Les Solskjærs vinner-oppskrift

Tålmodighet. Kontroll over fansen. Sett en støkk i motlaget. Bland rutine med pågangsmot.

(Dagbladet.no): Ole Gunnar Solskjær (34 om seks dager) er i kveld vraket til Manchester Uniteds møte med franske Lille. Men veteranen spiller uansett en viktig rolle som mentor for unggutta i gigantklubbens stall.

I en spalte på Manchester Uniteds hjemmesider skriver han i dag om hvordan å vinne fotballkamper ute i Europa.

- Manageren snakket om stilen våre ute i Europa - skal vi være tålmodige eller skal vi holde oss til Uniteds tradisjoner med angrepsfotball? Svaret hans er riktig, vi trenger begge deler. Enkelte regler i europeisk fotball må du bare følge. På bortebane må du få fansen til å bli stille. Hjemme må du få fansen med deg, samtidig som du ikke kan få panikk hvis du ikke får mål i løpet av de 20 første minuttene, starter han.

Tilfeldigheter avgjør

- Videre er det viktig å lese motstanderens spill. Sjøl når du har kontroll på motstanderen, vil de få en ti minutters periode da de skaper sjanser. Nå til dags må du takle presset og beholde ballen, men den kanskje beste medisinen er få løsnet et skudd mot mål, for å sette en støkk i motlaget og oppmuntre egne supportere, sier han.

Leksjon tre i «Solskjærs fotballskole» er at det ikke lønner seg å stresse, sjøl når en har dårlig tid.

- Jo mer du spiller, dess mer lærer du av feilene dine. Du forstår at du ikke kan klinke ballen framover hvis du jager et mål. Du trenger tålmodighet og tro på at så lenge dommeren ikke har blåst av, er det mulig å vinne. Unggutta våre har lært noen tøffe lekser de siste sesongene, men jeg synes de virker sterke nå, mener han.

Samtidig har han vært med på nok til å skjønne hvor stor rolle tilfeldigheter spiller i fotball.

SNAKKER UT OM VINNEROPPSKRIFTEN: Solskjær avbildet etter 2-1-seieren mot Bayern Munchen i 1999. Foto: ALLSPORT
SNAKKER UT OM VINNEROPPSKRIFTEN: Solskjær avbildet etter 2-1-seieren mot Bayern Munchen i 1999. Foto: ALLSPORT Vis mer

- Evne, tro og erfaring tatt i betrakning, er det åtte til ti lag som kan vinne Champions League denne sesongen, så du trenger flaks. Sjøl om du spiller den beste fotballen og er det beste laget, vinner du ikke nødvendigvis trofeet. Se bare på noen av de mest avgjørende øyeblikkene i europeisk fotball. I semifinalen i 2002 traff Seba stolpen, de kontret og Neuville scoret. 2-2, i stedet for 3-1. Sånn kan det slå ut, trekker han fram, men unnlater å nevne at slike øyeblikk også sto i kø mesterligafinalen i 1999 - da de gikk i Uniteds favør.

Apropos denne finalen, tror Solskjær at den inneværende sesongen kan bli hans siste sjanse til å oppleve noe lignende igjen.

- Hvis lykken står oss bi, har vi god nok stall til å gjøre det bra. Vi har bredde og en mengde landslagsspillere. Fjoråret var en stor skuffelse, og vi vil gjøre opp for det. For noen av oss kan dette også bli den siste muligheten, det vet du aldri. Du må gripe sjansene når de kommer, de trenger ikke å komme igjen, fastslår han.

I spalten sin skriver Ole Gunnar Solskjær også om fordelen med å ha både unge og gamle spillere i stallen.

- Her i United har vi alltid hatt en konkurranse mellom unggutta og veteranene. Dette en veldig viktig og sunn del av livet i en fotballklubb, skriver spissen.

- Kan stå hele distansen

Årsaken til dette er at det oppstår en rivalisering mellom nykommerne og de etablerte, mener Solskjær:

- Når du er en ung spiller, ønsker du å overta gamleguttas posisjon. Når du blir eldre, tenker du at «jeg skal holde følge med disse ungkalvene, og de skal ikke få overta min posisjon».

Les Solskjærs vinner-oppskrift

Solskjær forklarer også hvordan dette fungerer i prakis.

- Sjøl i noe så enkelt som løping på trening, ønsker du å bevise at du i det minste er godt nok trent. De yngre spillerne kan lære et og annet av oss som er eldre, mens vi blir presset og motivert av dem, forteller han.

I fjor røk Manchester United ut mot nettopp Lille, men Solskjær tror engelskmennene vil slå tilbake i de to åttendedelsfinalene i år.

- Hvis vi har lært av feilene våre de siste sesongene, kan vi stå hele distansen denne sesongen, mener han, slik han også sa til Dagbladet.no tidligere i måneden.

Noe av grunnen til det er nettopp blandingen av gammelt og ungt, mener landslagsspilleren.

- Det er viktig å ha tro på seg sjøl, noe unggutter aldri mangler - de tror de er uslåelige. Samtidig har vi erfaring: Jeg, «Scholesy», «Giggsy» og «Gaz» har alle vært med på å vinne mesterligaen med Manchester United, mens Henrik (Larsson) og Edwin (van der Sar) har opplevd suksess med andre klubber, ramser han opp.

Som veteran sjøl, trekker han så klart fram fordelen ved å ha noen år på baken.

- Hvis du har vært gjennom dette før, vet du hva som kreves. Samtidig kan også 40-åringer gjøre feil, de er ikke ufeilbarlige, innrømmer kristiansunderen.

Les Solskjærs vinner-oppskrift