Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Leo er helten til Peter (12) fra Mathare United

FORNEBU (Dagbladet): Før Peter Chege (12) kom til Fornebu i går, hadde han aldri vært utenfor Nairobis slum. Nå får han oppleve trygghet, fotballsko, nok mat og Norway Cup. - Øyvind Leonhardsen er helten min, gliser Peter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tiende år på rad har Norsk venneforening for slumbarn i Nairobi, Kenya, (MYSA) invitert barn til Norge for å spille Norway Cup.

- MYSAs slagord er «Gi ungdommen en sportslig sjanse». Turen til Norge skal være en inspirasjon for disse barna til å bidra med noe positivt i sitt nærmiljø. Alle kommer jo fra noe av verdens verste slumstrøk, sier formann i MYSAs Venner - Norge, Helge Søvdsnes.

I går tok han imot to guttelag og ett jentelag fra Mathare United til et to uker langt opphold i forbindelse med Norway Cup.

Første fotballstøvler

12 år gamle Peter Chege er en av de 45 utvalgte barna som fikk bli med til Norge. Overgangen fra å ikke ha noen ting til plutselig å få en stor bag full av fotballutstyr er stor for den foreldreløse barnehjemsgutten.

- Har du sett disse røde fotballstøvlene? Vi kunne bare velge størrelse så vi fikk noen som passet. Jeg har aldri hatt fotballstøvler før, jeg, sier 12-åringen fornøyd.

Men når han prøver drakta ser han at nummeret ikke stemmer med idolet sitt.

Pleier være Leo

- Jeg håper jeg får byttet trøye. Jeg pleier å være Øyvind Leonhardsen når vi spiller, selv om jeg ikke er like god til å drible eller løpe som han. - Leo er helten min fordi jeg så ham i en kamp mot Chelsea for noen måneder siden, og da var han god, forteller Peter.

I natt sov både han og romkameraten Godfrey Wahome (15) på madrass for første gang i sitt liv.

- Det er litt rart, men godt. Jeg har bare en stol og noen planker til å sove på i Nairobi, sier Godfrey.

Helge Søvdsnes er ikke i tvil om at Norway Cup betyr mye for barna.

Rydder slummen

- Reisen hit er en gulrot for barna i Nairobi. Nå har vi 800 lag med tilsammen 8000 gutter og 2000 jenter der nede. Etter hvert har vi også klart å lære barna opp til å drive organisasjonen selv. Hver lørdag rydder for eksempel alle 800 lagene i slumområdet for ikke å trekkes tre poeng i serien.

- MYSAs mål er nemlig å bygge opp et nytt samfunn der alle tar ansvar - det er viktigere enn å vinne all verdens fotballkamper, sier Søvdsnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!