Lennart vraket etter 17 år som president

Platini vant UEFA-valget.

(Dagbladet.no:) Lennart Johansson (77) har vært UEFA-president siden 1990. Nå er perioden hans over.

I formiddag ble franske Michel Platini (51) valgt foran svensken, med 27 stemmer mot Johanssons 23. To stemmer var ikke gyldige.

- Det kostet meg mye arbeid å få de 27 stemmene. Nå er jeg klar. Dette er en stor seier for meg, men jeg kommer ikke til å løpe rundt og juble, sier Platini.

Han har en fremragende karriere som spiller bak seg, og ble blant annet kåret til Europas beste spiller tre år på rad, fra 1983-85.

Etter at han la opp som spiller ledet han det franske landslaget i fire år fram til 1992, før han startet på sitt nye liv innen fotballpolitikken.

Ærespresident

Rett etter dagen valg, som på forhånd ble spådd til å være svært jevnt, oppfordret Platini kommisjonen til å velge Lennart Johansson til ærespresident. Dette gikk gjennom akklamasjon.

- Lennart, denne er til deg. Jeg trenger deg. Vi må stå samlet alle sammen, sa Platini.

EN ÆRA ER OVER: Svenske Lennart Johansson hadde vært fotballsjef i Europa i 17 år, før han ble vraket i formiddag. Til venstre visepresident Per Ravl Omdal, som fortsetter. Foto: AP
EN ÆRA ER OVER: Svenske Lennart Johansson hadde vært fotballsjef i Europa i 17 år, før han ble vraket i formiddag. Til venstre visepresident Per Ravl Omdal, som fortsetter. Foto: AP Vis mer

Og dermed forsøkte han å dekke over det faktum at det har vært ganske spisse albuer i valgkampen. De to leirene har stått steilt mot hverandre, og kommet med krasse beskyldninger.

I sin siste tale til forsamlingen før avstemningen la Platini alt dette til side.

- Jeg ble født samme år som UEFA. Jeg elsker dens turneringer og jeg elsker UEFA, sa Platini.

• Hos Expressen.se kan du lese hele talen til Platini.

Uenige om Champions League

I sin tale til UEFA-kongressen i Düsseldorf tidligere i dag snakket Lennart Johansson varmt om alt de har fått til under hans tid som president.

Ikke minst la han vekt på at Champions League er en formidabel suksess man ikke skal tukle for mye med.

- Den ivaretar drømmen som lever i oss alle, om at vi en vakker dag skal få se vår egen klubb, stor eller liten, i Champions League-finalen, sa svensken, som også ønsker flere lag i EM, et lønnstap for spillerne og klubbene bare kan ha tre utenlandske spillere på laget.

Lennart vraket etter 17 år som president

Michel Platini har i valgkampen sin snakket om å frata Spania, Italia, Tyskland og England én plass i Champions League, for å gi mindre nasjoner større muligheter til å kvalifisere seg. Den tidligere europamesteren er også for å ha fire linjemenn og mot videodømming.

Dette er de - i utgangspunktet - største forskjellen på de to fotballpolitisk sett. I tillegg har mange satt et spørsmålstegn ved alderen til Johansson, som vil være 81 år når den neste fireårsperioden er over.

Fryktet «stemmekjøp»

I forkant av avstemningen har folk på Lennart Johanssons side fryktet at Michel Platini har drevet ufint spill i valgkampen.

Han har vært avhengig av støtte fra mange småland i Øst-Europa, og forbundsledere har fryktet at han har lovet nasjoner større innflytelse og plasser i komiteer om han ble valgt.

- Dette handler lite om fotball. Platinis kampanje har vært skitten, sier Theo Zwanziger, president i det tyske fotballforbundet.

Platini fikk stor støtte av FIFA-president Sepp Blatter i valgkampen, noe Johansson likte dårlig.

- Som FIFA-president har jeg ingen formening om dette valget, men personlig har jeg en favoritt. Siden 1998 har Platini vært en personlig rådgiver og venn, det kan jeg ikke legge skjul på, har omstridte Blatter sagt.

TAR OVER: FIFA-president Sepp Blatter har vært en stor støttespiller for Michel Platini i kampen om presidentvervet.
GRATULASJONSKLEMMEN: All uenighet ble lagt til side da Lennart Johansson ga Michel Platini en seiersklem etter avgjørelsen.