. Mest slovensk.

- Slovensk er et vanskelig språk å lære seg. Akkurat nå går det litt i en blanding av alt, ler Leganger.

Studier på vent

I utgangspunktet skulle hun fullføre medisinstudiene på universitetet i Ljubljana. Undervisningen foregår på slovensk, så det kan være like greit at hun er fullt opptatt med håndball fram til jul.

- Jeg har ikke startet opp studiene ennå. Jeg må opp til en språkprøve først, forteller hun.

Men planene er der. Derfor har hun bosatt seg midt i sentrum av Ljubljana, fem minutters gange fra universitetet.

Tett oppfølging

Etter hvert skal hun få besøk av sin personlige rådgiver og trener Oddvar Bjørnestad. Han hjelper henne også med treningsprogrammet. Det trenger hun etter 15 måneder på sidelinja med korsbåndskade.

- Jeg er fremdeles på limiten, og er bare med på 80 prosent av håndballtreningene. Men jeg holder ikke igjen på trening, jeg går heller ned i mengde, forteller Leganger.

For landslagstrener Marit Breivik er det viktig å ha inspiratoren Leganger med på laget igjen. Dermed er det mindre viktig at hun ikke kan være med 100 prosent på treningene.

- Det er om å gjøre å dosere det slik at kneet holder. Men det ser bra ut, sier Breivik til Dagbladet.

VM i Kroatia går ikke av stabelen før i desember. Før den tid skal kneet være 100 prosent.

<B>STYRER MOT FORMEN:</B> Cecilie Leganger.