- Ler av Solér

Mandag denne uka gikk Erik Solér ut og sa han var interessert i å kjøpe fotballklubben Brann. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

For å kjøpe Brann må man trolig være god for en kvart milliard. Agent-kollegene til Erik Solér har derfor ingen tro på hans oppkjøpsplaner av Brann. - Dette er komikk, og det som slår meg er at dette er et glimrende PR-jippo av Solér, sier agent Einar Baardsen. Både Baardsen og erfarne investorer som Ola Mæle og Øystein Stray Spetalen i Vålerenga, mener at den personen eller bedriften som vil kjøpe hele Brann, må være god for minst 250 millioner kroner.

  • Erik Solér er på likninga i 1999 oppført med en privat formue på 4,38 millioner kroner, og lønn på 5,56 millioner. Selskapet Euroagents (som nå er solgt til ISM - International Sports Management) hadde en omsetning rett i underkant av 5 millioner, og et overskudd på 5 millioner, etter salget til ISM.
  • Selskapet Solér Search & Consulting AS, hadde et overskudd på drøye tre millioner. Og selv om ISM ifølge Solér selv har en betydelig høyere omsetning i 2000 enn hans gamle agentselskap, så er han ikke på papiret i nærheten av å være god for 250 millioner.

Erik Solér

Yrke: Fotballagent

Født: 6. august 1960

Likning 1999:

Lønn: 5569300

Formue: 4388000

Viktigste selskaper:

ISM - International Sports Management:

Solérs agentfirma der han er daglig leder. Regnskap ikke tilgjengelig for 2000, fordi selskapet er registrert i utlandet.

Solér Search & Consulting:

Firmaet er i ferd med å bli oppkjøpt av en amerikansk aktør. Trolig verdsatt til 20-30 millioner kroner. Hadde en omsetning på 17 millioner, og et overskudd på knappe 3,5 millioner i 1999.

- Nei, definitivt ikke. Jeg er vel god for noen titalls millioner, sier Solér til Dagbladet

Økt aksjekurs

  • I dag er Brann ASA verdsatt til knapt 50 millioner ifølge Hegnar.online. Men kursen på 9,90 er langt under det de største aksjonærene har betalt for aksjen. Sjansen for at alle vil selge på dagens kurs er minimal. Vanligvis stiger aksjekursen når et selskap kjøpes opp. Stiger aksjeprisen med 50 prosent (15 kroner aksjen), må kjøperen ut med 75 millioner kroner.
  • Gjelda er på 80 millioner.
  • Og med utsikter til å risikere tap på driften, bør man ha 100 millioner i bakhånd. Til sammen rundt 250 millioner kroner.

Hjerteinfarkt

Det er analysen til flere finansfolk Dagbladet har vært i kontakt med i forbindelse med Solérs oppkjøpsplaner.

- Skal du kjøpe Brann, må du minst investere en kvart milliard...og et hjerteinfarkt, sier Spetalen til Dagbladet.

Selv ville han aldri hatt råd til det.

- Hvis jeg hadde tjent tretti milliarder på å selge et IT-selskap som var null verdt til noen amerikanere, og jeg vurderte å bruke en prosent av overskuddet på en hobby jeg kunne blitt fort lei av, så hadde jeg vurdert det. Skjønner du, sier Spetalen ironisk.

- I Norge er det vel bare John Fredriksen og Stein Erik Hagen som har råd til å kjøpe Brann.

Søker samarbeid

Heller ikke Solérs agentkolleger har særlig tro på Brann-prosjektet til Solér. For det første har ikke FIFA-agenter i dag lov til å eie klubber, og for det andre vet de at det krever enormt med kapital.

Norges angivelig rikeste fotballagent, Rune Hauge, ville aldri vurdert å kjøpe Brann.

- Nei, jeg vurderer ikke meg selv til å ha samme pengemessige kaliber som Solér, sier Hauge ironisk.

- Så du ville ikke hatt råd?

- Det hadde i så fall krevd en del omprioriteringer.

- Underforstått?

- Underfortstått at du pantsetter alt du har, ler Hauge

Men Hauge avviser ikke at Solér kan greie det i samarbeid med noen storklubber ute i Europa.

- Jeg vet ikke om noe konkret foreløpig. Men det er flere storklubber som har visjoner i retning av å søke allianser i mindre klubber, deriblant her i Skandinavia, sier Hauge.

Annen liga

Solér bryr seg ikke om de kritiske røstene blant kolleger og finansfolk.

- Nei, de må få mene hva de vil. Men hvis de har rett i at Brann vil koste 250 millioner, så er det langt over min liga. Det jeg har sagt, er at jeg sammen med noen samarbeidspartnere vil kjøpe en skandinavisk klubb, og at Brann var ett av fire navn. Hvis status i dag er en så høy pris på Brann, så vil jeg nok se på andre klubber, sier Solér.

SØKER SAMARBEID: Men heller ikke Solérs agentkolleger har særlig tro på Brann-prosjektet til Solér.