Ler av Norge

Den tyske hoppstjernen Martin Schmidt bare ler av ryktene om at de tyske hopperne får de beste hoppdressene, selv om de bruker samme fabrikk som Norge.

KULM (Dagbladet): I går prøvde både tyskerne og nordmennene de nye hoppdressene fra Meininger-fabrikken som de håper skal ta opp kampen med de nye østerrikske Schneider-dressene. Schmidt hoppet ett hopp i sin gamle dress. Da landet han på 170 meter. I nydressen strakk han seg til 197,5 meter.

- Nei, he, he. Det første hoppet var dårlig. Jeg hoppet bedre og bedre. Dressen betydde ikke mye, sier Schmidt til Dagbladet.

- Vi har fått beskjed av trenerne våre om å ikke snakke så mye om utstyr. Vi skal heller konsentrere oss om hoppingen.

- Prøv selv

For når Schmidt får høre at den norske hoppsjefen Jan Erik Aalbu mistenker den tyske hoppdressfabrikanten Meininger for å gi Tyskland fordeler med å gi dem det beste utstyret, begynner han bare å le.

- Nei, he, he. Jeg tror ikke det. Norge drev jo og spionerte på oss da vi trente på Lillehammer, he, he. Det synes jeg er helt OK, men har vi ikke helt like dresser, da? spør Schmidt, og sikter til de dressene Bjørn Einar Romøren og Lars Bystøl testet ut for første gang i går.

Men i går var Schmidts dress heldekket av svart stoff på ryggen. Mens nordmennene bare hadde svarte ermer og legger.

- Jeg vet ikke om den dressen jeg prøvde i dag er bedre, sier Schmidt, og ber om å bli trodd.

- Men den er bra? spør VGs utsendte.

- Ja, du kan jo få prøve den selv, svarer Schmidt og peker mot hopptårnet.

God i småbakker

Bjørn Einar Romøren var bare mellomfornøyd med den nye dressen han testet i går.

- Vi er på vei mot noe, men er ikke helt framme ennå, er hans konklusjon.

Lars Bystøl var den andre norske testkaninen, og var mer fornøyd.

- Dressen ga en god følelse i lufta. Det var litt mye stoff i min dress, så det ble litt rart i sittestillingen i tilløpet. Jeg er vant til å sagge med jeans, ikke med hoppdress, smiler Bystøl.

I dagene som kommer skal nordmennene studere bilder av svevene med nydressene. Trener Mika Kojonkoski vil ikke trekke noen konklusjoner ennå.

- De nye dressene passer bra i mindre bakker. Fordi de gir et godt løft. Flyteegenskapene er derimot litt dårligere. Kanskje vi bruker dem i 90-metersbakken i VM, sier Kojonkoski.

Beste nordmann på treningen i går, Sigurd Pettersen, klarer seg godt med sine gamle dresser.

- De funker bra nok for meg. Det er det viktigste. Men i dag la jeg goddressen på hotellet. Den er sølvfarget.

- Men du vant jo med en blå dress i Trondheim før jul?

- Ja, men den har mistet futten nå, ler Pettersen.

Godkjent

I går testet og godkjente det internasjonale skiforbundet (FIS) flere eksemplarer av de omstridte østerrikske Schneider-dressene. Verken renndirektør Walter Hofer, eller leder for FIS' hoppkomitee, Torbjørn Yggeseth, var i tvil om at Schneider-dressen blir brukt i VM. Dermed fortsetter krigen.

- Dette er bare bra for hoppsporten. Vi har klare regler for mål og tekniske spesifikasjoner. At man tøyer regelverket, gjør det hele mer spennende, sier Hofer til Dagbladet.

- Men det blir mye baksnakk og psykisk krigføring av det?

- Ja, men snakking har vel aldri vært ulovlig, flirer Hofer

SMITT OG SMULE: Martin Schmidt er multimillionær og superstjerne i Tyskland. Han bare ler av dressbråket som har blusset opp i Norge. - Se på Sven Hannawald. Han hoppet lengst av alle i sin gamle dress, sier Schmidt.