Lerkendal blir snytt for superduell: - Bruken av Riise holder ikke mål

Møter Helland og Rosenborg.

Rosenborg - Aalesund, søndag klokka 18.00

(Dagbladet): Begge elsker å slenge med leppa og skape blest rundt seg selv. Fra klokka 18.00 møtes Pål André Helland (26) og John Arne Riise (35) på Lerkendal.

- Det er artig for norsk fotball at han er tilbake. Han vet hvor lista ligger for å nå det ypperste verdensnivået, sier Helland til Dagbladet. Men noen direkte superduell mellom dem blir det ikke, slik mange hadde håpet.

Da Riise ble klar for Aalesund rett før seriestart, meldte Helland at han skulle runddrible mannen med 110 landskamper. Utgangspunktet var at Helland spiller høyreving for Rosenborg, og at Riise gikk inn på venstreback for Aalesund.

Slik blir det ikke i dag. Aalesund-trener Trond Fredriksen har så langt brukt Riise i en rolle bak spissen. Og det er på midtbanen - ikke venstrebacken - han ser for seg at veteranen skal krige seg til fast plass. Mot Rosenborg spiller han sentralt på midten i et 4-4-2-system.

Klokskap Dette får flere eksperter til å stusse. Heller ikke Lone Thorvik - presseansvarlig for Aalesund-supporterne i Stormen - er fornøyd:

- Bruken av Riise holder ikke mål, mener hun.

Aalesund-trener Trond Fredriksen er svært fornøyd med mannen som allerede er på venstrebacken - dansken Mikkel Kirkeskov. Han forklarer sine tanker rundt meritterte Riise slik:

ROSENBORG-PROFIL:  Pål André Helland. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
ROSENBORG-PROFIL: Pål André Helland. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer

- Han konkurrerer om en plass i midtbaneleddet hos oss. Det skyldes at han er i en opptreningsfase. Fysikken og kondisjonen er på høyde med de fleste. Men fotballbevegelsene henger litt igjen. Hans klokskap er lettere å benytte i midtbaneleddet.

Helland er i gang igjen etter å ha slitt med lysken innledningsvis på sesongen. Han gleder seg til - for hans del - å få sesongdebuten på Lerkendal.

- Folk har meninger om Riise, og han trekker publikum, sier Helland.

- Han er dedikert, det kan du ikke ta fra ham. Jeg er sikker på at han ikke har planer om å loffe rundt.

Mini-skryt - Det er viktig for Tippeligaen at vi har typer som Riise og Helland. Samtidig kan vi ikke ha 150 utgaver av dem, sier TV 2-ekspert Jahn Ivar «Mini» Jakobsen.

- Når Helland snakker med pressen, vet vi at det kommer et eller annet. Men skal du være slik, bør du også prestere på banen. Hvis ikke kan det slå tilbake på deg.

Mini fortsetter:

- Foreløpig er jeg spent på Riise. Jeg ser at treneren har valgt å bruke ham bak spissen. Men vi må huske at det er som venstreback at han har skaffet seg en fantastisk karriere.

- Hadde fotballspillere det mer i kjeften før?

- Ja, helt klart. Men det gikk på at det var en annen respekt for hverandre. Da bodde spillere og journalister ofte på samme hotell, og kunne stole på hverandre. I dag har du flere journalister som søker raske overskrifter på nett. De har ikke erfaringen. Det gjør at klubbene ber spillerne om å roe seg litt.

Talsperson for Rosenborg-supporterne i Kjernen - Espen Viken - ser ikke bort ifra at Riise trekker «et par ekstra tilskuere».

- Men jeg vil helst ikke snakke om Aalesund-spillerne. Jeg tror heller ikke Riise blir dominerende i kampen. Glanstida er over, mener Viken.

10 000 tilskuere - Riise gjorde utslag sist helg, da det plutselig dukket opp 10 000 tilskuere på Color Line Stadion. Men spør du meg, holder ikke bruken av ham mål, sier Lone Thorvik, presseansvarlig for Aalesund-supporterne i Stormen.

Hun ønsker å se den «hjemvendte sønn» i en mer vant rolle på venstresida.