Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk kritikk av Russlands taktikk

Ler av russernes taktikk: - De er dumme som brød

Hans Christer Holund skjønte lite av hva russerne holdt på med underveis i dagens løp.

LER: Hans Christer Holund skjønte lite av hva russerne holdt på med underveis i dagens løp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LER: Hans Christer Holund skjønte lite av hva russerne holdt på med underveis i dagens løp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Sergej Ustjugov var nummer to i sammendraget før dagens etappe av Tour de Ski, og ble sett på som Johannes Høsflot Klæbos kanskje aller største utfordrer.

Og russeren markerte seg positivt underveis i løpet i Val di Fiemme, hvor han ledet etter fem kilometer. Etter hvert begynte imidlertid den rutinerte løperen å få det tøft og 2,5 kilometer før mål hadde han havnet nesten 20 sekunder bak Klæbo og co. I mål var den norske 22-åringen 42 sekunder foran Ustjugov, og kunne strekke armene i været etter å ha økt luka i sammendraget.

Før søndagens avgjørende etappe er han hele ett minutt og 21 sekunder foran Ustjugov, som fremdeles er nærmeste utfordrer.

Det som imidlertid vekker oppsikt er den manglende hjelpen russeren fikk fra sine landsmenn da han begynte å slippe tetfeltet.

- Det er morsomt

For da Ustjugov ikke lenger klarte å henge med, var det de andre russerne, og ikke Klæbo og nordmennene, som satte fart i front.

- De er dumme som brød, da. Vi får høre på sisterunden at Ustjugov slipper og da bare kommer det fire russere opp i tett og «boom!». Jeg måtte bare le inni meg, selv om jeg var sliten, forteller Hans Christer Holund til Dagbladet. Han endte som nummer sju i mål, 13 sekunder bak Klæbo.

Russernes framstøt sørget for at luka ned til Ustjugov økte, og deres fremste mann i sammendraget seilte akterut.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Alle hører jo «Ustjugov slipper» og da er det plutselig fire mann der. Det er morsomt, gliser Holund.

Forsvarer taktikken

I mål kom russiske løpere på 3-6.-plass, med Aleksandr Bolsjunov, som er deres andre sammenlagtutfordrer fremst i det russiske feltet.

Russlands trener, Markus Cramer, vil ikke ta selvkritikk etter at lagkameratene stakk fra Ustjugov og avviser at det var en taktisk bommert.

- Det er normalt. Vi har en annen løper, Bolsjunov, som også kan kjempe om sammenlagtseieren. Han ville gripe sjansen sin. Det er normalt. Hvis en ikke klarer å følge, må en annen prøve, mener den tyske treneren.

Han sympatiserer imidlertid med Ustjugov.

Han vil nok være sint på seg selv for at han ikke kan kjempe om førsteplassen. Men han er bare et menneske. Man klarer ikke alltid å gjøre det man vil.

Ironisk Nossum

Før dagens løp hadde russerne offentliggjort sine planer om å ta rotta på Klæbo og fortalte, blant annet til Dagbladet, at de brukte nordmannen som motivasjon.

Norges trener, Eirik Myhr Nossum, så imidlertid lite til den planlagte russiske offensiven.

- Jeg misforsto NRK-artikkelen i går, og at det var oss de skulle kjøre tog mot. Jeg tar selvkritikk på at jeg leste den for dårlig, sier Nossum ironisk, og kommer med et lite stikk mot den russiske taktikken.

- Jeg sto og jubla da Ustjugov slapp og skulle gi beskjed om at nå må vi fram og kjøre, men heldigvis var det noen andre som tok den, så slapp vi, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!