Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lerkendals nye yndling

For tre år siden vant RBK-spilleren Per Ciljan Skjelbred (17) talentprogrammet «Proffdrømmen» på TV3. I går kveld tok han det første steget mot en proffkarriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Men Per Ciljan Skjelbreds første tippeligakamp fra start kan stoppe med det. For en stund. De neste fotballjobbene han skal gjøre går nemlig med G19-landslaget i Moskva, hvor Norge og Per Ciljan Skjelbred skal ut i EM-kvalifisering.

Enten RBK liker det eller ikke.

-  Han må, det er bare sånn det er, sier RBK-trener Per Joar Hansen.

-  Det skal bli gøy, sier gutten sjøl.

En ækt trønderjuvel

Per Ciljan Skjelbred er ækt trønder, fortsatt bare en guttunge, og han sykler til treningen når han ikke blir hentet hjemme på Lade. Mot Start gir vi ham bestemannsprisen for innsatsen, i spann med 18 år eldre Roar Strand. Og når RBK-veteranen fleiper og sier «han er sønnen min», svarer Per Ciljan Skjelbred med at Roar Strand er forbildet hans.

Helt siden han så Rosenborg slå Brann 10- 0 på Lerkendal for ti år siden har RBKs mestspillende vært den store helten.

Allerede fredag bestemte RBK-trener Per Joar Hansen seg for å starte med Per Ciljan Skjelbred mot Start. Likevel sto Fredrik Winsnes oppført i lagoppstillingen. Og grunnen var, ifølge RBK-treneren, at guttungen skulle se Idol.

 BANENS YNGSTE:  Start-spillerne slet voldsomt med Per Ciljan Skjelbred (17). Men han hadde ingen rolig natt før kampen. -  Jeg sov vel egentlig ikke i det hele tatt. Men nå er det gjort og jeg er ganske fornøyd med kampen, sier han. Alle foto: Tom E. Østhuus
BANENS YNGSTE: Start-spillerne slet voldsomt med Per Ciljan Skjelbred (17). Men han hadde ingen rolig natt før kampen. - Jeg sov vel egentlig ikke i det hele tatt. Men nå er det gjort og jeg er ganske fornøyd med kampen, sier han. Alle foto: Tom E. Østhuus Vis mer

Uten å bli forstyrret.

-  Natt til i går sov jeg ikke mye, sier Per Ciljan Skjelbred til Dagbladet.

-  Jeg sov vel egentlig ikke i det hele tatt. Men nå er det gjort og jeg er ganske fornøyd med kampen.

-  Det gikk i hvert fall bedre og bedre.

Mangler sjøltillit

Per Ciljan Skjelbred, til tross for at han ble spådd ei lysende framtid allerede for tre år siden, har aldri trodd at han skulle bli god nok for RBK. Det handler utelukkende om beskjedenhet. For sjøl etter to godkjente innhopp mot Sogndal og Bodø/Glimt i fjor har han ikke tenkt A-laget.

Bare på det faktum at han fortsatt er 17 år.

-  Jeg sliter med sjøltilliten, sier han.

-  «Proffdrømmen» som jeg vant betydde ikke noe i det hele tatt. Bortsett fra en del mas, da, og det liker jeg ikke.

-  Jeg har problemer med å forholde meg til oppmerksomhet.

Ei lysende framtid

Fotballfaget har han derimot i blodet. Og er det noe alderstunge RBK trenger, så er det nytt og godt blod. Og Per Ciljan Skjelbred ble i går det første virkelige beviset på framtidas Rosenborg. At han er trønder gjør det bare enda bedre.

-  Han har ting i spillet sitt som få norske spillere har, sier RBK-trener Per Joar Hansen.

-  Nærteknikken hans er ekstremt god. Og i tillegg er han løpssterk og en veldig god førsteforsvarer. Sper du på med en total mangel på frykt for større og sterkere motstandere nærmer du deg en spiller med ei helt enorm framtid.

Rosenborg fikk også en lysere framtid etter 3- 0 over Start. Kall det gjerne en seier som måtte komme. For uten tre poeng i går kveld ville kritikerne flyttet inn i Brakka på Lerkendal. Og fortalt resten av Norge om krise, krise og atter krise.

Dermed skulle man tro at Per Joar Hansen er lettet. Men nei - han er bare fornøyd.

Perry takler alt

-  Jeg har jobbet i næringslivet i ti år, sier han til Dagbladet.

-  Ingen må fortelle meg om press. Så hvis folk ikke tror at jeg takler dette, må de tro om igjen.

-  Går du rundt og tenker på alt det negative som eventuelt kan skje utvikler du forfølgelsesvanvidd i forhold til omgivelsene.

RBK jobbet hardt for å komme foran mot Start. Det måtte en perle til fra Roar Strand. Og et billig straffespark og en god kontring - begge avsluttet av Torstein Helstad - gjorde kvelden komfortabel.

Med Per Ciljan Skjelbred ferdig med ildprøven er framtida bare lys.

MÅLSCORERE: Både Torstein Helstad og Roar Strand puttet for Rosenborg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!