Lereim: -Finnes ingen unnskyldning

Lahti: -Jeg vil vite hvem som har bidratt til denne råttenskapen, sier en knallhard og indignert Inggard Lereim.

- Vedkommende som har hjulpet Isometsä skal utestenges fra idretten for livstid. Slik er regelverket, men det har bare skjedd to ganger tidligere, sier den norske dopingeksperten som leder dopingarbeidet under Lahtis-VM.

Nestlederen i Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komité tok prøven som felte Jari Isometsä. Finnen måtte søndag stå skolerett for skiverden etter at også B-prøven viste inntak av det forbudte stoffet hydroxyethyl starch (HES) - et plasma som øker blodvolumet.

Dopingtilfellet er historisk. For første gang er det bevist at en langrennsløper har bloddopet seg. To ganger på 80-tallet innrømmet et par utøvere at de hadde bloddopet seg, da hadde ikke FIS noen metode til å avsløre det.

Dopingmiddelet dukket opp på IOKs forbudsliste for ett år siden.

- Middelet må utskrives av en lege, og innføres med injeksjon. En lege behøver ikke å ha utført oppgaven, det kan også en sykepleier eller laboratorietekniker ha gjort. Jeg skal intervjue folk som er tilknyttet laget, også mine kolleger. Vi må få rede på hvem som har hjulpet Isometsä med å dope seg, mener Lerheim.

Han kan få en tøff jobb. Isometsä sier han aldri vil oppgi hvem som har hjulpet ham.

Uhederlig

- Det er ingen tvil om at dette er snakk om ren doping?

- Det kreves en betydelig mengde væske som må tilføres intravenøst.

- Hvor alvorlig synes du dette er?

- Jeg vet ikke hvordan dette er skjedd, om det har skjedd i eller utenfor laget. Det er dette vi må finne ut av.

- Isometsä sier at han ikke visste at stoffet var forbudt?

- Det får stå for hans regning. Han må ha hatt dårlige og uhederlige rådgivere som gjør noe så dumt i et mesterskap. Enhver utøver, enhver lagleder og ethvert støtteapparat plikter å kjenne til dopingreglementet og hvilke stoffer som står på forbudslisten.

Det finnes ingen unnskyldning. Her har noen sviktet fullstendig. Informasjonssystemet i det finske laget må ha vært altfor dårlig. Dette stoffet er så kjent, så kjent.

- Jeg sørger for at samtlige utøvere på norske skilandslag kjenner til regelverket og tilskuddspreparatene som er ulovlige, sier Lereim.

Lereim vil ikke kommentere om Isometsäs dopsak gjør det lettere å mistenke at andre finner også har dopet seg.

Storfisk

I 20 år har Inggard Lereim sittet i FIS' medisinske komité. For første gang har en storfisk gått i garnet etter å ha bloddopet seg.

HES har vært kjent siden 1973. Bruken av det har blomstret opp de to-tre siste årene.

- Det er en dopmedisin som har tre bruksområder. Det kan føre til en volumutvidelse av blodet, økt sirkulering og utvidelse av blodgjennomstrømningen. Muskelcellenes O2-opptak blir bedre. For det andre kan det brukes til å maskere bruk av EPO. For det tredje kan det brukes til å konservere eget spart blod i en blodbank.

Lereim er glad for at FIS har greid å vise verden at de kan påvise det, men har ingen illusjoner når det gjelder å skremme andre fra å bruke det.

- Jeg tror ingenting. Jeg blir aldri overrasket etter 20 år i dette gamet.

- Er det slik at dere nå har knekket en kode?

- Nei, vi har testet på dette stoffet før også for å øve oss, men stoffet kom ikke på forbudslista før nylig. Dette er ingen heksekunst. Det er bare en prosedyre vi må igjennom. Vi måtte vente på B-prøven. Derfor kunne vi lørdag kveld ikke si med sikkerhet hva som var skjedd. Vi var bundet på hender og føtter, sier Lerheim.

(NTB)